Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Hnutie Hamas prepustilo prvých 13 izraelských rukojemníkov

Ostreľovanie v Gaze Zobraziť galériu (2)
Ostreľovanie v Gaze (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Necelé dve hodiny pred očakávaným začiatkom prímeria v bojoch v palestínskom Pásme Gazy sa v piatok nadránom v izraelských obciach pri hraniciach s palestínskou enklávou rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Izraela

VIDEO Členka izraelských ozbrojených síl opisuje okamih, keď uvidela teroristický tunel pod najväčšou nemocnicou v Gaze

Členka izraelských ozbrojených síl opisuje okamih, keď uvidela teroristický tunel pod najväčšou nemocnicou v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:35 Americký prezident Joe Biden dnes povedal, že existuje "reálna šanca", že sa dohoda o prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas predĺži. Na základe terajšieho dojednania by mal pokoj zbraní platiť štyri dni. Zmyslom prestávky v bojoch je podľa Bidena okrem prepustenia rukojemníkov aj vytvorenie priestoru pre humanitárnu pomoc. Z dlhodobého hľadiska je riešením konfliktu vznik samostatnej Palestíny, zdôraznil na tlačovej konferencii americký prezident.

21:19 Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslancov Belgicka a Španielska v spojitosti s vyjadreniami predsedov vlád týchto dvoch krajín, ktoré Izrael označil za podporu terorizmu. TASR informácie prevzala v piatok z agentúry AP a webovej stránky stanice RTVE.

19:18 Izraelská armáda v piatok oznámila, že prvá skupina 13 rukojemníkov, ktorých prepustilo militantné hnutie Hamas, je už v Izraeli, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Prepustení rukojemníci sa podrobili prvotnému lekárskemu vyšetreniu na izraelskom území," uviedla armáda. Na ceste do izraelských nemocníc, kde sa stretnú so svojimi rodinami, ich sprevádzajú izraelskí vojaci.

18:50 Izrael dnes prepustil zo svojich väzníc 39 palestínskych žien a detí na základe dohody o dočasnom prímerí s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Na sieti X to uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Kataru, ktorý pomáhal dohodu dojednať, informoval denník The Times of Israel. Súčasťou dohody o pokoji zbraní je aj vzájomná výmena spolu 50 z 240 rukojemníkov, ktorá Hamas doteraz držal od svojho útoku na Izrael zo 7. októbra, a 150 palestínskych väzňov v izraelských väzniciach. Hamas dnes prepustil 24 rukojemníkov.

18:23 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v piatok potvrdil prepustenie 24 rukojemníkov z Pásma Gazy, ktorých zadržiavalo hnutie Hamas. Informuje o tom TASR na základe vyjadrenia MVČK na sociálnej sieti. Katar medzitým hlásil prepustenie 39 osôb väznených Izraelom.

16:09 Palestínske islamistické hnutie Hamas v piatok prepustilo prvú skupinu 13 izraelských rukojemníkov, ktorých zadržiavalo v Pásme Gazy. Ide o ženy a deti a odovzdali ich pracovníkom Červeného kríža. TASR správu prevzala z agentúry DPA, odvolávajúcej sa na izraelské médiá.

14:00 Zatiaľ čo z Pásma Gazy, sužovaného izraelským bombardovaním a blokádou, sa v posledných týždňoch snažia mnohí dostať preč, dnes sa začali do tejto oblasti vracať prví Palestínčania, ktorí po vypuknutí vojny 7. októbra museli zostať v Egypte. Informovala o tom televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na palestínskych činiteľov. Egyptské úrady im už skôr oznámili, že dnes sa môžu Palestínčania z Egypta "dobrovoľne vracať". Dnes začalo v Pásme Gazy platiť štvordňové prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne.

11:33 Na libanonsko-izraelských hraniciach sa od začatia prímeria v Pásme Gazy v piatok ráno neodohrali žiadne útoky medzi izraelskou armádou a libanonským militantným hnutím Hizballáh. Pre agentúru DPA to uviedol nemenovaný zdroj z libanonských bezpečnostných zložiek, píše TASR.

"Od začiatku prímeria sme nezaznamenali žiadne útoky Hizballáhu," uviedol zdroj pre DPA. Dodal však, že na hraniciach sa stále nachádzajú izraelské vojenské lietadlá a "drony spravodajských služieb" prelietavajú ponad juhom Libanonu. Podľa správ v izraelských médiách však dostala izraelská armáda príkaz útočiť len v odpovedi na útok z Libanonu.

10:19 Británia uvoľní ďalších 30 miliónov libier na humanitárnu pomoc Pásmu Gazy, kde dnes začalo platiť štvordňové prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa britskej diplomacie Davida Camerona, ktorý vo štvrtok navštívil Izrael a dnes sa má stretnúť s palestínskymi predstaviteľmi. Cameron tiež apeloval na obe strany konfliktu, aby dodržali pokoj zbraní.

10:03 Izraelská armáda v piatok podľa vlastných vyjadrení ešte pred začatím dohodnutého prímeria zničila komplex podzemných tunelov v meste Gaza v oblasti, kde sa nachádza nemocnica Šifá. TASR informuje podľa agentúry DPA. Na niekoľkosekundovom videozázname bolo vidieť mohutný výbuch v komplexe budov, pričom najmenej jedna z viacposchodových stavieb zostala v dôsledku explózie ťažko poškodená.

9:55 Izraelská väzenská služba dnes ráno oznámila, že začala proces vedúci k prepusteniu prvej skupiny palestínskych väzňov v rámci dohody o oslobodení rukojemníkov Hamasu a dočasného prímeria v Pásme Gazy. Väzni, prevažne mladiství a ženy, budú dnes prevezení z väznice Ofer na kontrolné stanovište Bajtúníja, odkiaľ sa vrátidomov na okupovaný Západný breh Jordánu, píše list Haarec.

9:20 Do Pásma Gazy dnes vošli ďalšie kamióny s humanitárnou pomocou pre obyvateľov tejto oblasti, zažívajúce už vyše mesiaca a pol nielen izraelskú blokádu, ale tiež bombardovanie a pozemnú operáciu izraelskej armády. Stalo sa tak asi hodinu po začiatku prvého prímeria, ktoré na štyri dni uzavrel Izrael s palestínskym islamistickým hnutím Hamas. Dnes by malo do Pásma Gazy, kde Hamas vládne, vojsť 230 kamiónov, uviedla katarská televízia Al-Džazíra s odvolaním sa na hovorcu správy hraničného priechodu Rafáh. Práve cez tento priechod na hranici s Egyptom sa pomoc do Pásma Gazy dostáva.

8:20 Stovky vnútorne vysídlených Palestínčanov sa v piatok po začatí prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas snažili dostať späť do svojich domovov v severnej časti Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na očitých svedkov. Vnútorne vysídlení Palestínčania sa usilovali dostať na sever Pásma Gazy, aby skontrolovali svoje domovy či príbuzných v meste Gaza i ďalších častiach tohto územia. Izraelské vojenské letectvo medzitým pozastavilo svoje prelety nad južnou časťou Pásma Gazy.

7:20 Niektorí rodičia v Izraeli dávajú svojim novorodencom mená po obciach a kibucoch, na ktoré 7. októbra zaútočili militanti z palestínskeho hnutia Hamas. Zo strany rodičov ide o prejav pocty obetiam týchto teroristických útokov, uviedlo vo štvrtok izraelské ministerstvo vnútra citované agentúrou AFP.

6:09 V Pásme Gazy začalo o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ) platiť štvordňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, uviedli izraelské médiá a svetové tlačové agentúry. Popoludní, okolo 15.00 h SEČ, očakávajú v Izraeli prepustenie prvých 13 z 50 rukojemníkov, na ktorých oslobodenie Hamas pristúpil výmenou za prepustenie 150 palestínskych väzňov.

6:03 Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel viedol vo štvrtok ulicami Havany pochod na podporu Palestínčanov. Protestujúci mávajúci palestínskymi vlajkami kritizovali Spojené štáty za ich podporu Izraela, ktorý po vpáde palestínskych militantov na svoje územie v odvete podniká operáciu proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas.

6:00 Počas potýčok medzi izraelskou armádou a radikálmi zo západného brehu Jordánu utrpel smrteľné zranenie 12-ročný palestínsky chlapec. S odvolaním sa na palestínsky rezort zdravotníctva o tom v noci na piatok informovala agentúra DPA. Z nezávislých zdrojov sa túto správu nateraz nepodarilo potvrdiť. Izraelská armáda túto správu palestínskych médií preveruje.

Na juhu Izraela sa rozozvučali varovné sirény

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), správy o raketovom útoku, škodách alebo zraneniach však nateraz nie sú k dispozícii. TOI dodal, že mnohé z dedín a kibucov v bezprostrednej blízkosti hraníc Izraela s Pásmom Gazy sú od masakier, ktoré 7. októbra sprevádzali vpád palestínskych kománd na juh Izraela, až na výnimky vyľudnené. Izraelský spravodajský web s odvolaním sa na izraelskú verejnoprávnu televíziu KAN citujúcu palestínske médiá súčasne informoval, že v hodinách pred očakávaným začiatkom prímeria - o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) - izraelská armáda pokračovala v intenzívnom ostreľovaní cieľov v Pásme Gazy.

Palestínske zdroje tvrdia, že útoky izraelskej armády sa sústreďovali na utečenecké tábory Džabálijá, Nusajrát a al-Maghází v severnej Gaze, zatiaľ čo v neďalekom meste Bajt Láhija boli hlásené prestrelky medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi ozbrojencami. Tlačový úrad hnutia Hamas v Gaze v noci na piatok aktualizoval počet obetí vojny s Izraelom na 14.854, pričom za uplynulých 24 hodín zahynulo údajne ďalších 322 ľudí.

Viac ako 7-tisíc nezvestných Palestínčanov

Túto bilanciu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Predpokladá sa, že zahŕňa aj palestínskych civilistov zabitých zblúdenými raketami odpálenými palestínskymi militantmi s cieľom zasiahnuť územie Izraela. Súčasťou bilancie sú zrejme i palestínski ozbrojenci zabití Izraelom. Hamas doplnil, že za 48 dní bojov s izraelskou armádou bolo zranených približne 36.000 Palestínčanov. Ďalších asi 7000 Palestínčanov – väčšinou žien a detí – je nezvestných.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu