Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Premiér Mateusz Morawiecki nezískal dôveru: Sejm poveril zostavením vlády Donalda Tuska

Donald Tusk Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Vláda poľského premiéra Mateusza Morawieckého v pondelkovom hlasovaní nezískala dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu. Informuje o tom TASR.

 Aktualizované o 18:51

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poveril zostavením novej vlády niekdajšieho premiéra a expredsedu Európskej rady Donalda Tuska z liberálnej strany Občianska platforma. Za Tuskovu kandidatúru hlasovalo 248 poslancov, proti bolo 201, nikto sa nezdržal.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Po krátkom príhovore Tuska, v ktorom okrem iného vzdal hold niekdajšiemu prezidentovi Lechovi Walesovi, poslanci vstali a zaspievali poľskú hymnu. V októbrových parlamentných voľbách kandidoval Tusk ako líder Občianskej koalície, v ktorej boli okrem jeho vlastnej strany aj Nowoczesna, Poľská iniciatíva a Zelení. Doterajšia opozícia po volebnom víťazstve v polovici októbra podpísala v novembri koaličnú dohodu. V koalícii je Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. Očakáva sa, že Tusk sa so svojou vládou bude uchádzať o dôveru Sejmu už v utorok a na druhý deň by ho mal oficiálne vymenovať prezident Duda. Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie strany PiS.

AKTUÁLNE Premiér Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: AP Photo/Michal Dyjuk)

Podporu vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyslovilo 190 poslancov, proti bolo 266 členov Sejmu. Nikto sa nezdržal hlasovania. Sejm teraz designuje nového predsedu vlády, očakáva sa, že ním bude niekdajší premiér z rokov 2007 – 2014 a expredseda Európskej rady z rokov 2014 – 2019 Donald Tusk, šéf liberálnej Občianskej platformy. Po voľbách z polovice októbra bolo jasné, že dovtedajšia opozícia bude mať v Sejme väčšinu.

Dohodu o spolupráci podpísala už pred mesiacom Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády nominálneho víťaza volieb, aj keď sa neočakávalo, že vláda PiS získa v Sejme dôveru. Podľa poľskej agentúry PAP by mal Tusk predložiť Sejmu programové vyhlásenie vlády už v utorok a v stredu by mohol prezident Duda vymenovať novú vládu.

Viac o téme: VládaPoľskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu