Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Rusko vypustilo na Ukrajinu 158 rakiet a lietadiel: Poľský vzdušný priestor narušila ruská raketa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Andriy Andriyenko)

KYJEV - Ruské ozbrojené sily podnikli v noci najväčší vzdušný útok od začiatku vojny pred takmer dvomi rokmi. V piatok to vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj. Informujeme na základe správ agentúr AFP a DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 673

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 673 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:50 Ukrajinskí hackeri tvrdia, že ukrajinský útok na ruskú loď zabil 74 vojakov. Ukrajinská hackerská skupina Cyber ​​Resistance 29. decembra tvrdila, že zachytila ​​e-mail od tlačovej služby ruskej Čiernomorskej flotily, v ktorom sa uvádza, že ukrajinský útok na ruskú loď Novočerkassk zabil 74 a zranil 27 ruských vojakov.

21:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v piatok prostredníctvom dekrétu Volodymyra Ľubomyrovyča Truša z funkcie gubernátora Ternopiľskej oblasti, ktorú zastával od marca 2020. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

20:33 Americký prezident Joe Biden v piatok po masívnych ruských útokoch na ukrajinské mestá vyzval americký Kongres, aby urýchlene schválil vláde Spojených štátov ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Informuje správa agentúry AFP.

20:00 Rusko 29. decembra vypustilo na Ukrajinu 158 útočných bezpilotných lietadiel a rakiet. Hovorca vzdušných síl Yurii Ihnat povedal, že útok takéhoto rozsahu "už dlho nebol videný".

19:31 Pri ruskom útoku na Nikopol z 29. decembra bol hospitalizovaný 49-ročný muž a dvaja 29-roční muži utrpeli ľahké zranenia, informoval guvernér Serhii Lysak.

19:00 Približne stovka demonštrantov v hornej časti Václavského námestia v centre Prahy dnes večer požadovala zbrane pre Ukrajinu a zvýšenie sankcií voči Rusku. Akcia organizovaná iniciatívou Hlas Ukrajiny bola reakciou na dnešné útoky ruských vojsk, ktoré si na Ukrajine vyžiadali približne tri desiatky mŕtvych a viac ako 120 zranených.

18:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že navštívil mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii v Donbase, o ktorého obkľúčenie sa v súčasnosti pokúšajú ruské sily. Informuje o tom agentúra AFP. 

18:00 Rusko má dostatok rakiet a dronov, aby podniklo ďalšie rozsiahle útoky na Ukrajinu, uviedol v piatok po rannom masívnom ruskom útoku ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Informuje správa agentúry DPA.

17:34 Británia dodá Ukrajine približne 200 rakiet protivzdušnej obrany. Po masívnej nočnej vlne ruských útokov na ukrajinské mestá to v piatok oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje agentúra AFP. 

17:10 Guvernér: Rusko zaútočilo na Čerkaskú oblasť, najmenej 6 zranených. Ruské sily zaútočili 29. decembra popoludní na obytnú štvrť v Smile v Čerkaskej oblasti, pričom zranili najmenej šesť ľudí, uviedol regionálny guvernér Ihor Taburets.

16:47 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Rusko na okamžité zastavenie dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. Masívna vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala najmenej 26 mŕtvych a vyše 130 zranených, informujú agentúry AFP a DPA. Podľa ukrajinskej armády išlo o najhoršiu vlnu leteckých úderov od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka. 

16:23 Ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, označené dnes za najväčšie od začiatku vojny, pokračujú. Úrady oznámili ďalších šesť ranených z mesta Smila v Čerkaskej oblasti, ktoré zrejme zasiahli strely odpálené z ruských bombardérov. Počet obetí dnešných náletov stúpa tiež s odkrývaním ruín a vyslobodzovaním mŕtvych tiel z trosiek po celej krajine. Útoky si vyžiadali najmenej 26 zabitých a viac ako 120 ranených, spresnil popoludní Oleksij Kuleba z prezidentskej kancelárie na sociálnej sieti Telegram po útoku na Smilu. Predchádzajúca bilancia bola 19 obetí na životoch a okolo stovky ranených.

15:42 Rusko opäť zaútočilo na Ukrajinu raketami. Ruskí útočníci odpálili riadené strely z lietadiel Tu-22. Ukrajinské médiá informujú o výbuchoch v Čerkasách a Sumách.

15:15 Ukrajina sa dnes pokúsila zaútočiť pomocou rakiet americkej výroby na ruské územie, vyhlásilo ruské ministerstvo obrany. Uviedlo, že nad ruskou Belgorodskou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, zostrelilo tri rakety HARM. S tvrdením o ukrajinskom útoku prišla ruská strana po tom, ako ruské sily v noci na dnes podnikli rozsiahle nálety na ukrajinské mestá, ktoré si podľa ukrajinských úradov vyžiadali najmenej 19 obetí na živote a okolo stovky zranených.

15:07 Následky ruského úderu na Záporož: Dvaja mŕtvi a desať zranených hlási región Záporožie.

15:00 Ruská raketa v piatok ráno prenikla na istý čas do poľského vzdušného priestoru a následne ho opustila, vyhlásil náčelník poľského generálneho štábu Wieslaw Kukula po mimoriadnom zasadnutí Úradu národnej bezpečnosti. Informuje správa poľského denníka Gazeta Wyborcza.

14:33 Vzdušné sily NATO v Európe počas tohto roka zasiahli viac než 300-krát voči ruským vojenským lietadlám, ktoré sa priblížili k vzdušnému priestoru Severoatlantickej aliancie. Informuje správa NATO.

14:20 Francúzsko, Spojené kráľovstvo i predstaviteľ Európskej únie v piatok odsúdili rozsiahle ruské útoky na ukrajinské mestá, pri ktorých prišlo o život najmenej 18 ľudí. Informuje agentúra AFP a DPA.

14:00 V Odese počas ostreľovania slúžil kňaz - trosky padali doslova meter od neho.

13:32 Prezident ČR Petr Pavel počas svojho doterajšieho pôsobenia vo funkcii povolil 20 Čechom bojovať v ukrajinskej armáde. Ďalších 56 žiadostí zamietol. TASR správu prevzala v piatok zo spravodajského servera Českého rozhlasu.

13:20 Následky ruského raketového útoku na Kyjev. Najmenej dvaja ľudia boli zabití, 21 zranených.

13:00 Následky útoku ruských okupantov na Dnipro.

12:40 Rusku sa na Ukrajine v posledných dňoch podarilo zasiahnuť všetky určené objekty, vyhlásilo po dnešných masívnych útokoch na Ukrajinu ruské ministerstvo obrany. Nálety, ktoré Rusko podniklo v noci na dnes na mestá po celej Ukrajine, si podľa ukrajinských úradov vyžiadali najmenej 12 mŕtvych a 100 zranených.

"V období od 23. do 29. decembra podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie 50 skupinových úderov a jeden masívny úder vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo. Dodalo, že "všetky určené objekty boli zasiahnuté".

12:30 Na najmenej 16 stúpol počet obetí piatkových vzdušných útokov Ruska na viaceré ukrajinské mestá. Zranenia utrpelo takmer 100 ľudí. Oznámil to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin, píše TASR na základe správy agentúry AFP. "Dnes ráno nepriateľ zaútočil viac ako 150 raketami a dronmi na pokojné ukrajinské mestá. Vieme o 16 mŕtvych a 97 zranených vrátane najmenej dvoch detí vo veku šesť a osem rokov," uviedol na sociálnej sieti Kostin.

12:25 Ruské ozbrojené sily podnikli v noci najväčší vzdušný útok od začiatku vojny pred takmer dvomi rokmi. V piatok to vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. Podľa Zalužného bolo počas útoku použitých 122 rakiet a striel s plochou dráhou letu a 36 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana úspešne zlikvidovala 70 percent z nich.

Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny
Zobraziť galériu (5)
Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky))

12:00 Miesto zásahu do obytného domu v Odese.

11:26 Okupanti vykonali masívne ostreľovanie celého územia Ukrajiny.

11:15 Ruský súd v piatok odsúdil spolupracovníčku opozičného lídra Alexeja Navaľného Xeniu Fadejevovú na deväť rokov odňatia slobody. Uviedli to jej podporovatelia vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prebrala od agentúry AFP. Sudca uznal Fadejevovú za vinnú z extrémizmu, uvádza sa vo vyhlásení s tým, že obhajoba sa odvolá na najvyšší súd.

11:00 Koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová odsúdila piatkové ruské útoky na viaceré ukrajinské mestá, pri ktorých zahynulo najmenej desať ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Brownová najnovšiu vlnu útokov označila za "ďalší neprijateľný príklad hroznej reality, ktorú Ukrajinci zažívajú a v dôsledku ktorej bol rok 2023 ďalším rokom obrovského utrpenia".

10:55 Kyjev po ostreľovaní v objektíve novinára Yana Dobronosova.

10:05 Rusko dnes vypálilo na Ukrajinu približne 110 striel, uviedol na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Protivzdušná obrana ich podľa neho väčšinu zlikvidovala. Napriek tomu sú hlásené obete a škody v Kyjeve, Dnipre, Charkove, Ľvove, Odese alebo Záporoží.

9:53 Najmenej desať ľudí prišlo o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia počas piatkových vzdušných útokov Ruska na viaceré ukrajinské mestá. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

9:26 Vojenská správa mesta Kyjev uviedla, že ruský útok z 29. decembra v meste zabil dvoch ľudí a 17 zranil.

9:19 Rusko zaútočilo na pôrodnicu a nákupné centrum v Dnipro, zabilo 4 ľudí.

9:00 Ukrajina teraz nemá peniaze na mobilizáciu ďalších 500 000 ľudí.

8:18 Najmenej jeden človek prišiel o život a ďalších 15 utrpelo zranenia počas ruských útokov na viaceré ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ukrajinské úrady.

8:15 Výbuchy počuť v mestách po celej Ukrajine uprostred vlny ruských útokov.

7:55 Ukrajina čelí ďalšiemu rozsiahlemu vzdušnému útoku, miestne úrady hlásia podľa stanice BBC požiare v hlavnom meste Kyjeve alebo Dnipre na východe krajiny. V metropole podľa médií vzplála viacpodlažná obytná budova a sklad, tamojšie úrady informovali o páde trosiek zostrelených rakiet. V Dnipre horí jedno z nákupných centier, napísala agentúra Unian. Podľa BBC Ukrajina čelí druhej vlne ruských vzdušných útokov. Explózie sa ozývali už skôr, aj na iných miestach krajiny.

7:30 Starosta Vitalij Kličko v Kyjeve varuje obyvateľov, aby sa ukryli.

6:10 Ukrajina dostane z Európskej unie 50 miliárd eur aj bez podpory Maďarska.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval nových gubernátorov Doneckej a Rivnenskej oblasti. Na základe prezidentských vyhlášok zverejnených vo štvrtok sa nimi stali Vadym Filaškin a Olexandr Koval, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ruské útoky zasiahli mestá Charkov a Ľvov

"V meste bolo počuť najmenej šesť výbuchov," uviedol starosta Charkova Ihor Terechov v príspevku na platforme Telegram. Útok označil ako "masívny raketový útok". Zároveň starosta Ľvova Andrij Sadovyj hlásil, že má "informácie o dvoch úderoch v meste". Podľa príspevku gubernátora Ľvovskej oblasti Maxyma Kozyckého na Telegrame útočili ruské drony a protivzdušná obrana mesta bola aktívna. Zatiaľ neboli hlásené v týchto mestách žiadne obete. Vo štvrtok ruské sily ostreľovali mesto Vovčansk v Charkovskej oblasti a zabili 66-ročnú ženu a zranili ďalšiu.

Tri ženy vo veku 58 až 76 rokov utrpeli zranenia pri vzdušnom ruskom útoku aj v dedine Hluškivka, tiež v Charkovskej oblasti, oznámila polícia. Najnovšie útoky nasledujú deň po tom, čo sa prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za uvoľnenie posledného balíka zbraní, dostupného pre Ukrajinu na základe existujúceho povolenia v USA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu