Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Ruské sily intenzívne útočia na Avdijivku a Robotyne: Masívne boje prebiehajú už niekoľko týždňov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil záchranné zložky za riešenie následkov mimoriadne zimného počasia, ktoré podľa neho spôsobilo výpadky energie v desiatich ukrajinských regiónoch. Poďakoval tiež ukrajinskej armáde za boj proti ruským jednotkám. Informujeme o tom podľa správy agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 641

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 641 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

20:33 Ak bude Rusko s pomocou svojich spojencov naďalej zvyšovať výrobu zbraní a zdokonaľovať svoju technológiu, vojna by sa mohla rozšíriť aj mimo východ a juh krajiny, povedal generálporučík Serhij Najev pre ABC News.

20:32 Ruské sily dnes šesťkrát zasiahli okres Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti, pričom zranili 51-ročnú ženu, informoval gubernátor Serhij Lysak.

16:15 Starobylý krymský poklad známy pod názvom "skýtske zlato" Holandsko v pondelok - po takmer desiatich rokoch - vrátilo Ukrajine. Múzeum starožitností Allarda Piersona v Amsterdame oznámilo, že všetky časti pokladu sa už nachádzajú v Kyjeve, informuje TASR podľa agentúry DPA.

16:14 Ruské sily opäť intenzívne ostreľovali mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a obec Robotyne na juhu Záporožskej oblasti, oznámila v pondelok ukrajinská armáda. Masívne boje v ich okolí prebiehajú už niekoľko týždňov, informuje agentúra AFP. "Nepriateľ pokračuje v útočných akciách pri Avdijivke," uviedla ukrajinská armáda. Rusi podľa nej podnikli vyše 150 útokov na ukrajinské pozície v okolí tohto takmer obkľúčeného mesta neďaleko Ruskom obsadenej metropoly Doneck.

15:35 Vojenskí úradníci v Kyjevskej oblasti boli obvinení z nezákonného predaja potravín zo zásob ozbrojených síl s cieľom osobného zisku, informoval dnes Štátny úrad pre vyšetrovanie.

15:17 Silná búrka, ktorá počas víkendu zasiahla juh Ruska a juhovýchod okupovanej Ukrajiny, spôsobila, že takmer dva milióny ľudí sú bez elektriny, informovalo v pondelok ruské ministerstvo energetiky.

14:25 Traja ľudia v Odese a jeden na Ruskom okupovanom Kryme údajne zahynuli v dôsledku nepriaznivého počasia, informovala dnes polícia Odeskej oblasti a okupačné úrady na Kryme.

13:12 Rusko sa zúčastní na konferencii OBSE v Severnej Macedónsku, ak Bulharsko ruskej delegácii umožní prelet nad svojím územím. Dnes to podľa agentúry TASS povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Severná Macedónsko už minulý týždeň prisľúbila, že na krátky čas pozastaví zákaz letov z Ruska, aby sa Lavrov mohol konferencie v dňoch od 29. novembra do 1. decembra zúčastniť. Väčšina európskych krajín po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 uzavrela pre ruské lety svoj vzdušný priestor.

11:20 Ruská armáda v posledných šiestich týždňoch zrejme utrpela jedny z najvyšších strát od začiatku vojny proti Ukrajine, uviedla dnes britská vojenská rozviedka na sieti X v pravidelnej správe o situácii na bojisku. Ťažké straty podľa Londýna pravdepodobne spôsobila snaha obkľúčiť a dobyť mesto Avdijivka v Donbase na východe Ukrajiny.

9:35 Ruské útoky za posledný deň zranili 2 ľudí v Donecku v Chersonskej oblasti. Rusko za posledný deň podniklo útoky na deväť ukrajinských oblastí, pričom zranili najmenej dvoch ľudí, informovali miestne úrady.

8:55 Počasie na Ukrajine spôsobuje záplavy, výpadky elektriny a problémy s dopravou. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:51 Ruské sily dobyli časť priemyselnej zóny pri východoukrajinskom meste Avdijivka, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na geolokalizované údaje a správy ruských provojnových blogerov. Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení tvrdí, že ukrajinskí vojaci za uplynulý deň odrazili pri Avdijivke tri desiatky nepriateľských útokov. Avdijivka, ktorá leží len asi dve desiatky kilometrov od centra okupovaného Donecka, je jedným z hlavných bojísk na východnej časti ukrajinského frontu.

6:33 Automechanik Max z Vancouveru dostal na svoj mobil mätúcu správu: Betty Whiteová je na Ukrajine a potrebuje pomoc. To bolo divné, pretože v januári skonala na kanadskej diaľnici. Keď Max naposledy videl Betty Whiteovú, ako prezýval svojmu elektrickému vozidlu Tesla Model Y Performance, boli na tom obaja dosť zle po búračke vo vysokej rýchlosti, uviedol na svojom webe časopis Wired, ktorý opísal reinkarnáciu búraných elektromobilov na vojnou sužovanej Ukrajine.

Zelenskyj poďakoval úradom za riešenie následkov nepriaznivého zimného počasia

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoodkaze uviedol, že intenzívne boje prebiehajú na fronte v Doneckej a Charkovskej oblasti. "Extrémne náročné počasie" podľa jeho slov zasiahlo oblasti od Kyjevskej na severe po Odeskú na juhu. Starosta Odesy Hennadij Truchanov vyzval obyvateľov, aby pre nepriaznivé počasie zostali doma. Miestne úrady upozornili, že pre výpadky elektriny spôsobené počasím boli prerušené dodávky vody a odporučili ľuďom, aby si zachovali zásoby.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinská pohraničná stráž uviedla, že Moldavsko dočasne pozastavilo prechod vozidiel na svoje územie cez dva hraničné priechody v Odeskej oblasti. Moldavské úrady tiež požiadali miestne školy, aby zvážili zatvorenie pre sneženie a silný vietor. "Robíme všetko pre to, aby sme čo najskôr prekonali následky nepriaznivého počasia a vrátili svetlo do každej domácnosti," informovala ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho.

Ruskom dosadený predstaviteľ na Kryme Oleg Krjučkov povedal, že na Krymskom polostrove, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, je bez elektriny pol milióna ľudí. Z Krymu boli hlásené zasnežené cesty, silný vietor a poškodené budovy.

Na Ukrajine odhalili sochu vojakovi zastrelenému po slovách Sláva Ukrajine

V Nižine v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny cez víkend odhalili sochu vojakovi Oleksandrovi Macijevskému. Ten dostal od prezidenta Volodymyra Zelenského posmrtne vyznamenanie po tom, čo sa v marci objavilo video, na ktorom je vidno, ako ako neozbrojený vyhlási: "Sláva Ukrajine". Následne ho podľa všetkého Rusi s vulgárnymi nadávkami zastrelia. O pomníku informovala agentúra Reuters a ukrajinské médiá.

Macijevského bronzová socha podľa ukrajinských médií meria 2,2 metra a tvorí ústredný bod nižynského pamätníka pripomínajúceho vojakov padlých v boji s ruskou inváznou armádou. Zo samotného mesta ich podľa médií pochádzalo 158, podľa Reuters aj Macijevskyj. Toho mohli pochovať na Ukrajine po jednej z výmien tiel mŕtvych vojakov.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu