Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Putin plánuje znovu kandidovať v prezidentských voľbách: Ukrajina zostrelila ďalšie ruské drony

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v marcových prezidentských voľbách znovu kandidovať ako nezávislý kandidát. S odvolaním sa na vysokopostavených zákonodarcov o tom informovali ruské médiá, píše agentúra Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 660

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 660 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:30 Turecko, Rumunsko a Bulharsko sa chystajú v januári podpísať dohodu o spolupráci na odstraňovaní mín v Čiernom mori plávajúcich tam v dôsledku Ruskom iniciovanej vojny s Ukrajinou. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil turecký minister obrany Yaşar Güler.

17:33 Státisíce ľudí na juhu Ruska a v okupovaných častiach východnej Ukrajiny zostali bez dodávok elektriny v dôsledku silných snehových búrok, ktoré oblasť zasiahli v piatok. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešnú správu ruského ministerstva energetiky.

16:35 Ukrajinský raketový útok na Rusmi ovládanú dedinu na juhu Ukrajiny zabil dvoch ľudí, informovali v sobotu moskovské okupačné úrady v Chersonskej oblasti. TASR informuje podľa agentúry AFP. Moskovské sily uviedli, že raketa zasiahla dedinu Nová Majačka na ľavom brehu Dnepra, asi 70 kilometrov východne od Chersonu.

15:30 Prvé tanky Leopard 2 dodané na Ukrajinu a poškodené v boji proti Rusku sú už v Litve opravené a čoskoro sa vrátia na bojisko. TASR informuje podľa sobotnej správy DPA. "Litva dôsledne podporuje boj Ukrajiny za nezávislosť a nielen posiela vojenskú pomoc, ale pomáha aj s opravou tankov Leopard," povedal v piatok litovský minister obrany Arvydas Anušauskas.

13:05 Na hranici Kurskej oblasti bolo zajatých šesť ukrajinských pohraničníkov - gubernátor Starovoit.

12:43 Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v marcových prezidentských voľbách znovu kandidovať ako nezávislý kandidát. S odvolaním sa na vysokopostavených zákonodarcov o tom informovali ruské médiá, píše agentúra Reuters.

12:26 Slovenskí autodopravcovia včera ukončili blokádu jediného cestného nákladného hraničného priechodu s Ukrajinou. Slovenskí dopravcovia požadovali, aby EÚ opätovne zaviedla obmedzenia prístupu do bloku pre ukrajinské prepravné spoločnosti, ktoré boli odstránené po rozsiahlej ruskej invázii.

11:29 Ruský patriarcha Kirill sa umiestnil na zozname hľadaných osôb Ukrajiny. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zaradila ruského pravoslávneho patriarchu z Moskvy Kirilla na zoznam hľadaných osôb, vyplýva z databázy hľadaných osôb ministerstva vnútra z 15. decembra.

10:33 Krajiny G7 sa priblížili ku konfiškácii ruských aktív, aby ich odovzdali Ukrajine. Podľa novín Washington, ktorý nikdy predtým verejne nepodporoval konfiškáciu, uviedol, že existuje spôsob, ako zhabať finančné prostriedky "v súlade s medzinárodným právom".

9:41 Ukrajinská vzdušná obrana a mobilné skupiny zostrelili nad 11 ukrajinskými oblasťami v sobotu 30 z 31 vypustených ruských dronov, oznámili vzdušné sily. Informuje o tom agentúra Reuters.

9:06 Ruské sily zaútočili v noci na Cherson a zranili troch ľudí, informoval 16. decembra guvernér Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

9:01 Celkovo 60 percent Slovákov nesúhlasí s tým, že Európska únia financuje a dodáva vojenské vybavenie na Ukrajinu. Kladný postoj s vojenskou pomocou vyjadrilo 34 percent obyvateľov Slovenska, o tri percentá menej ako na jar. Vyplýva to z Národnej správy jesenného prieskumu Eurobarometer.

8:49 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:10 Povesti o tom, že ukrajinský prezident nevychádza so svojím vrchným veliteľom, sa čoskoro vyliali ako prúd správ vo veľkých publikáciách na Ukrajine aj v zahraničí. Ich konflikt však nemusí byť taký napätý, ako naznačujú titulky.

7:23 V noci z nedele na pondelok sa opäť začne blokáda poľsko-ukrajinských hraníc. Informuje o tom Rmf24 s odvolaním sa na protestujúcich dopravcov.

6:52 Ruský útok zo 16. decembra, šiesty letecký útok na Kyjev od začiatku decembra, bol podľa šéfa vojenskej správy mesta Kyjeva Serhija Popka úspešne zmarený bez obetí alebo veľkých škôd.

6:00 Ukrajinská armáda uviedla, že Putin zveličil počet ruských vojakov na Ukrajine. Ukrajina sa podľa ministra obrany v roku 2024 zameria na domácu zbrojársku výrobu. Bielorusko spustilo náhlu kontrolu pripravenosti protivzdušnej obrany a viac.

Macron je otvorený voči dialógu s Putinom, ak by to prispelo k trvalému mieru

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok povedal, že je stále ochotný zvážiť možnosť začatia dialógu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ak by to nejakým spôsobom mohlo prispieť k dosiahnutiu trvalého mieru medzi Ruskom a Ukrajinou. Informuje o tom agentúra AP. Macron mal s Putinom pred ruskou inváziou na Ukrajinu dobrý pracovný vzťah, nepodarilo sa mu však zabrániť šéfovi Kremľa v tom, aby susednú Ukrajinu napadol. Niekoľko mesiacov po vypuknutí invázie s ním ale naďalej udržiaval komunikáciu.

MIMORIADNY ONLINE Putin plánuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mohammed Badra/Pool photo via EPA)

Diplomatický aj osobný vzťah tejto dvojice sa však popri tiahnucej sa vojne na Ukrajine veľmi zhoršil. Začiatkom roka Macron zvažoval, že Putinovi odoberie aj najvyššie francúzske vyznamenanie. Samotný Putin sa k osobe Macrona vyjadril vo štvrtok, keď v reakcii na novinársku otázku na výročnej tlačovej konferencii povedal, že to bol práve francúzsky prezident, kto v "istom momente zastavil" vzťahy s Ruskom. Uviedol pritom že ak bude vôľa na začatie dialógu na strane Paríža, tak Moskva je naň "pripravená". Dodal, že ak takáto vôľa nebude, Rusko si už nejako "poradí".

Macron teraz povedal, že voči takému dialógu s cieľom hľadania mierového riešenia konfliktu zostáva otvorený, ak by ho oslovil ruský prezident. Vyjadril sa tak na summite EÚ, ktorý uplynulé dva dni prebiehal v Bruseli a na ktorom lídri členských krajín rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou. "Ja som tú vojnu jednostranne nezačal porušením zmlúv, s ktorými som súhlasil. Nebolo to Francúzsko, ktoré sa rozhodlo spáchať vojnové zločiny na severe Ukrajiny, a prakticky tak znemožniť diskusie," povedal Macron. "No musíme byť seriózni, takže mám veľmi jednoduchý postoj. Nezmenil som si (telefónne) číslo," dodal.

Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin na tlačovej konferencii v Pekingu  (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Povedal, že ak Putin prejaví vôľu začať dialóg, ktorý by mohol viesť k dosiahnutiu trvalého mieru rešpektujúcemu medzinárodné právo a tiež záujmy a suverenitu Ukrajiny, tak Francúzsko je v tomto smere pripravené pomôcť. Putin tento týždeň povedal že vojna na Ukrajine sa skončí až vtedy, keď Rusko dosiahne svoje od začiatku deklarované ciele, a síce údajnú denacifikáciu a demilitarizáciu tejto krajiny.

Rusko tvrdí, že zostrelilo vyše 30 dronov v pohraničných oblastiach s Ukrajinou

Rusko v piatok večer uviedlo, že zmarilo sériu dronových útokov v pohraničných oblastiach s Ukrajinou. Informuje o tom agentúra AFP. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení tvrdilo, že v priebehu dvoch hodín zostrelilo 26 dronov nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Rezort obrany nepriblížil, či došlo aj k nejakým obetiam alebo škodám.

Ministerstvo predtým v aplikácii Telegram napísalo, že ruské sily zničili šesť dronov aj v Kurskej oblasti. Útoky bezpilotných lietadiel potvrdil na Telegrame aj gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt. Obyvateľov vyzval, aby zachovali pokoj. K dronovým útokom dochádza na ruských pohraničných regiónoch takmer každý deň, avšak AFP podotýka, že hromadné nálety sú menej časté. Ukrajina podnikla útoky už aj v Moskve a jej predmestí.

Rusko od začiatku vlaňajšej invázie bombarduje ukrajinské mestá pravidelne už takmer 660 dní. Počas tohto týždňa spustilo aj masívny útok dronmi na južné oblasti Ukrajiny a na Kyjev vypálilo balistické strely, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila. Približne 50 ľudí sa v ukrajinskej metropole zranilo, keď ich zasiahli časti zostrelených rakiet.
 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu