Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zomrela mladšia sestra kubánskych lídrov Castrovcov: Bola ich veľkou kritičkou

Zomrela mladšia sestra kubánskych lídrov Castrovcov
Zomrela mladšia sestra kubánskych lídrov Castrovcov (Zdroj: SITA, Getty Images)

MIAMI - Vo veku 90 rokov zomrela v pondelok v americkom štáte Florida Juanita Castrová, mladšia sestra bývalých kubánskych lídrov Fidela a Raúla Castrovcov. Píše o tom správa z agentúry AFP a webovej stránky denníka El Comercio.

O smrti Castrovej informovala mexická novinárka María Antonieta Collinsová, ktorá spolupracovala na jej autobiografii vydanej v roku 2009. Collinsová zosnulú na sociálnej sieti Instagram označila výnimočnú ženu a neúnavnú bojovníčku za záležitosti Kuby, ktorú milovala. 

Archívne video: Hurikán Gustav na Kube

Juanita Castrová sa narodila na Kube 6. mája 1933. Tento ostrov opustila v roku 1964 po tom, ako sa zhoršili jej vzťahy s bratmi po nezhodách v spojitosti so smerovaním kubánskej revolúcie. Žila v exile v Miami na Floride, odkiaľ verejne kritizovala kroky svojich bratov na čele Kuby a spolupracovala a americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA), píše El Comercio.

Starší z dvojice bratov, Fidel Castro, sa dostal na Kube k moci počas revolúcie v roku 1959. V roku 2008 ho funkcii prezidenta Kuby nahradil jeho mladší brat Raúl Castro. Fidel zomrel v roku 2016. V roku 2018 bol za prezidenta zvolený Miguel Díaz-Canel, ktorý v roku 2021 nahradil Raúla Castra aj na čele vládnucej Komunistickej strany Kuby (PCC).

Viac o téme: úmrtieKritikaUSAKubaFidel CastroRaúl CastroSestraJuanita CastrováČierna kronika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu