Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Na oblohe nad Ukrajinou sú hlásené desiatky ruských útočných dronov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

CHARKOV - Na najmenej 26 zranených sa zvýšila bilancia ruských raketových útokov, ktoré v sobotu večer zasiahli mesto Charkov na východe Ukrajiny. Oznámila to tamojšia prokuratúra, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 675

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 675 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu večer vo videopríhovore svojich krajanov, aby vytvárali svoj život v novom roku podľa vlastných predstáv a nestrácali zo zreteľa budúcnosť svojej domoviny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

21:26 Česká diplomacia v liste zaslanom Bezpečnostnej rade OSN vyjadrila ľútosť nad obeťami konfliktu na Ukrajine. Za straty životov na oboch stranách podľa nej nesie zodpovednosť Rusko, ktoré vojnu svojou agresiou vyvolalo. Česko tiež potvrdilo svoju podporu Ukrajine, uvádza sa v dokumente zverejnenom na účte UN Report, ktorý publikuje materiály z OSN.

19:49 Vzdušné sily oznámili, že dnes večer boli vo vzdušnom priestore Ukrajiny spozorované desiatky ruských útočných dronov. Uviedlo tiež, že protivzdušná obrana pôsobila, ale nešpecifikovalo, kde.

19:48 Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom novoročnom príhovore nespomenul Ukrajinu ani "špeciálnu vojenskú operáciu" - termín Kremľa pre vojnu proti Ukrajine.

18:05 Patriot SAM na Ukrajine už zostrelili 15 aerobalistických rakiet "Kinzhal", ktoré sú vypúšťané zo stíhačiek MiG-31K a prekonávajú stovky kilometrov v priebehu niekoľkých sekúnd - hovorca ukrajinských ozbrojených síl Ignat.

"Dňa 4. mája bol zostrelený prvý Kinzhal. Potom ich bolo ešte šesť, šesť ďalších (...) Teraz už máme 15 zostrelených rakiet Kinžal," poznamenal Ignat.

17:33 Ukrajinské vzdušné sily začiatkom mája priznali, že prvýkrát od začiatku vojny zostrelili ruskú balistickú raketu Kh-47 Kinžal.

15:36 Pri ruskom útoku na ukrajinskú Kirovohradskú oblasť v jej strednej časti bolo poškodené elektrické vedenie a obchodné budovy, informoval dnes gubernátor Andrij Raikovyč.

14:39 Tím nemeckej verejnoprávnej televízie ZDF bol zasiahnutý pri sobotňajšom ruskom útoku na hotel v Charkove na severovýchode Ukrajiny. Sedemčlenná skupina bola v hoteli Charkiv Palac, keď ho zasiahla raketa. ZDF dnes uviedla, že kusy sutín ťažko zranili ukrajinskú prekladateľku, poranenia utrpel tiež muž zodpovedný za bezpečnosť novinárov.

14:15 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vo svojom novoročnom príhovore vyjadril uznanie príslušníkom ruskej armády. Takisto povedal, že Rusko nikdy neustúpi. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

"Opakovane sme potvrdili, že dokážeme riešiť aj najzložitejšie úlohy a nikdy neustúpime, pretože neexistuje sila, ktorá je schopná nás rozdeliť," povedal prezident. Putin označil za hrdinov všetkých, ktorí sú v službe, v prvej línii boja za pravdu a spravodlivosť. "Naše srdcia sú pri vás. Sme na vás hrdí, obdivujeme vašu odvahu," povedal.

13:26 Nočný útok na Selydove v Doneckej oblasti, pri ktorom zahynul jeden a šesť bolo zranených, bol pravdepodobne uskutočnený raketou S-300, uviedla regionálna prokuratúra.

10:02 Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila že zostrelila 21 zo 49 dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko použilo pri útokoch počas uplynulej noci. Ruské sily podľa nej tiež odpálili šesť riadených striel na mesto Charkov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

8:41 Rusko v noci na dnes vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronov, protivzdušná obrana ich 21 zlikvidovala, uviedlo dnes ukrajinské letectvo na platforme Telegram. Invázna armáda podľa neho útočila na východoukrajinský Charkov tiež šiestimi protilietadlovými strelami S-300, v ich prípade sa o zostrelení nezmieňuje. Starosta tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov hlási poškodenie budov v centre.

8:34 Rusko v nedeľu na úsvite podniklo nové útoky proti Ukrajine. Cieľom bola ukrajinská metropola Kyjev a viacero útočných dronov smerovalo na mesto Charkov na severovýchode krajiny. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

8:11 Zo zbabelosti a malomyseľnosti obvinil zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij Českú republiku, ktorá sa odmietla zúčastniť na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN zvolanom Ruskom kvôli sobotňajšiemu ostreľovaniu ruského Belgorodu. Moskva z neho viní ukrajinskú armádu a po Prahe žiadala, aby sa rokovania BR OSN zúčastnil jej zástupca a vysvetlil české dodávky zbraní na Ukrajinu. Český minister Jan Lipavský účasť českého diplomata na zasadnutí odmietol.

8:00 Počet obetí po sobotňajšom ukrajinskom ostreľovaní ruského mesta Belgorodu stúpol na 22, uviedol podľa agentúry TASS gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Zranených je v meste ležiacom kúsok od ukrajinských hraníc 109, najmenej 25 z nich ťažko. Údaje z neskorého sobotňajšieho večera hovorili o 20 obetiach.

6:00 Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzja dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyhlásil, že české strely zabili civilistov v ruskom Belgorode. Kritizoval tiež, že Česko nevyhovelo ruskej žiadosti a tohto zasadnutia zvolaného Ruskom kvôli dnešným udalostiam v Belgorode sa odmietlo zúčastniť. Český minister zahraničia Jan Lipavský predtým uviedol, že sa Česko zasadnutia nezúčastní, pretože nebude slúžiť lživej ruskej propagande.

Ruský útok na Charkov si vyžiadal najmenej 26 zranených

Primátor Charkova Ihor Terechov na platforme Telegrame informoval, že zasiahnutý bol aj jeden obytný dom v centre mesta. Niekoľko ľudí bolo prevezených do nemocnice. Medzi ranenými sú údajne dve maloleté osoby a tiež britský novinár. Miestne úrady už skôr oznámili, že Rusi zasiahli aj zdravotnícku inštitúciu, bytový dom, hotel, materskú školu, obchody či reštaurácie.

"Za každý dron Šáhid (iránskej výroby), za každú ruskú raketu, ponesie (ruský) teroristický štát primeranú zodpovednosť," povedal vo svojom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Politickú aj veľmi praktickú." Rusko v sobotu obvinilo Ukrajinu z útoku na prihraničné mesto Belgorod, ktorý si podľa miestnych úradov vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a 110 zranených. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov na ruskom území od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajina sa k sobotňajšiemu ostreľovaniu centra Belgorodu bezprostredne nevyjadrila.

Ukrajinské vzdušné sily medzitým oznámili, že Rusko v noci na nedeľu opäť zaútočilo dronmi na viaceré oblasti Ukrajiny vrátane metropoly Kyjev. Rusko v noci na piatok podniklo bezprecedentne masívny útok na ukrajinské mestá a obce. Išlo o najrozsiahlejší letecký úder na Ukrajinu od vypuknutia vojny, pričom Rusko doň nasadilo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov pri útoku zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.

 Počet mŕtvych po útokoch na mesto Belgorod stúpol na 18

Počet zabitých pri raketových útokoch na západoruské mesto Belgorod stúpol na 18, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Sobotňajšie útoky patria k najkrvavejším na ruskej pôde odvtedy, čo Moskva vo februári 2022 vojensky napadla Ukrajinu a podniká tam nepriateľské akcie, často na civilné ciele.

"V Belgorode je už počet zabitých ľudí 18," napísalo ruské ministerstvo v príspevku na platforme Telegram a dodalo, že zranenia utrpelo 111 ľudí.Oznámenie ministerstva prišlo v čase, keď sa Bezpečnostná rada OSN chystala na začiatok mimoriadneho zasadnutia k týmto útokom, ktoré žiadalo zvolať Rusko.

Rusko ešte v piatok uskutočnilo dosiaľ najrozsiahlejší vzdušný útok na Ukrajinu, pri ktorom na mestá po celej krajine poslalo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu