Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rozsiahly útok ozbrojených skupín v Mjanmarsku údajne financovali aj drogy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BANGKOK - Útok na severe Mjanmarsko v tzv. Šanskom štáte čiastočne financovali výnosy z obchodovania s drogami. Vo štvrtok to v štátnom denníku Global New Light of Myanmar vyhlásil vodca mjanmarskej junty generál Min Aun Hlain. Informuje o tom agentúra AP.

Generál Hlain v stredu počas stretnutia Národnej rady pre bezpečnosť a obranu obvinil vzbúrencov z výroby a pašovania drog. Armáda proti nim uskutočnila 18 veľkých protidrogových zásahov a zhabala drogy v hodnote takmer 32 miliónov eur. Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA), ktoré sa spoločne označujú ako Aliancia troch bratstiev, spustili 27. októbra v Šanskom štáte koordinovanú vojenskú ofenzívu.

Centrum obchodu s Čínou

Vládnuca junta priznala stratu kontroly nad tromi mestami vrátane strategického mesta Činšvehav, ktoré je významným centrom obchodu s Čínou. V pohraničí Mjanmarska bolo vždy miestom čulého obchodu s drogami, ópium a heroín počas uplynulého desaťročia doplnil metamfetamín. Armáda to pripisuje rôznym skupinám etnických menšín, ktoré takto financujú svoj ozbrojený odpor. Do obchodu s drogami na regionálnej úrovni sú často zapletené aj tamojšie armádne zložky.

Viac o téme: ArmádaMilitantiČínaMjanmarskoDrogy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu