Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Študenti začali 24-hodinovú blokádu Belehradu: Protestujú proti výsledkom volieb

Protest v Belehrade Zobraziť galériu (3)
Protest v Belehrade (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovič)

BELEHRAD - Desiatky srbských aktivistov vedených študentským hnutím Borba (Boj) začali v piatok 24-hodinovú blokádu dôležitej križovatky v Belehrade na protest proti údajným podvodom v nedávnych parlamentných a komunálnych voľbách. Informuje správa agentúry AFP.

Demonštranti postavili v centre Belehradu stanový tábor a zablokovali križovatku neďaleko vládnych budov. Požadujú anulovanie výsledkov volieb zo 17. decembra a vypísanie nových volieb. "V našej krajine sa už doslova desaťročia nedodržiava žiadna spravodlivosť, pokiaľ ide o demokratické procesy... Teraz, keď mám konečne právo voliť, (môj hlas) nebol rešpektovaný a cítim krivdu," uviedla pre AFP 19-ročná študentka z Fakulty elektrotechniky a biológie na Univerzite v Belehrade.

archívne video

Slováci v Bruseli podporili protivládne protesty na Slovensku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Blokáda sa začala o 12.00 h a skončí sa v tom istom čase v sobotu, aby sa mohol konať ďalší protest organizovaný skupinou intelektuálov, umelcov a známych osobností. Podľa volebnej komisie parlamentné voľby vyhrala vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča so ziskom 46 percent. Nasledovalo proeurópske hnutie Srbsko proti násiliu (SPN) s 23,5 percentami hlasov.

Protest v Belehrade
Zobraziť galériu (3)
Protest v Belehrade  (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovič)

Od volieb sa v Belehrade udialo niekoľko protestov proti údajným volebným podvodom. SPN napríklad tvrdí, že vo voľbách protiprávne hlasovali etnickí Srbi zo susednej Bosny a Hercegoviny, ktorých do Belehradu priviezli autobusmi. Nezrovnalosti hlásili aj medzinárodní pozorovatelia. Protesty dosiahli svoj doterajší vrchol v nedeľu večer, keď sa demonštranti v Belehrade pokúsili preniknúť na radnicu, v čom im zabránila polícia. Volebná komisia v reakcii na podozrenia z podvodov nariadila, aby sa 30. decembra zopakovalo hlasovanie v 30 volebných miestnostiach. Protesty napriek tomu pokračujú.

Protest v Belehrade
Zobraziť galériu (3)
Protest v Belehrade  (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovič)

Viac o téme: VoľbyBlokádaVýsledkyProtestŠtudentiBelehrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu