Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Dočasné prímerie v Pásme Gazy začne platiť v piatok ráno: Hamas má prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov

Izraelský letecký útok na pásmo Gazy Zobraziť galériu (5)
Izraelský letecký útok na pásmo Gazy (Zdroj: TASR/AP/Leo Correa)

GAZA - Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ). Vo štvrtok to oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa katarskej diplomacie má vo štvrtok popoludní palestínske hnutie Hamas prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov.

Naživo z Gazy 

VIDEO Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:45 Nemecko a Izrael podpísali zmluvu o nákupe systému protiraketovej obrany Arrow 3, informovalo vo štvrtok izraelské ministerstvo obrany. Zmluva potvrdzuje úmysel Izraela doručiť nemeckému ministerstvu obrany prvý systém do konca roku 2025. Celková hodnota objednávky je 3,6 miliardy dolárov (3,6 miliardy eur).

20:30 urecko plánuje v piatok evakuovať niekoľko zranených a chorých detí z Pásma Gazy. Oznámil to vo štvrtok turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca.Ankara od začiatku vojny v Pásme Gazy 7. októbra po útoku hnutia Hamas na Izrael evakuovalo 150 tamojších obyvateľov, najmä onkologických pacientov a ich rodinných príslušníkov. Tento týždeň Ankara z palestínskej enklávy evakuovala viac ako 100 tureckých občanov, cyperských Turkov a ich príbuzných.

MIMORIADNY ONLINE Dočasné prímerie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

19:00 Egypt vo štvrtok potvrdil, že dohoda o dočasnom prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas začne platiť v piatok a vyzval obe strany, aby ju dodržali. 

18:45 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v Libanone stretol s lídrom militantného hnutia Hizballáh Hasanom Nasralláhom, oznámilo vo štvrtok hnutie. Cieľom bolo "posúdenie najnovšieho vývoja v Palestíne, Libanone a celej oblasti … a opatrení podniknutých na ukončenie izraelskej agresie proti Pásmu Gazy," informoval Hizballáh. Amír Abdollahján po stretnutí odcestoval do katarskej Dohy.

18:00 Dohoda na dočasnom prímerí medzi Izraelom a Hamasom je výborná správa. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) to uviedol vo štvrtkovom rozhovore s ministrom zahraničných vecí Izraela Eli Cohenom. So svojím náprotivkom sa telefonicky rozprávali o aktuálnej situácii na Blízkom východe v súvislosti s dohodou o dočasnom prímerí v Pásme Gazy.

MIMORIADNY ONLINE Dočasné prímerie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

17:23 Stovky pacientov a zdravotníkov sa musia evakuovať z Indonézskej nemocnice v Pásme Gazy na príkaz izraelskej armády, informovalo vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané hnutím Hamas. Približne 450 ľudí bolo vyzvaných, aby sa presunuli do Európskej či Násirovej nemocnice v južnej časti Pásma Gazy. Podľa palestínskeho ministerstva je v Indonézskej nemocnici stále vyše 200 pacientov a zranených osôb, a to bez vody, liekov či potravín.

16:30 Izraelská armáda vo štvrtok potvrdila, že zadržala riaditeľa nemocnice Šifá v Pásme Gazy. Je podozrivý, že vedel o veliteľskom a riadiacom centre palestínskeho militantného hnutia Hamas v rámci nemocnice.Armáda uviedla, že doktor Muhammad abú Salmíja mal na starosti rozľahlý nemocničný komplex v čase, keď militanti Hamasu vybudovali sieť vojenskej infraštruktúry a skladovali tam zbrane.

15:40 Dočasné prímerie v Pásme Gazy sa začne v piatok o 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ). Vo štvrtok to oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa katarskej diplomacie má vo štvrtok popoludní palestínske hnutie Hamas prepustiť aj prvú skupinu rukojemníkov.Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí spresnil, že Hamas má v piatok o 16.00 h miestneho času prepustiť 13 rukojemníkov. Na základe dohody s Izraelom, ktorú sprostredkoval Katar, majú militanti prepustiť 50 unesených žien a detí po útoku na Izrael zo 7. októbra výmenou za minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli.

14:05 Niektoré izraelské ženy, ktoré v poslednom mesiaci a pol porodili dieťa, pomenovali svojho potomka podľa miest, kde palestínski ozbrojenci 7. októbra povraždili stovky ľudí. Informoval o tom dnes denník Haarec s odvolaním sa na izraelskú matriku.

13:11 Pre civilistov v severnej Gaze: Obyvatelia mesta Gaza, najmä štvrte Starého mesta Jabalia a Shuja'iya, vás vyzývame, aby ste okamžite evakuovali svoje obytné oblasti, aby ste zachovali svoju bezpečnosť cez cestu Salah al-Din do 16:00, aby ste sa dostali na južne od Wadi Gaza a humanitárnej zóny.

12:13 Izraelská armáda vo štvrtok vyhlásila, že za jeden deň zasiahla viac než 300 cieľov palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry DPA.

11:45 Na severe Izraela znejú sirény.

10:45 Z nemocnice Al-Shifa v pásme Gazy bolo evakuovaných 190 ľudí.

10:00 Izraelská armáda vo štvrtok zadržala riaditeľa nemocnice Šifá Muhammada abú Salmíju a niekoľkých ďalších lekárov, uviedol lekár z tejto nemocnice. Informuje správa agentúry AFP. "Doktora Muhammada abú Salmíju zadržali spolu s niekoľkými ďalšími lekármi," uviedol Chálid abú Samra.

9:45 Rokovania medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas "postupujú pozitívne" a čas začiatku pokoja zbraní by mohol byť oznámený v najbližších hodinách, uviedlo dnes podľa izraelských médií katarské ministerstvo zahraničia. V stredu sa objavila informácia, že chystané štvordňové pozastavenie bojov sa začne dnes o 10.00 h miestneho času (09.00 h SEČ), potom však začali prichádzať správy o možnom odklade.

9:20 Prímerie v Gaze sa odkladá o deň. Prímerie sa nezačne skôr ako 24. novembra, uviedla CNN s odvolaním sa na zdroj z izraelskej vlády.

8:50 Začiatok prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas bol odložený, pretože predstavitelia ešte vyjednávali, ktorých rukojemníkov prepustia a akým spôsobom. Vo štvrtok to uviedol nemenovaný palestínsky predstaviteľ. Informuje správa agentúry AFP.

8:20 Nemecké bezpečnostné zložky vykonali vo štvrtok v súvislosti so zákazom radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a nemeckej odnože medzinárodnej siete Samidoun viacero razií v objektoch v hlavnom meste Berlín, ako aj v spolkových krajinách Dolné Sasko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Šlezvicko-Holštajnsko, uviedlo spolkové ministerstvo vnútra. Informuje správa agentúr DPA a AFP.

7:35 "Áno, objavili sme ďalší tunel Hamasu, tentoraz však pod civilným domom neďaleko nemocnice Shifa,", povedali z IDF.

7:00 IDF zverejnila fotografie tunelovej šachty v sídle Hamasu.

6:28 Syn popredného predstaviteľa libanonského militantného hnutia Hizballáh údajne zahynul pri izraelskom útoku v južnom Libanone. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie hnutia.

6:15 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu telefonicky oznámil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že po vypršaní dočasného prímeria bude jeho krajina pokračovať vo vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Informuje agentúra AP.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

6:00 Veľké humanitárne a ľudskoprávne organizácie vyhlásili, že očakávané štvordňové prímerie vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas je príliš krátke. Žiadajú, aby dostali viac času na doručenie nevyhnutne potrebnej pomoci do Pásma Gazy. Informuje tlačovej agentúra AFP.

Vo štvrtok napokon nedôjde ani k zastaveniu paľby

Pôvodne sa očakávalo, že sa postupné prepúšťanie rukojemníkov začne už vo štvrtok, rovnako ako štvordňové prímerie, informujú agentúry AP a AFP. Podľa nemenovaného izraelského predstaviteľa vo štvrtok napokon nedôjde ani k zastaveniu paľby. 

V stredu skoro ráno bola oznámená dohoda sprostredkovaná Katarom, v rámci ktorej má byť prepustených najmenej 50 izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy, a to žien a detí vo veku do 19 rokov. Výmenou za to má Izrael prepustiť minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, a to žien a mladých mužov vo veku do 18 rokov (vrátane). 

Zároveň má začať platiť štvordňové prímerie, ktoré sa malo podľa správ izraelských médií začať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času (09.00 h SEČ). Nemenovaný izraelský predstaviteľ však počas noci uviedol, že vo štvrtok sa nezačne ani očakávané prímerie. Denník Haarec citoval izraelský zdroj, podľa ktorého budú boje pokračovať, až pokým sa nepodarí sfinalizovať niektoré zostávajúce detaily dohody o prímerí. 

"Kontakty týkajúce sa prepustenia našich rukojemníkov neustále napredujú a pokračujú. S prepúšťaním sa začne v súlade s pôvodnou dohodou medzi oboma stranami a nebude to skôr ako v piatok," povedal vo vyhlásení poradca pre národnú bezpečnosť Hanegbi, ktorý je blízkym spolupracovníkom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. 

Hanegbi neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti, ani nevysvetlil, prečo došlo k tomuto odkladu. Podľa správ izraelských médií sa ešte stále finalizujú konkrétne podmienky prímeria. Poradca Hanegbi vo svojom vyhlásení neuviedol nič o tom, že by odloženie prepúšťania rukojemníkov mohlo ovplyvniť aj začiatok dohodnutého pokoja zbraní. 

Len niekoľko minút pred Hanegbiho prekvapivým vyhlásením izraelské úrady informovali novinárov o tom, že v Tel Avive vo štvrtok napoludnie otvoria mediálne centrum, ktorého úlohou bude spravodajsky "pokrývať návrat rukojemníkov". Dohoda o prímerí obsahuje aj prísľub zintenzívnenia dodávok humanitárnej a ďalšej pomoci do pásma Gazy, čo zahŕňa aj dodávky paliva. Izrael uviedol, že je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desiatich rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu. 

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu