Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Izraelské nálety vyradili z prevádzky medzinárodné letisko v Damasku! Hamas je ochotný predĺžiť prímerie

Na snímke vozidlo Červeného kríža s izraelskými prepustenými rukojemníkmi prechádza cez priechod v pásme Gazy do Egypta v Rafahu v nedeľu 26. novembra 2023. Zobraziť galériu (8)
Na snímke vozidlo Červeného kríža s izraelskými prepustenými rukojemníkmi prechádza cez priechod v pásme Gazy do Egypta v Rafahu v nedeľu 26. novembra 2023. (Zdroj: TASR/AP Photo/Hatem Ali)

TEL AVIV/GAZA - Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v nedeľu oznámilo, že počas vojenskej operácie izraelskej armády v Pásme Gazy boli zabití štyria jeho velitelia. Je medzi nimi aj Ahmad Ghandúr, šéf Hamasu na severe tohto autonómneho územia, informovala agentúra AFP.

Naživo z Gazy

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:35 merický prezident Joe Biden v nedeľu vyhlásil, že sa bude usilovať o predĺženie súčasného prímeria vo vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Zároveň oznámil, že zo zajatia v Gaze bolo prepustené štvorročné americké dievča, ktorému militanti zavraždili rodičov, píše agentúra AFP.

19:32 Tisícky ľudí vrátane bývalého britského premiéra Borisa Johnsona sa v sobotu zhromaždili na pochode proti antisemitizmu v britskej metropole Londýn, informuje DPA. K demonštrácii došlo deň po tom, ako sa rozsiahle davy ľudí zišli v britskej metropole na propalestínskom zhromaždení. 

Dvaja demonštranti zabalení do vlajok Izraela, vľavo a Veľkej Británie kráčajú po Whitehalle počas demonštrácie proti antisemitizmu v Londýne v nedeľu 26. novembra 2023.
Zobraziť galériu (8)
Dvaja demonštranti zabalení do vlajok Izraela, vľavo a Veľkej Británie kráčajú po Whitehalle počas demonštrácie proti antisemitizmu v Londýne v nedeľu 26. novembra 2023.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

19:14 Militantné hnutie Hamas je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni. Pre agentúru AFP to uviedol zdroj blízky Hamasu. Pokoj zbraní sa začal v piatok a mal by potrvať do pondelka, ak nedôjde k jeho predĺženiu. V rámci prímeria prebehla v nedeľu už tretia výmena rukojemníkov a väzňov medzi Izraelom a Hamasom.

18:38 Izraelské nálety v nedeľu opäť vyradili z prevádzky medzinárodné letisko v sýrskej metropole Damask. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo damaské letisko obnovilo činnosť po podobnom útoku z októbra, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

17:50 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu pricestoval do Pásma Gazy, prvýkrát od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zo 7. októbra. Stretol sa pritom s izraelskými vojakmi a prisľúbil, že Izrael v tejto vojne zvíťazí a dosiahne všetky svoje ciele, informuje agentúra AFP.

17:17 Militantné hnutie Hamas odovzdalo v nedeľu Červenému krížu ďalšiu skupinu rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy: 14 Izraelčanov a troch občanov iných krajín. Informovala o tom v nedeľu podvečer izraelská armáda, píšu agentúry AFP a DPA.

16:47 Pápež František v nedeľu privítal prímerie medzi Izraelom a Hamasom, ako aj prepustenie časti rukojemníkov, ktorých militanti zadržiavajú v Pásme Gazy. Uviedol to v rámci nedeľňajšej modlitby Anjel Pána, ktorú pre respiračné ochorenie nepredniesol z okna Apoštolského paláca, ako má vo zvyku, ale z kaplnky vatikánskej rezidencie.

16:26 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v nedeľu popoludní do Tel Avivu. Na dvojdňovú návštevu Izraela ho pozval izraelský prezident Isaac Herzog, s ktorým by sa mal stretnúť už v nedeľu. Informovala o tom správa z agentúry DPA.

14:28 Neznáme osoby sa v Adenskom zálive zmocnili ropného tankera Central Park, ktorý vlastní spoločnosť so sídlom v Británii a prepojená s Izraelom. Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovala súkromná firma Ambrey, ktorá okrem iného poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy.

13:50 Vojenské krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v nedeľu oznámilo, že počas vojenskej operácie izraelskej armády v Pásme Gazy boli zabití štyria jeho velitelia. Je medzi nimi aj Ahmad Ghandúr, šéf Hamasu na severe tohto autonómneho územia, informovala agentúra AFP.Okrem Ghandúra prišieli o život aj Ajmán Sidžám, o ktorom izraelské médiá tvrdia, že bol šéfom raketovej jednotky Hamasu, ako aj Waíl Radžáb and Rafat Salmán.

13:38 Hamas v nedeľu oznámil, že IDF zlikvidovali veliteľa Severnej brigády Ahmada Al Ghandoura a veliteľa raketovej divízie Aymana Siama.

13:31 Vysoký predstaviteľ Hamasu Mahmoud Mardawi v nedeľu pre katarský spravodajský kanál povedal: "Neprepustíme žiadnych ďalších izraelských rukojemníkov, ak Izrael nedodrží zásadu seniority pri prepustení palestínskych väzňov."

12:53 Izraelskí vojaci operujúci na okupovanom západnom brehu Jordánu zabili počas posledných 24 hodín najmenej osem Palestínčanov. Informovalo o tom v nedeľu miestne ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že od sobotného rána bolo v meste Džanín zabitých päť ľudí, na iných miestach Západného brehu prišli o život traja Palestínčania.

12:25 Ministerstvo obrany oznámilo, že Riaditeľstvo technológie a logistiky IDF skonfiškovalo celkovo 5 miliónov NIS zadržaných od začiatku izraelských pozemných operácií v Gaze.

11:38 Hamas tvrdil, že dvoch rukojemníkov, ktorí mali byť medzi prepustenými v sobotu večer, sa podľa N12 nepodarilo nájsť.

10:56 Prvýkrát od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom sa vzdelávací systém v Aškelone vrátil do prevádzky.

10:03 Bývalý americký prezident Donald Trump v nedeľu kritizoval terajšieho šéfa Bieleho domu Joea Bidena za to, že počas prímeria vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy nebol doteraz prepustený nijaký rukojemník z USA. Informoval o tom web izraelského denníka Haarec.

9:36 Očakáva sa, že minister zahraničných vecí Spojených štátov Anthony Blinken tento týždeň navštívi Izrael.

9:00 Hamas nazval Izrael „nacistickým nepriateľom“.

8:00 Izrael dostal zoznam mien ďalších rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi militantmi z hnutia Hamas v Pásme Gazy, ktorí majú byť prepustení v nedeľu. Oznámil to úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

7:15 Organizácia Spojených národov (OSN) oznámila, že na sever palestínskeho Pásma Gazy doručilo v sobotu zdravotnícke potreby, potraviny a vodu 61 kamiónov. Využili tak prestávku v bojoch medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, pretože platí štvordňové prímerie. 

Ďalších 200 nákladných vozidiel bolo do Pásma Gazy vyslaných z juhoizraelského mesta Nicana, uviedol v oznámení Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Pritom 187 z nich prešlo cez hranicu do skorého večera miestneho času.

6:40 Autobus vezúci vyše tri desiatky palestínskych väzňov prepustených Izraelom dorazil v nedeľu skoro ráno do palestínskej enklávy Západný breh Jordánu (Predjordánsko). Predtým militantné hnutie Hamas prepustilo z Pásma Gazy 13 izraelských a štyroch zahraničných rukojemníkov.

6:10 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu skoro ráno uviedla, že sa jej "uľavilo" po prepustení druhej skupiny rukojemníkov zajatých palestínskym militantným hnutím Hamas, keďže na slobodu sa dostali aj štyria ľudia s dvojakým nemecko-izraelským občianstvom. 

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (8)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

"Myslím na nich a na tých, čo sú ešte stále v rukách Hamasu. Pracujeme zo všetkých síl na tom, aby sme zaistili, že aj oni budú čoskoro slobodní," napísala nemecká ministerka na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter.

6:00 Väzenské úrady v Izraeli prepustili 39 palestínskych väzňov, oznámili samotné úrady v noci na nedeľu. Urobili tak v rámci dohody o štvordňovom prímerí medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Ten predtým v sobotu večer prepustil zo zajatia v Pásme Gazy 13 izraelských rukojemníkov a štyroch cudzincov - Thajčanov.

Hamas prepustil zo zajatia 13 Izraelčanov a 4 cudzincov, už sú v Izraeli

Prepustených, vrátane štyroch Thajčanov, prevzali v sobotu neskoro večer od Hamasu najprv zástupcovia Červeného kríža a previezli ich do Egypta. Následne ich dopravili do Izraela.Hamas pozdržal prepustenie rukojemníkov o niekoľko hodín a obvinil Izrael z porušenia podmienok dohody o prímerí. Pozastavenie prepustenia prišlo v poslednej chvíli a vznikla tak napätá patová situácia, ale nakoniec sa vďaka medzinárodným vyjednávačom prepustenie rukojemníkov uskutočnilo. Hnutie Hamas totiž najprv tvrdilo, že dodávky humanitárnej pomoci povolené Izraelom boli menšie, než bolo sľúbené a že z nich na sever Pásma Gazy neprišlo dosť - práve táto časť palestínskej enklávy je teraz centrom izraelskej pozemnej operácie a hlavnou bojovou zónou. Hamas tiež tvrdil, že v prvom kole výmeny v piatok nebol prepustený dostatok dlhodobo väznených Palestínčanov.

Izrael má v nedeľu nadránom prepustiť z väzenia 39 Palestínčanov. Hamas uviedol, že to bude šesť žien a 33 mladých mužov vo veku do 19 rokov. Väzňov prepustia blízko ich bydlísk na Západnom brehu Jordánu (teda v druhej palestínskej enkláve) alebo vo východnom Jeruzaleme.Hamas zajal približne 240 rukojemníkov pri masívnom útoku na Izrael 7. októbra, ktorý bol spúšťačom súčasnej vojny s Izraelom. Počas štvordňového prímeria má byť prepustených celkovo 50 rukojemníkov a 150 palestínskych väzňov.

Prepustená izraelská rukojemníčka Ruth Munderová
Zobraziť galériu (8)
Prepustená izraelská rukojemníčka Ruth Munderová  (Zdroj: TASR/AP)

Medzi izraelskými prepustenými rukojemníkmi v druhom kole je sedem detí a šesť žien, oznámil úrad premiéra Benjamina Netanjahua. Väčšina prepustených je z kibucu Beeri, kde militanti z Hamasu pri cezhraničnom útoku z Pásma Gazy na Izrael 7. októbra vraždili ľudí. Deti sú vo veku tri až 16 rokov a ženy vo veku 18 až 67 rokov. Podľa hovorcu kibucu všetci prepustení majú buď blízkeho člena rodiny zabitého pri útoku 7. októbra alebo majú blízkeho stále v zajatí v Pásme Gazy.Medzi prepustenými je aj dievčatko Emily Handová, ktorej otec ju pokladal celé týždne za mŕtvu, a potom zistil, že je zadržiavaná ako rukojemníčka.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu