Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Českí lekári podpísali dohodu s ministerstvom, mali by stiahnuť výpovede

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Zástupcovia českých lekárov a odborov v piatok podpísali dohodu s ministerstvom zdravotníctva a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VZP) o zvýšení platov v zdravotníctve a ďalších zmenách, ktoré od vlády požadovali. Tým by sa mal skončiť protest, ktorým sa od začiatku decembra obmedzila zdravotná starostlivosť v českých nemocniciach

Český premiér Petr Fiala zdôraznil, že dohoda je viac než pre lekárov a zdravotníkov dôležitá pre občanov. Ľudia už podľa neho nemusia mať obavy, že nebudú mať zaistenú zdravotnú starostlivosť. "Situáciu sme vyriešili pre túto chvíľu, ale nemôžeme povedať, že sme vyriešili všetky problémy v zdravotníctve, ktoré sa tam nahromadili za uplynulé desaťročia," dodal.

Archívne video:

Situácia s pediatrami nie je nijako optimistická, povedal Palkovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Súčasťou dohody je okrem iného zvýšenie platov. Od 1. januára sa lekárom zvýšia o 5000 až 15.000 korún. Ostatní zdravotnícki aj nezdravotnícki zamestnanci v nemocniciach dostanú pridané päť percent ku svojej mzde. Náklady budú zhruba 9,8 miliárd českých korún (približne 401 miliónov eur). Platy sa zvýšia aj zdravotníkom pracujúcich v zariadeniach, ktoré nespadajú pod štát. Zabezpečí to Všeobecná zdravotná poisťovňa prostredníctvom úhradového dodatku.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

 

"Nie sú to peniaze, ktoré by išli navyše zo štátneho rozpočtu. Sú to peniaze, ktoré v systéme boli, a len garantujeme, že budú použité na platy a mzdy," upozornil premiér. Vyzdvihol, že platy sa nebudú zvyšovať tabuľkovo, ale najmä ako osobné ohodnotenie, čo podľa neho zohľadňuje mimoriadnosť práce zdravotníkov a tiež nevyhnutnosť vzdelávať sa.

Premiér očakáva naplnenie dohody

Viceprezident Českej lekárskej komory (ČLK) a líder lekárskeho protestu Jan Přáda vyzval po podpise dohody všetkých lekárov, aby výpovede z nadčasov stiahli, ak sa v rámci nadčasovej práce zmestia do zákonných limitov. Dodal však, že ak to v niektorých nemocniciach neurobia na základe svojho individuálneho rozhodnutia, je to ich slobodná vôľa. Premiér to okomentoval slovami, že očakáva naplnenie dohody.

Českí lekári, ktorí zabezpečujú nepretržitú prevádzku nemocníc, protestujú od začiatku decembra. Viac než 6100 z 13.000 podalo výpovede z nadčasov, čím sa výrazne obmedzila dostupnosť zdravotnej starostlivosti v mnohých nemocniciach v Česku. Lekári protestom reagovali na novelu zákona, ktorá okrem iného zdvojnásobila počet nadčasov (zo 416 na 832), ktoré môžu legálne dobrovoľne odslúžiť. Po kritike túto časť novely vláda vrátila do pôvodného znenia.

Viac o téme: ZdravotníctvoČeská republikaPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu