Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V úctyhodnom veku dnes zomrela bývalá americká prvá dáma: Dojímavé slová exprezidenta, s ktorým prežila takmer 80 rokov

Na archívnej snímke z 15. júla 1976 Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn Carterová mávajú v New Yorku. Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke z 15. júla 1976 Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn Carterová mávajú v New Yorku. (Zdroj: TASR/AP Photo, File/gettyimages.com)

WASHINGTON - Vo veku 96 rokov dnes zomrela bývalá americká prvá dáma Rosalynn Carterová, manželka niekdajšieho prezidenta Jimmyho Cartera. Oznámilo to podľa agentúr Reuters a AP stredisko Carter Center, ktoré obaja manželia založili. Po prezidentskom mandáte svojho manžela, ktorého v roku 1980 porazil vo voľbách Ronald Reagan, sa Carterová zaoberala predovšetkým dobročinnými aktivitami v USA a vo svete. Oboch manželov Carterovi dnes ocenil terajší prezident Joe Biden.

Podľa Carter Center bývalá prvá dáma trpela v posledných rokoch demenciou a jej zdravotný stav sa postupne zhoršoval. Od tohto týždňa bola vo svojom dome v hospicovej starostlivosti. V tej je od februára aj jej 99-ročný manžel.

Na archívnej snímke z 30. septembra 2018 bývalý americký prezident Jimmy Carter a bývalá prvá dáma Spojených štátov Rosalynn Carterová sledujú zápas amerického futbalu Atlanta Falcons.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke z 30. septembra 2018 bývalý americký prezident Jimmy Carter a bývalá prvá dáma Spojených štátov Rosalynn Carterová sledujú zápas amerického futbalu Atlanta Falcons.  (Zdroj: TASR/AP Photo/John Bazemore, File)

Carterovci boli podľa agentúry Reuters najdlhšie žijúcim prezidentským párom. Manželmi boli od roku 1946. "Rosalynn bola mojím rovnocenným partnerom vo všetkom, čo som dokázal," uviedol dnes vo vyhlásení Jimmy Carter. "Múdro mi radila a povzbudzovala ma, keď som to potreboval. Kým bola Rosalynn na svete, vždy som vedel, že ma niekto miluje a podporuje," doplnil.

Na archívnej snímke z 15. júla 1976 Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn Carterová mávajú v New Yorku.
Zobraziť galériu (3)
Na archívnej snímke z 15. júla 1976 Jimmy Carter a jeho manželka Rosalynn Carterová mávajú v New Yorku.  (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

Biden dnes Carterovcov označil na neuveriteľnú rodinu, ktorá priniesla toľko dôstojnosti do úradu prezidenta. Svojho manžela Rosalynn sprevádzala aj počas jeho jediného prezidentského mandátu v rokoch 1977 až 1981. Podľa pamätníkov mala počas vlády svojho muža nezvyčajne silnú pozíciu, vďaka ktorej si vyslúžila od zamestnancov v Bielom dome prezývku spoluprezident. Zúčastnila sa na zasadnutiach kabinetu, vyjadrovala svoje názory k najžhavejším témam a zastupovala svojho manžela na zahraničných cestách.

archívne video

Bidenová odchod z paláca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po odchode z Bieleho domu sa zaoberala dobročinnosťou, napríklad usilovala o zlepšenie dostupnosti bývania či lepšiu starostlivosť o duševné zdravie. Jej aktivity boli podľa agentúry Reuters korunované udelením Nobelovej ceny za mier jej manželovi v roku 2002. Za jej snahy - predovšetkým v oblasti duševného zdravia a práv žien - ju dnes ocenila aj terajšia prvá dáma Jill Bidenová.

 

Viac o téme: Prvá dámaUSAJimmy CarterPrezidentRosalynn Carterová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu