Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Krajiny EÚ sa stavajú pokrytecky k situácii v Gaze, tvrdí Robert Fico po summite

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

TEL AVIV - Dni šéfa palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahji Sinvára, ktorý je podľa Izraela jedným zo strojcov útoku zo 7. októbra, sú zrátané. Novinárom to vo štvrtok večer povedal nemenovaný americký predstaviteľ pri stretnutí ohľadom rozhovorov, ktorý mal s izraelskými predstaviteľmi americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Sinvár má podľa tohto činiteľa na rukách americkú krv, pretože 38 ľudí s americkým občianstvom zahynulo pri útoku Hamasua ďalších amerických občanov drží palestínske hnutie ako rukojemníkov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Ani ľudia v Gaze nepodporujú Hamas

Ani ľudia v Gaze nepodporujú Hamas (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:58 Kameraman panarabskej televízie al-Džazíra Sámir abú Dakka prišiel v piatok o život pri raketovom útoku izraelského dronu na školu v meste Chán Júnis ležiacom na juhu Pásma Gazy. Redaktor al-Džazíry utrpel pri útoku zranenia, informovala televízia CNN a denník The Guardian.

21:45 Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci v piatok nedopatrením zastrelili troch rukojemníkov, ktorých pri útoku na Izrael zajalo palestínske militantné hnutie Hamas. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19:24 Krajiny EÚ sa správajú pokrytecky ohľadne súčasného diania v Pásme Gazy a prebiehajúcej izraelskej vojenskej odvety za útok Hamasu zo 7. októbra. Povedal to slovenský premiér Robert Fico v piatok na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

19:20 Viacerí štáty Západu a Európskej únie v piatok vyzvali Izrael, aby "podnikol konkrétne kroky na zastavenie bezprecedentného násilia" zo strany židovských osadníkov na okupovanom Západnom brehu.

18:46 Smerom na Jeruzalem bolo v piatok vystrelených niekoľko rakiet. Ide o prvý raketový útok na Jeruzalem za posledné týždne, informovala spravodajská televízia CNN.

17:30 Izraelská vláda schválila dodanie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy cez priechod Kerom Šalom na hranici s Izraelom. S odvolaním sa na dnešné oznámenie kancelárie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o tom informuje agentúra Reuters.

15:57  Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás dnes v Ramalláhu bezpečnostnému poradcovi Bieleho domu Jakeovi Sullivanovi povedal, že izraelské útoky na Palestínčanov, najmä v Pásme Gazy, musia prestať. Podľa Abbása by Spojené štáty mali Izrael prinútiť, aby zastavil svoju agresiu tiež na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Informovala o tom palestínska tlačová agentúra WAFA.

13:53 Izraelská armáda v piatok uviedla, že v meste Gaza dobyla a zničila veliteľské a riadiace stredisko jedného z práporov militantného hnutia Hamas. Informuje správa agentúry DPA.

13:51 Balistická strela vypálená z územia Jemenu ovládaného húsíami zasiahla v piatok nákladnú loď v Červenom mori. Loď plaviaca sa pod libérijskou vlajkou neďaleko strategického prielivu Báb al-Mandáb začala horieť, informoval o tom predstaviteľ amerických ozbrojených síl. Informuje agentúra AP. Podľa skoršieho vyhlásenia húsíov ide o reakciu na konflikt medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, na strane ktorého stoja.

13:45 Sirény zvonia v okupovanom Al-Džalíle na palestínsko-libanonských hraniciach.

12:55 Pražský magistrát venuje šesť miliónov korún na pomoc kibucu Be ´eri, prípadne inej dedine, ktorá sa stala terčom októbrového teroristického útoku hnutia Hamas. V noci zo štvrtka na piatok to schválili na návrh predsedu klubu ANO Patrika Nachera mestskí zástupcovia. Zároveň v rozpočte schválili možnosť Izraela posielať peniaze aj v budúcom roku.

12:50 Izraelská armáda dnes uviedla, že jej jednotky našli pri operáciách v Pásme Gazy pozostatky troch rukojemníkov, ktorých pri útoku zo 7. októbra uniesli ozbrojenci radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Portál The Times of Israel (ToI) píše, že išlo o muža, ktorý má izraelské a francúzske občianstvo, a dvoch izraelských vojakov.

12:30 Okupačné sily kontrolujú totožnosť obyvateľov pri dverách kmeňov a mnohým z nich bránia vo vstupe na piatkové modlitby v Al-Aksá.

11:50 Príchod komerčných lodí do prístavu Ejlat v južnom „Izraeli“ sa takmer úplne zastavil v dôsledku odvetných útokov jemenského hnutia Houthi v reakcii na pokračujúcu izraelskú agresiu v Gaze, uvádza web Axio.

11:00 Žena s hnedou škvrnou na nohaviciach nebola medzi civilistami prepustenými Hamasom, pretože je militantkou v aktívnej službe, ktorá bola zatknutá na základni IDF.

10:20 Na nákladnej lode plaviacej sa v Červenom mori pod vlajkou Libérie vypukol v piatok požiar po zásahu projektilom z územia, ktoré v Jemene kontrolujú húsijskí povstalci. Pre tlačovú agentúru AP to povedal americký obranný predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. Útok na nákladnú loď al Džasrah stupňuje napätie v Červenom mori v čase vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. 

9:43 Izraelská armáda (IDF) v piatok oznámila, že pri operácii v Pásme Gazy našla a previezla do Izraela telo francúzsko-izraelského rukojemníka Elju Toledana. Do palestínskej enklávy ho uniesli militanti z hnutia Hamas počas teroristických útokov 7. októbra. Informuje agentúra AFP.

9:00 Jedenásť ľudí zomrelo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri nočnom útoku na policajnú stanicu na juhovýchode Iránu. Útočníkmi zrejme boli členovia separatistickej skupiny, uviedla v piatok iránska štátna televízia. Informuje agentúra AP. 

Militanti zaútočili približne o 2.00 h v noci miestneho času v mestečku Rask neďaleko hraníc s Pakistanom. Pri útoku zahynuli alebo utrpeli zranenie vysokopostavení policajti a vojaci, uviedol námestník guvernéra iránskej provincie Sístán a Balúčistán Ali Reza Marhemati. Podľa Marhematiho policajti pri prestrelke zabili niekoľko útočníkov.

8:50 12 Palestínčanov bolo zabitých pri izraelskom nálete na školu UNRWA, ktorá je úkrytom pre tisíce vysídlených ľudí v Khan Younis.

8:16 "Všetci sme počuli o správe o jednotke Golani, ktorá bola zlikvidovaná brigádami Al-Qassam, ale niektorí z nás o Golani nevedia a v susedstve Al-Shujaiya je to temná minulosť." IDF.

7:42 Francúzsko vo štvrtok uviedlo, že pracuje na evakuácii palestínskych novinárov pracujúcich pre francúzsku agentúru AFP z Pásma Gazy. Na odchod čaká približne 40 novinárov a ich príbuzní. "Naďalej sa snažíme (pomôcť) zamestnancom AFP. Ide o komplexnú operáciu. Od októbra pracujeme na tom, aby francúzski občania aj ich rodinní príslušníci mohli odísť z Pásma Gazy," uviedol Christophe Lemoine, zástupca hovorcu francúzskeho ministerstva zahraničných vecí.

7:15 Dôsledky bombardovania izraelských bezpilotných lietadiel na Amman Street východne od Nábulusu.

6:33 Izraelská armáda dnes ráno uviedla, že jej špeciálne jednotky našli pri operácii v Pásme Gazy a odviezli do Izraela pozostatky jedného muža, ktorého pri útoku zo 7. októbra uniesli ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas. Informovala o tom agentúra Reuters. 

6:25 Ukončenie nepodmienenej americkej podpory Izraelu by mohlo viesť k rýchlemu prímeriu v konflikte v Pásme Gazy. Podľa Ankary to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal pri telefonáte s americkým prezidentom Joom Bidenom. Podľa Erdogana je potrebné čo najskôr zastaviť "ľudskú tragédiu" v Pásme Gazy, kde izraelská armáda bojuje s radikálnym hnutím Hamas. 

6:15 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), aby vyvinul väčší tlak na palestínske hnutie Hamas ohľadom prístupu k rukojemníkom a ich prepustenia. Netanjahu to podľa agentúry AP povedal pri dnešnom rokovaní so šéfkou MVČK Mirjanou Spoljaricovou. Podľa nej by však verejný tlak na Hamas mohol byť kontraproduktívny.

6:00 Spojené štáty vo štvrtok naliehali na Izrael, aby obmedzil intenzitu svojej vojny proti militantnému hnutiu Hamas. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena by sa mal tiež viac zamerať na ochranu životov civilistov v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Spravodlivosť bude vykonaná

"Myslím, že môžeme s určitosťou povedať, že jeho (Sinvárove) dni sú zrátané," uviedol podľa stanice CNN predstaviteľ. "Nezáleží na tom, ako dlho to bude trvať, ale spravodlivosť bude vykonaná," uviedol ďalej predstaviteľ.

Izrael tvrdí, že Sinvár patrí k strojcom útoku zo 7. októbra, keď podľa izraelských úradov zomrelo zhruba 1200 ľudí. V reakcii na útok Izrael začal vojenské údery na Pásmo Gazy, ktorých cieľom je podľa izraelských predstaviteľov zničenie hnutia Hamas. Vojenská operácia si podľa úradov ovládaných Hamásom vyžiadala už viac ako 18.000 mŕtvych.

Predstaviteľ tiež informoval novinárov o rokovaní, ktoré bude mať dnes Sullivan s prezidentom Palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom. S ním chce rokovať o revitalizácii palestínskej samosprávy, násilí židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu a posilnení bezpečnostných zložiek Palestínskej autonómie, ktoré by sa podľa niektorých úvah Washingtonu mohli podieľať na zabezpečení bezpečnosti v Pásme Gazy po ukončení bojov medzi Izraelom a Hamasom.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu