Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

USA potvrdili, že bývalý americký diplomat bol obvinený zo špionáže pre Kubu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Bývalý veľvyslanec USA v Bolívii Manuel Rocha bol obvinený zo špionáže pre kubánsku tajnú službu, ktorú vykonával minimálne od roku 1981. Oznámilo to v pondelok americké ministerstvo spravodlivosti. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

Obvinenia proti Rochovi (73) "odhaľujú jednu z najrozsiahlejších a najdlhšie trvajúcich infiltrácií vlády Spojených štátov zahraničným agentom", uviedol vo vyhlásení americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Federálna žaloba na súde v Miami obviňuje bývalého diplomata, že konal ako nezákonný agent cudzej vlády. Rocha sa podľa žaloby zapájal do "utajenej činnosti" v mene Kuby najmenej od roku 1981, pričom sa stretával s agentami kubánskej tajnej služby a americkej vláde poskytoval nepravdivé informácie.

Rocha 25 rokov pracoval v diplomacii najmä v období studenej vojny, pričom pôsobil väčšinou v krajinách Latinskej Ameriky. V rokoch 1994 a 1995 pracoval v štruktúrach americkej Rady pre národnú bezpečnosť. Po odchode do penzie začal podnikať a pôsobil ako riaditeľ bane na zlato v Dominikánskej republike. Úrady ho minulý týždeň v piatok zadržali v jeho dome v Miami a pred súd sa má postaviť v pondelok. Rocha údajne priznal svoje aktivity tajnému agentovi Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý sa vydával za kubánskeho agenta, napísala AFP s odvolaním na americké ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: ŠpionážUSADiplomatKUba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu