Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súd dal zelenú procesu v prípade obvinení z nečinnosti v oblasti klímy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

MONTREAL - Kanadská vláda sa postaví pred súd pre obvinenia z nečinnosti v oblasti ochrany klímy. Rozhodnutie padlo po odvolaní skupiny 15 mladých environmentálnych aktivistov, ktorí žalobu podali ešte pred štyrmi rokmi. Informuje agentúra AFP. Federálny odvolací súd rozhodol, že sa musí konať súdny proces, aby sa zistilo, či kroky vlády premiéra Justina Trudeaua neboli porušením práv mladých žalobcov, vyplývajúcich z Kanadskej charty práv a slobôd.

"Klimatická zmena má dramatický a zhoršujúci sa vplyv na všetkých Kanaďanov," uvádza sa v rozhodnutí, ku ktorému sa dostala AFP. "Je tiež nepochybné že bremeno riešenia následkov neúmerne zasiahne kanadskú mládež."

archívne video

Klimatický zákon otvorí možnosť žalovať štát za neplnenie klimatických nástrojov, ťarchu budú znášať nečinné rezorty (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Skupina 15 mladých ľudí vo veku desať až 19 rokov zažalovala v roku 2019 federálnu vládu s tvrdením, že prispieva ku globálnemu otepľovaniu nerealizovaním ambiciózneho plánu zníženia emisií skleníkových plynov. O rok neskôr federálny sudca žalobu zamietol, túto stredu však rozhodnutie zrušil odvolací súd.

"Je to najmenej, čo môžeme urobiť, aby sme mali právo na proces a mohli diskutovať o tejto existenčnej hrozbe," uviedol jeden z aktivistov Albert Lalonde pre AFP. Vo svete už podali početné žaloby s cieľom prinútiť vlády konať v boji proti klimatickej kríze, napr. v Nemecku, Holandsku či Francúzsku. Kanadu, ktorá sa pre svoju geografickú polohu otepľuje rýchlejšie než väčšina iných krajín, postihujú v posledných rokoch extrémy počasia so zvyšujúcou sa intenzitou a početnosťou.

Viac o téme: AktivistiKlímaObvineniaSúdKanadská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu