Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pri pobreží Japonska pokračuje pátranie: Hľadajú nezvestných amerických vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/MO SR)

TOKIO - Pri pobreží japonska vo štvrtok obnovili pátranie po siedmich nezvestných príslušníkoch amerického letectva, ktorých lietadlo Osprey havarovalo v stredu počas letu z americkej základne v prefektúre Jamaguči na základňu na ostrove Okinawa.

Ako vo svojej správe doplnila agentúra AFP, japonské ministerstvo obrany vo štvrtok požiadalo veliteľa amerických síl v krajine, aby v dôsledku incidentu pozastavil lety letadiel Osprey. Veliteľstvo špeciálnych operácií amerického letectva uviedlo, že na palube lietadla CV-22B Osprey bolo osem členov posádky. Ešte v stredu médiá informovali, že v mori asi kilometer od východného pobrežia ostrova Jakušima záchranári našli jednu osobu v bezvedomí, v nemocnici následne "potvrdili jej úmrtie". Na mieste boli objavené aj trosky, pravdepodobne tohto lietadla, a prázdny nafukovací záchranný čln. 

archívne video

Vojaci odovzdali 300 litrov paliva do nemocnice Shifa na naliehavé lekárske účely. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Rutinná výcviková misia

K havárii došlo, keď lietadlo vykonávalo "rutinnú výcvikovú misiu" z leteckej základne Jokota. "Príčina nešťastia je momentálne neznáma," uvádza sa v stredajšom vyhlásení amerického veliteľstva. Nemenovaný predstaviteľ regiónu Kagošima, kde došlo k havárii, vyhlásil, že polícia dostala informáciu, že z ľavého motora lietadla krátko pred haváriou šľahali plamene.

Hovorca japonskej pobrežnej stráže vo štvrtok pre agentúru AFP uviedol, že pátracia operácia pokračovala aj v noci na štvrtok a zapojilo sa do nej šesť hliadkovacích lodí a dve lietadlá, ako i  polícia a miestni záchranári. Pobrežná stráž chce na skenovanie morského dna použiť i špeciálne sonarové zariadenia.

Viac o téme: HaváriaVojaciPátranieLetectvoJaponskom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu