Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina bola terčom masívneho útoku ruských dronov: Hlavným cieľom bol Kyjev!

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - V okupovaných častiach Ukrajiny Rusi ničia pamätníky obetiam umelo vyvolaného hladomoru, ktorý podľa odhadov historikov zabil v 30. rokoch 20. storočia 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov. Podľa ukrajinského portálu Most, ktorý sa odvoláva na fotografie zverejnené ruskou okupačnou správou, Rusi zničili najmenej 14 pamätníkov obetiam hladomoru v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 639

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 639 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:48 Letectvo varuje pred možnými leteckými útokmi a činnosťou dronov vo viacerých oblastiach.

20:43 Azerbajdžan dodal odmínovací stroj na Ukrajinu.

20:00 Niektoré krajiny EÚ navrhujú oslabiť nadchádzajúce sankcie voči Rusku.

19:18 Počas tlačovej konferencie ukrajinského prezidenta s prezidentmi Švajčiarska, Litvy a Lotyšska začala znieť letecká výstraha.

18:00 The Sun zverejňuje zábery z nočného útoku ruských „šáhedov“ na Kyjev.

16:45 Európska komisia (EK) poskytne 50 miliónov eur na opravu a modernizáciu infraštruktúry v ukrajinských prístavoch, ktoré sú terčom opakovaných ruských útokov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, podľa ktorej má prisľúbená pomoc uľahčiť vývoz ukrajinských potravín."Zlepšenie prístavných kapacít urýchli export potravín a ďalších komodít, ktoré Ukrajina dodáva na svetové trhy," napísala v liste ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (3)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

15:55 Poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia, vyhlásil v sobotu v Kyjeve predseda Výboru zahraničných vecí poľského parlamentu a poslanec strany Občianska koalícia (KO) Pawel Kowal.Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor), ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu. Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, predsedom tamojšieho parlamentného výboru zahraničných vecí Olexandrom Merežkom aj podpredsedom vlády pre obnovu Ukrajiny Olexandrom Kubrakovom.

14:31 "Rusko stratilo 76 osobných lietadiel kvôli sankciám voči leteckému priemyslu," sťažoval sa Saveliev, šéf ruského ministerstva dopravy.

13:20 Dnes je 90. výročie hladomoru - genocídy ukrajinského ľudu v rokoch 1932-1933.

11:41 Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj v sobotu povedal, že je nemožné odpustiť "zločiny genocídy" spáchané počas umelo vyvolaného hladomoru, ktorý sa odohral v 30. rokoch za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

10:09 Počet ľudí zranených pri ruskom útoku na Ukrajinu z dnešného dňa, ktorý bol najväčším útokom bezpilotným lietadlom od začiatku totálnej vojny, stúpol v Kyjeve na päť, informoval kyjevský starosta Vitalij Kličko.

10:08 Ukrajina zostrelila 71 zo 75 bezpilotných lietadiel, ktoré dnes ráno vypustilo Rusko, informovali vzdušné sily.

10:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým prepustil viacero vysokopostavených generálov Národnej gardy. Informovala o tom agentúra DPA. Najvyššie postaveným odvolaným dôstojníkom je prvý zástupca veliteľa Národnej gardy generálporučík Volodymyr Kondraťuk.

8:07 Rusko v predvečer pamätného dňa Holodomoru v priebehu šiestich hodín vypustilo na Ukrajinu rekordný počet dronov.

6:24 Ruské sily dnes podnikli v Kyjeve rozsiahly trojhodinový útok dronmi, pri ktorom boli zranení najmenej dvaja ľudia a poškodených niekoľko obytných a nebytových budov.

6:23 Ruské sily dnes podnikli niekoľko útokov dronmi na území Kyjeva, pričom zranili 11-ročné dieťa a poškodili civilnú infraštruktúru, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Rusi na okupovaných územiach na Ukrajine ničia pamätníky 

Na fotografiách je vidieť vyvrátenú stélu, mužov s palicami pri pamätníkoch alebo mužov odstraňujúcich pamätnú tabuľu z kamenného podstavca. V sprievodnom texte ruská okupačná správa označuje hladomor slovom "takzvaný". Uvádza sa v ňom tiež, že smrť miliónov ľudí spôsobila kombinácia zlého počasia, neúrody a hospodárskej a agrárnej politiky sovietskej vlády.

Holodomor, ako sa v ukrajinčine nazýva katastrofálny hladomor v rokoch 1931 - 1932 na území dnešnej Ukrajiny, však vyvolala predovšetkým konfiškácia obilia a hospodárskych zvierat miestnym obyvateľom, ktorí boli nútení vstúpiť do kolchozov. Podľa webovej stránky Rádia Slobodná Európa do tohto roku uznalo Holodomor za úmyselne vyvolanú genocídu 32 krajín vrátane českej Poslaneckej snemovne a Senátu v minulom roku. Podľa rezolúcie, ktorú vlani prijal nemecký parlament, bol hladomor "cieleným a masovým vyvražďovaním ľudí hladom" a nebol dôsledkom neúrody, ale politiky Sovietskeho zväzu pod vedením Josifa Stalina.

Aj Ukrajina od roku 2006 označuje hladomor za genocídu. Ukrajina si obete hladomoru pripomína štvrtú novembrovú sobotu, ktorá tento rok pripadá na 25. novembra.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu