Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Putin sa mal počas marcového stretnutia zveriť Si Ťin-pchingovi: TOĽKOTO má trvať vojna na Ukrajine

Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu Zobraziť galériu (5)
Vladimír Putin na rokovaní v Pekingu (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie obvinení, že ruskí vojaci zastrelili ukrajinských vojnových zajatcov. Zábery incidentu kolujú na sociálnych sieťach, ale podľa ruskojazyčnej BBC sa ich pravosť nedá bezprostredne overiť. Rusko sa k tejto záležitosti nevyjadrilo. Napriek pokračujúcim ruským náletom Ukrajina tento rok strojnásobila svoju zbrojnú výrobu, pričom výrazne vzrástla úloha súkromných výrobcov. Podľa agentúry Unian to dnes povedal prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 672

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 672 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:16 Bieloruský líder Alexandr Lukašenko sa vo štvrtok zúčastnil na vládou organizovanom stretnutí s deťmi privezenými z Ruskom ovládaných oblastí Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej tak Lukašenko otvorene prejavil, že ignoruje medzinárodné pobúrenie z účasti Bieloruska na ruských deportáciách ukrajinských detí.Štvrtkové stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti príchodu ďalšej skupiny detí z Ukrajiny. Bielorusko im podľa Lukašenka poskytne objatie, domov a teplo a prispeje tak k tomu, aby mali "šťastnejšie detstvo".

20:23 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva potvrdilo, že ukrajinský úder „úplne zničil“ ruskú výsadkovú loď.

19:51 Šéf holandskej armády vyzval krajinu, aby sa pripravila na vojnu s Ruskom.

18:16 Ruský útok na dedinu v Záporožskej oblasti zabil 2 ľudí a 5 zranil.

17:49 Rusko uväzní dvoch básnikov za protivojnové čítanie poézie.

16:06 Zelenskyj vymenoval nových guvernérov Donecka, Rivne oblasti.

15:32 Ruské útoky v Charkove v Chersonskej oblasti zranili 4 ľudí.

14:47 Ruská 76. výsadková divízia pravdepodobne súvisí s popravami ukrajinských vojnových zajatcov v Záporožskej oblasti.

13:39 Na niekoľkoročné väzenie odsúdil vo štvrtok súd v Moskve básnikov Arťoma Kamardina a Jegora Štovbu za čítanie básní kritických voči invázii Moskvy na Ukrajinu.

13:30 Ukrajinská generálna prokuratúra overila video, na ktorom je zachytená nedávna poprava ukrajinských vojnových zajatcov (POW) v Záporožskej oblasti, a domnieva sa, že do zabíjania môže byť zapojená ruská 76. výsadková divízia.

11:51 Ruský líder Vladimir Putin údajne počas marcového stretnutia povedal svojmu čínskemu kolegovi Si Ťin-pchingovi, že Rusko plánuje pokračovať vo vojne proti Ukrajine "najmenej päť rokov", uviedol 28. decembra Nikkei Asia s odvolaním sa na svoje anonymné zdroje.

11:50 Ruská a americká vesmírna agentúra sa dohodli na pokračovaní spolupráce pri dopravovaní posádok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) najmenej do roku 2025. Vo štvrtok to vyhlásila ruská vládna agentúra Roskosmos. TASR správu prebrala z agentúry AFP.

10:24 Loď na hromadný náklad sa plavila pod panamskou vlajkou, aby naložila obilie v jednom z dunajských prístavov. V dôsledku toho boli zranení dvaja námorníci. Na palube došlo k silnému požiaru

9:48 Ruské útoky na Chersonskú a Doneckú oblasť za posledných 24 hodín zabili jedného civilistu a ďalších osem zranili, informovali regionálne úrady.

9:47 Omid Nouripour, spolulíder nemeckej Strany zelených, v komentári pre nemeckú tlačovú agentúru zdôraznil ústrednú úlohu USA v západnej podpore Ukrajiny a dodal, že Nemecko a Európska únia vo všeobecnosti nebudú schopné kompenzovať prípadnú stratu americkej pomoci Ukrajine.

6:48 Ruská protivzdušná obrana dnes údajne zostrelila dva ukrajinské drony nad Krymským polostrovom v ranných hodinách, tvrdí ruské ministerstvo obrany v príspevku na Telegrame.

6:47 Zábery z ukrajinského dronu odhalili ďalšiu ruskú popravu ukrajinských vojnových zajatcov pri Robotyne v západnej Záporožskej oblasti, informoval Inštitút pre štúdium vojny vo svojom dennom hodnotení.

6:46 Ukrajinská štátna služba pre mimoriadne situácie potvrdila, že od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 zabili ruské míny a iné výbušné zariadenia 277 ľudí vrátane 14 detí, informovala včera agentúra Ukrinform.

Ukrajina uviedla, že v tomto roku strojnásobila výrobu zbraní

Ukrajina, ktorá už takmer dva roky odoláva ruskej invázii, je stále do veľkej miery závislá od dodávok zbraní od spojencov. Zvýšenie domácej výroby je jednou z priorít Zelenského administratívy. "Výroba munície, najmä pre delostrelectvo, veľmi výrazne rastie. Ukrajina rozvíja na systémovej úrovni výrobu takých mimoriadne potrebných položiek, ako je munícia pre naše domáce drony," povedal Zelenskyj a dodal, že "výrazne" sa zvýšila aj výroba rakiet. Výroba zbraní podľa neho tiež významne prispieva k celkovému hospodárskemu rastu.

MIMORIADNY ONLINE Putin sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Zelenskyj tiež uviedol, že podiel súkromných spoločností vo vojensko-priemyselnom sektore Ukrajiny naďalej rastie. Okrem toho existujú dohody o spoločnej výrobe s viacerými poprednými svetovými zbrojárskymi spoločnosťami. Prezident vyjadril presvedčenie, že v budúcnosti sa Ukrajina môže stať jedným z desiatich najväčších výrobcov zbraní na svete.

MIMORIADNY ONLINE Putin sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa agentúry DPA minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšyn uviedol, že Ukrajine sa tento rok podarilo zvýšiť výrobu mínometných granátov štyridsaťdvakrát a delostreleckých granátov trikrát. Výrazne sa zvýšila aj výroba obrnených transportérov. Z výrobných liniek každý mesiac zišlo šesť samohybných diel Bohdana. Ukrajinský priemysel však ani zďaleka neuspokojuje dopyt ukrajinskej armády, priznal Kamyšin. Ukrajina je závislá od zahraničných dodávok delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov, ktoré používa NATO. Plánuje ich však začať vyrábať až na budúci rok, čo komplikuje celosvetový nedostatok strelného prachu.

Kamyšin tiež uviedol, že veľká časť bezpilotných lietadiel používaných v ukrajinských frontových operáciách sa v súčasnosti vyrába doma. Do roku 2024 chce Ukrajina vyrobiť viac ako milión ručne ovládaných dronov, ktorých let možno sledovať prostredníctvom pripojenej kamery. Okrem toho sa má vyrobiť viac ako 1 000 dronov s doletom viac ako 1 000 kilometrov, ktoré budú schopné zasiahnuť ciele v Rusku. Ukrajina má aj raketový program, ktorý však podľa Kamyšina podlieha najprísnejšiemu utajeniu.

 Ukrajinská prokuratúra vyšetruje možné zastrelenie vojnových zajatcov Rusmi

Ruskí vojaci zajali začiatkom mesiaca troch príslušníkov ukrajinských síl pri meste Robotyne v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Krátko nato ich zastrelili, čím porušili Ženevský dohovor o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami, uviedla ukrajinská prokuratúra. "Ide o ďalší prípad hrubého porušenia medzinárodného humanitárneho práva zo strany agresora," uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) minulý týždeň varoval, že porušovania medzinárodných dohovorov a vojnových zločinov sa dopúšťajú obe strany konfliktu na Ukrajine, najmä však Moskva. BBC pripomína, že Ukrajina už 3. decembra obvinila Rusko z páchania vojnových zločinov, keď sa na sociálnych sieťach objavilo ďalšie video. Údajne sú na ňom zachytení ruskí vojaci, ktorí zastrelili dvoch vzdávajúcich sa Ukrajincov vychádzajúcich zo zákopu. Ruská strana sa ani k tomuto incidentu nevyjadrila.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu