Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Národnú radu čaká voľba kandidátov na nového sudcu Ústavného súdu

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Národná rada (NR) SR bude musieť zvoliť dvoch kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS). Poukázal na to predseda ÚS Ivan Fiačan vzhľadom na neobsadený post ústavného sudcu po tom, ako sa v septembri sudkyňa Jana Laššáková vzdala tejto funkcie.

Predseda ÚS  uviedol, že už 6. septembra listom požiadal vtedajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby vyhlásil voľbu kandidátov na uvoľnené miesto sudcu tak, aby prebehla v čo najkratšej možnej dobe a bol tak zabezpečený riadny chod ÚS. "Rovnakú žiadosť som zaslal aj novému predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinim listom z 23. novembra. Spätnú väzbu na zaslané listy zatiaľ nemám," skonštatoval.

archívne video

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa zákona o rokovacom poriadku NR SR voľbu kandidátov na sudcu ÚS vyhlasuje predseda parlamentu bezodkladne po zániku funkcie sudcu ÚS. "Táto vec je teda v rukách Národnej rady SR," poznamenal Fiačan. Ústava i zákon o ÚS ustanovuje, že parlament navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ÚS, ktorých má prezident SR vymenovať.

Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan
Zobraziť galériu (2)
Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan  (Zdroj: TASR/František Iván)

V novom roku z hľadiska činnosti ÚS budú sudcovia podľa Fiačana venovať náležitú pozornosť dosiaľ nerozhodnutým veciam, v ktorých je príslušné rozhodovať plénum ÚS. K nim patrí napríklad rozhodovanie, týkajúce sa výšky trestnej sadzby "za marihuanu", platnosti miestneho referenda v Bratislave a Košiciach, neprijatia právnej úpravy, uznávajúcej páry rovnakého pohlavia, parlamentom či návrh prezidentky na výklad ústavy v súvislosti s činnosťou generálneho prokurátora SR.

"Zároveň sa spolu s kolegami budeme v nezmenenom tempe i naďalej venovať rozhodovaniu v senátoch ÚS. Nápad vecí je z roka na rok vyšší a kladie vysoké nároky na sústredenú prípravu a dobrý manažment času sudcov," uviedol predseda ÚS.

Nové webové sídlo

Začiatkom tohto roka plánuje ÚS uviesť do prevádzky svoje nové webové sídlo. Bude mať nielen nový dizajn, ale aj nové funkcionality. "Pri príprave sme sa zamerali najmä na priateľské užívateľské rozhranie a prístupnosť, aby sme uspokojili požiadavky účastníkov konaní pred Ústavným súdom, ich právnych zástupcov, odbornej aj laickej verejnosti," dodal Fiačan. S rovnakým účelom dochádza k zmenám v tvorbe a publikácii tzv. zbierkových rozhodnutí ÚS. V pláne v novom roku je opäť aj organizovanie konferencie Ústavné dni či Dňa otvorených dverí ÚS.

Viac o téme: Národná radaÚstavný súdIvan Fiačan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu