Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Poplach v Poľsku! Vzdušný priestor našich susedov narušila ruská raketa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Do poľského vzdušného priestoru vletel dnes ráno zo strany od hranice s Ukrajinou neidentifikovaný objekt. Zaregistrovali ho radary protivzdušnej obrany, jeho signál následne zmizol. Na platforme X to oznámilo operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl.

aktualizované 16:22

Podľa operačného veliteľa poľských ozbrojených síl Macieja Klisza, ktorého citoval poľský verejnoprávny rozhlas, raketa vstúpila do vzdušného priestoru Poľska okolo 7.00 h a zdržala sa v ňom necelé tri minúty.

"Vyslali sme naše sily, stíhačky, s úlohou zachytiť ju a prípadne zostreliť. Avšak čas, ktorý strávila v poľskom vzdušnom priestore, ani spôsob, akým manévrovala, neumožnili vykonať (zostrel), a preto sa jej podarilo opustiť Poľsko," povedal Klisz podľa agentúry PAP. Dodal, že raketa vnikla asi 40 kilometrov do poľského vzdušného priestoru a potom sa vrátila na Ukrajinu.

Ako pokračoval, nemôže potvrdiť, že išlo o dôsledok činnosti ukrajinskej protivzdušnej obrany. "O tom nemám žiadnu vedomosť," povedal. O situácii hovoril v piatok telefonicky poľský prezident Andzej Duda aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, oznámil vedúci prezidentskej kancelárie Marcin Mastalerek.

aktualizované 15:30

Ruská raketa v piatok ráno prenikla na istý čas do poľského vzdušného priestoru a následne ho opustila, vyhlásil náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula po mimoriadnom zasadnutí Úradu národnej bezpečnosti. Informuje správa poľského denníka Gazeta Wyborcza.

"Všetko nasvedčuje tomu, že do poľského vzdušného priestoru prenikla ruská raketa... a následne ho opustila," povedal Kukula novinárom s tým, že o prieniku ruskej rakety svedčia radarové záznamy Poľska aj spojencov. Zdôraznil však, že s konečnou platnosťou by túto informáciu mali potvrdiť špecializované tímy, ktoré armáda vyslala do terénu na preverenie trasy letu rakety.

Hovorca velenia poľských ozbrojených síl Jacek Goryszewski uviedol pre televíznu stanicu TVN24, že predmet prišiel od ukrajinských hraníc. Dodal, že tento incident môže mať spojitosť s rozsiahlymi ruskými útokmi na ukrajinskom území z noci na piatok. Rusko v piatok skoro ráno zaútočilo raketami a dronmi na viaceré ukrajinské mestá vrátane Ľvova, ktorý sa nachádza približne 70 kilometrov od hraníc s Poľskom. Ukrajinské vzdušné sily hlásili, že Rusko nasadilo až 158 rakiet a bojových dronov.
 

archívne video 

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Prezident zvolal na popoludnie rokovania s velením armády a ministrom obrany. Poľské servery Onet a TVN 24 v tejto súvislosti pripomínajú dnešný masívny ruský vzdušný úder na Ukrajinu, ktorý zasiahol tiež Ľvovskú oblasť pri hraniciach s Poľskom, okrem iného členom NATO. Poľsko však zatiaľ nehlási žiadny dopad strely na svoje územie.

"Dostali sme informácie, že neidentifikovaný predmet sa objavil na radare neďaleko mesta Hrubieszów a následne zmizol," povedal pre PAP vojvoda Lubelského vojvodstva Krzysztof Komorski a dodal, že pád tohto predmetu na územie Poľska nebol potvrdený.

Pátranie po objekte sa odohráva pri hraniciach s Ukrajinou

"Operačný veliteľ ozbrojených síl v súlade s platnými postupmi mobilizoval dostupné sily a prostriedky, ktoré mal k dispozícii," uviedlo poľské operačné veliteľstvo. Ďalšie informácie neposkytlo. Poľská stanica TV Republika však uviedla, že pátranie po objekte sa odohráva okolo mesta Hrubieszów pri hraniciach s Ukrajinou, rádio RMF FM informuje o pátraní v okolí obce Zamosť.

Kancelária poľského prezidenta Andrzeja Dudu následne na sieti X informovala o tom, že hlava štátu zvolala na 13.00 h v úrade pre národnú bezpečnosť (BBN) mimoriadne rokovanie s ministrom obrany a vicepremiérom Wladyslawom Kosiniakom-Kamyszom, náčelníkom generálneho štábu Wieslawom Kukulom a šéfom operačného veliteľstva ozbrojených síl Maciejom Kliszom.

Explózia sa odohrala aj minulý rok

Vlani v polovici novembra zabila explózia v obci Vodičov pri hraniciach s Ukrajinou dvoch ľudí, poznamenal v tejto súvislosti server TVN 24. Taktiež vtedy Rusko pred tým proti Ukrajine začalo masívny vzdušný útok a na poľské územie dopadla podľa poľských odborníkov strela S-300 využívaná protileteckou obranou, ktorá bola odpálená z ukrajinského územia.

Incident vtedy vyvolal obavy, že ruská vojna na Ukrajine by sa mohla vyhrotiť do širšieho konfliktu, ak by išlo o ruský útok na území členského štátu NATO. Avšak Varšava aj Severoatlantická aliancia dali vzápätí najavo, že išlo zrejme o ukrajinskú strelu, ktorou sa brániaca sa krajina snažila zostreliť ruskú útočiacu raketu. Po tragédii v Vodičove strážili región až do tohtoročného novembra nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot, poznamenal server Onet.

Viac o téme: ObjektVzdušný priestorPoľskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu