Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina bude potrebovať asi 37 miliárd dolárov: V Kyjeve skončili záchranné akcie po ruskom útoku

Pohľad na obytný dom zničený po utorňajšom ruskom útoku v Kyjeve na Ukrajine v stredu 3. januára 2024. Zobraziť galériu (5)
Pohľad na obytný dom zničený po utorňajšom ruskom útoku v Kyjeve na Ukrajine v stredu 3. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v utorok na okamžitú deeskaláciu nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom jeho kancelária vyjadrila znepokojenie nad zintenzívnením útokov v tamojšom konflikte. Informuje o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 678

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 678 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:27 Rusko podniká nálety na Ukrajinu od začiatku svojej invázie vo februári 2022. Posledná séria ruských vzdušných úderov na ukrajinské územie však predstavuje ich smrtiacu eskaláciu. Na svojom webe to dnes napísala britská verejnoprávna stanica BBC News, podľa ktorej sa tiež mení taktika útočiacich Rusov.

18:41 Rusko a Ukrajina v stredu oznámili, že si vymenili zajatých vojakov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že išlo o prvú výmenu väznených vojakov medzi Kyjevom a Moskvou po niekoľkých mesiacoch. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruské ministerstvo obrany takmer súčasne uviedli, že prijali väznených vojakov.

18:21 Ukrajinská pohraničná stráž v utorok na ukrajinsko-maďarskej zelenej hranici musela použiť varovné výstrely, aby zastavila ​​12 ukrajinských brancov pri pokuse ujsť do Maďarska. S odvolaním sa na webovú stránku Ukrajinskej pohraničnej stráže to v stredu uviedol server index.hu.

17:34 Traja ľudia prišli v stredu o život a jedna osoba utrpela zranenia v dôsledku útokov ruskej armády v blízkosti frontu na juhu a východe Ukrajiny, informovali ukrajinskí predstavitelia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

17:23 Nórska vláda v stredu oznámila, že pošle do Dánska dve stíhacie lietadlá F-16, aby pomohli pri výcviku ukrajinských pilotov. Informuje o tom agentúra AFP.

17:19 Ukrajina bude tento rok potrebovať asi 37 miliárd dolárov (zhruba 837 miliárd korún) vonkajšej pomoci, čo je menej ako v roku 2023, povedal dnes na rokovaní vlády ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Vlani podľa neho Ukrajina dostala zo zahraničia pomoc vo výške 42,6 miliardy dolárov.

17:16 V Kyjeve sa dnes skončili záchranné operácie a rozoberanie sutín zničených budov po rozsiahlom ruskom raketovom útoku z 29. decembra, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Bilancia obetí tohto útoku v hlavnom meste stúpla na 30 po tom, čo dnes prišla správa o smrti jedného z hospitalizovaných ranených. Po celej krajine si piatkové nálety podľa ministerstva vyžiadali 53 obetí na živote.

15:41 Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že členským krajinám pomôže nakúpiť až 1000 rakiet pre systém protivzdušnej obrany Patriot. Chce, aby spojenci mohli lepšie chrániť svoje územie v čase, keď Rusko stupňuje vzdušné údery proti Ukrajine, informovala tlačová agentúra AP.

13:33 Nórsko pošle F-16 do Dánska pre ukrajinských pilotov na výcvik. Obe lietadlá slúžia na výcvikové účely, no podľa nórskych médií Nórsko tiež plánuje poslať na Ukrajinu päť až desať lietadiel F-16.

13:16 Ruské útoky presúvajú zameranie z energetiky na obranný priemysel. To naznačuje, že Rusko si uvedomuje dôležitosť kapacity obranného priemyslu v očakávaní dlhotrvajúcej vojny, domnieva sa ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

12:42 Ruské útoky zabili 3 civilistov na celej Ukrajine za posledný deň, zranili 4. Ruské sily zaútočili na najmenej sedem regiónov, informovali miestne úrady 3. januára. Medzi zranenými bol aj 16-ročný chlapec.

12:11 Bývalého ukrajinského predstaviteľa zadržali v Kyjeve pre obvinenia z vlastizrady a podnecovania národnej nenávisti v spolupráci s ruskými spravodajskými službami, uviedla SBU 3. januára.

11:51 Počet obetí ruského úderu proti Kyjevu z 29. decembra stúpol na 30, keďže ďalšia osoba zomrela v nemocnici, informovala 3. januára vojenská správa mesta Kyjev.

11:08 Andrii Naumov, bývalý generál SBU odsúdený na rok väzenia v Srbsku za pranie špinavých peňazí, bol prepustený v decembri, informovala BBC 3. januára.

10:21 Západ by mal odpovedať na najnovšie vlny ruských útokov proti Ukrajine spôsobom, ktorému rozumie ruský prezident Vladimir Putin – teda sprísnením sankcií voči Moskve a poskytnutím zbraní Kyjevu, vyhlásil v stredu poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. K sérii ruských úderov došlo počas pondelkovej noci a pokračovali aj v utorok ráno. Rakety a útočné drony zasiahli hlavné mesto Kyjev, východoukrajinský Charkov aj iné ciele. Z miest hlásili najmenej päť obetí a desiatky zranených.

9:43 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 3. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:20 Západ by mal v reakcii na posledné ruské útoky proti Ukrajine sprísniť sankcie voči Rusku a dodať Ukrajine strely s dlhým doletom, vyzval poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Na jeho vyjadrenie upozornili ukrajinské médiá či agentúra Reuters.

8:47 Poľský minister zahraničných vecí: "Mali by sme reagovať na najnovší útok na Ukrajinu jazykom, ktorému Putin rozumie."

8:24 Správny okresný súd v Lotyšsku nariadil udeliť azyl ruskému občanovi, ktorý bojoval za Ukrajinu v roku 2014, informoval spravodajský portál Delfi 2. januára.

7:41 Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková reagovala na ruské útoky z 2. januára vyhlásením, že diktátor Vladimir Putin "posilnil odhodlanie Ukrajincov brániť svoju slobodu".

7:06 Ruský líder vníma vojnu proti Ukrajine skôr ako vojnu medzi Ruskom a Západom ako priamy útok na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

6:44 Poľsko, člen NATO, sa rozhodlo zmobilizovať bojové lietadlá ráno 2. januára, keď ruské sily podnikli ďalší rozsiahly letecký útok na Ukrajinu.

6:20 Predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a EÚ vydali 2. januára vyhlásenia, v ktorých odsúdili rozsiahle ruské raketové a bezpilotné útoky.

6:06 Ruské sily ostreľovali 2. januára štyri komunity v Sumskej oblasti, pričom v priebehu dňa vystrelili desaťkrát, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

Komisár OSN vyzval na okamžitú deeskaláciu v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v utorok na okamžitú deeskaláciu nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom jeho kancelária vyjadrila znepokojenie nad zintenzívnením útokov v tamojšom konflikte. Informuje o tom agentúra AFP.

"Znepokojujúca eskalácia ozbrojeného konfliktu, desiatky zabitých civilistov na Ukrajine a v Rusku. Medzinárodné humanitárne právo zakazuje bezhlavé útoky a útoky proti civilným objektom," uviedla kancelária vysokého komisára OSN pre ľudské práva na sociálnej sieti X. "Volker Türk vyzýva na okamžité kroky na deeskaláciu, zaistenie ochrany civilistov a rešpektovanie medzinárodného práva," dodala kancelária.

K smrteľným útokom, pri ktorých boli zasiahnuté obytné budovy, prišlo v utorok na Ukrajine aj v pohraničnej oblasti Ruska, píše AFP. Vlna vzdušných útokov si okrem toho vyžiadala na Ukrajine desiatky zranených a podnietila Kyjev, aby vyzval na urýchlenie dodávok zbraní zo Západu.

K bombardovaniu predovšetkým ukrajinského Kyjeva a Charkova prišlo necelých 24 hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prisľúbil zvýšenie intenzity útokov. Spravil tak po víkendových bezprecedentných ukrajinských útokov na ruské mesto Belgorod. K eskalácii vojny na Ukrajine prišlo v posledných dňoch po piatkových ruských útokoch na mestá po celej Ukrajine vrátane Kyjeva, ktoré si vyžiadali životy 39 ľudí.

Nový vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžiadal päť mŕtvych a vyše 100 zranených

Rozsiahly ruský vzdušný útok na Ukrajinu z dnešného rána si vyžiadal najmenej päť obetí a 130 zranených, uviedla dnes večer ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti (DSNS). Predchádzajúca bilancia hovorila o štyroch mŕtvych a bezmála stovke zranených. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného Rusko rozsahom zopakovalo masívny útok z 29. decembra, veľkú časť útoku sa však protivzdušnej obrane podarilo odvrátiť.

Útoky boli vedené na civilnú a kritickú infraštruktúru, priemyselné a vojenské zariadenia, pričom hlavným cieľom bol Kyjev, uviedol na Telegrame Zalužnyj. Vyše 50 zranených je hlásených tiež z druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova. Podľa Zalužného Moskva použila 99 rakiet a striel rôznych typov. Protivzdušná obrana zostrelila všetkých desať striel Kinžal, všetky tri strely s plochou drahou letu Kalibr a 59 zo 70 riadených striel. Zalužnyj tiež potvrdil skoršie informácie, že zostrelených bolo všetkých 35 útočiacich dronov Šáhed.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj
Zobraziť galériu (5)
Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj  (Zdroj: profimedia.sk)

"Pokračuje likvidácia následkov ranného ruského útoku na Ukrajinu. Do tejto chvíle sú informácie o 130 zranených. Ďalších päť ľudí, žiaľ, zomrelo. Poškodených bolo viac ako 250 civilných objektov," zhrnul dnes navečer Oleksij Kuleba z prezidentskej kancelárie následky ruských náletov. Šéf Charkovskej oblasti Oleh Syněhubov uviedol, že v Charkove si ruský útok vyžiadal jednu obeť na živote a 52 zranených, vrátane šiestich detí. Podľa neho Rusko na druhé najväčšie mesto Ukrajiny zaútočilo strelami Kinžal. Obeťou je 91-ročná žena. K svojmu príspevku na sociálnych sieťach pripojil tiež snímky, ktoré ukazujú poškodenie budov i verejných priestranstiev. Agentúra Ukrinform napísala, že len v Charkove bolo poškodených 55 bytových domov.

Viaceré explózie hlásili agentúry tiež z Kyjeva. Starosta mesta Vitalij Kličko na sociálnej sieti informoval o 49 hospitalizovaných z viacpodlažnej budovy v Solomjanskej štvrti neďaleko centra metropoly, ktorá utrpela zásah raketou, a dvoch mŕtvych. Podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka zomreli ďalší dvaja ľudia v meste Fastiv v Kyjevskej oblasti.

V Kyjeve pripravili útoky o elektrinu na 260.000 domácností, vyplýva z oznámenia energetickej spoločnosti DTEK. Už popoludní však uviedla, že sa dodávky v plnom rozsahu podarilo obnoviť. V Kyjeve okrem toho podľa médií vypukol rozsiahly požiar na mieste, kde zásah poškodil plynovodné potrubie.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Za posledných päť dní Ukrajina čelila náletom 500 rakiet a dronov, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj britskému premiérovi Rishimu Sunakovi, s ktorým si telefonoval. Predtým napísal, že vojaci protivzdušnej obrany odvádzajú v posledných dňoch neuveriteľnú prácu. "Som vďačný všetkým našim partnerom, ktorí pomáhajú posilňovať náš vzdušný štít. Je zrejmé, že to denne a každú noc pomáha zachraňovať stovky životov," dodal prezident.

Pri predchádzajúcom rozsiahlom ruskom útoku z 29. decembra Rusko na Ukrajinu podľa ukrajinských úradov vyslalo približne 158 rakiet a bezpilotných lietadiel. Útok si vyžiadal desiatky mŕtvych a viac ako 100 zranených. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena išlo o najväčší vzdušný útok od začiatku plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu pred bezmála dvoma rokmi. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok sľúbil odvetu za sobotňajší ukrajinský útok na ruské prihraničné mesto Belgorod, pri ktorom podľa ruských úradov zomrelo 25 ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina bude
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Pokrytecké Rusko. Obviňuje ostatných z genocídy a samo opäť bombarduje civilné ciele na Ukrajine a vraždí nevinných. Chce, aby sme boli z vojny unavení a Ukrajincov nechali v štichu. Ale to sa nestane. Ani tento rok, ani nikdy," uviedol v reakcii pre ČTK český minister zahraničia Jan Lipavský. Kvôli ostreľovaniu Belgorodu zvolalo Rusko cez víkend rokovanie Bezpečnostnej rady OSN. Moskva vyzvala, aby sa český zástupca pri OSN zúčastnil a vysvetlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Česko to odmietlo.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu