Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Izrael hlási obrovský úspech! V pásme Gazy zabili dôležitého člena Hamasu: Z mesta utekajú civilisti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

TEL AVIV - Izraelské pozemné sily v Pásme Gazy hľadajú a ničia časti rozsiahlej siete tunelov využívaných ozbrojencami z radikálneho hnutia Hamas, uviedla agentúra Reuters. So stupňujúcimi sa leteckými aj pozemnými údermi zrýchlilo tempo úteku palestínskych civilistov z bojovej zóny na severe oblasti. Podľa Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) v utorok ušlo asi 15.000 ľudí, zatiaľ čo v pondelok ich bolo 5000 a v nedeľu 2000.

Naživo z Gazy

VIDEO 

"Izraelské námorníctvo pracuje v plnej spolupráci so silami pôsobiacimi na zemi v Gaze." - vyhlásil veliteľ námornej základne Ashdod, plukovník Eitan Paz. (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

ONLINE

20:17 Súd v ukrajinskom meste Odesa v stredu odsúdil na 15-ročné väzenie ruskom dosadeného gubernátora Chersonskej oblasti Vladimira Salda. Súd sa konal v jeho neprítomnosti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

19:49 Evakuačnými koridormi v Pásme Gazy dnes prešlo 50.000 ľudí, uviedli izraelské úrady. Hraničný priechod do Egypta Rafáh bol dnes pre bližšie nespresnené bezpečnostné okolnosti uzavretý, oznámil dnes hovorca amerického ministerstva zahraničia Vedant Patel. Napriek prechodu za posledných 24 hodín podľa Washingtonu prešlo 80 kamiónov humanitárnej pomoci, píše Reuters.

18:08 Španielske ministerstvo zahraničných vecí v stredu potvrdilo úmrtie svojho občana v Izraeli, ktorý bol nezvestný od útoku palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra. TASR prevzala správu z agentúry AP.

16:36 Vojna Izraela proti palestínskemu hnutiu Hamas je "vojnou slobodného sveta". Uviedol to v stredu izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen v príhovore k europoslancom v Bruseli. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

16:00 Palestínske hnutie Hamas v stredu obvinilo Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) zo spolupráce s Izraelom pri vysídľovaní obyvateľov mesta Gaza. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:26 Izraelskí predstavitelia sa nezúčastnia na štvrtkovej humanitárnej konferencii pre pásmo Gazy v Paríži, ktorú organizuje francúzsky prezident Emmanuel Macron. Uviedol to v stredu Elyzejský palác. Izrael má napriek avizovanej neúčasti na konferencii rovnako ako iné krajiny "záujem na zlepšení humanitárnej situácie v Gaze", povedal v stredu novinárom predstaviteľ Macronovej kancelárie, ktorý si neželal byť menovaný. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:42 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v stredu Izrael, aby po tom, ako sa skončí vojna s palestínskym militantným hnutím Hamasom, znovu nepristúpil k okupácii pásma Gazy. Vyjadril sa tak po rozhovoroch so svojimi rezortnými kolegami z krajín skupiny G7, ktoré sa konali v Japonsku. Informuje agentúra AFP. 

13:35 Veliteľ južného velenia IDF generál Finkelman: "Prvýkrát po desaťročiach IDF bojuje v srdci mesta Gaza, v srdci teroru. Je to zložitá a ťažká vojna a bohužiaľ si tiež vyžiadala daň." 

13:00 Útok teroristov Hamasu na Izrael v sobotu 7. októbra a následné začatie vojenskej operácie Izraela zvýšili októbrovú návštevnosť spravodajských webov o tri až šesť percent. O tri percentá sa zvýšilo sledovanie spravodajstva na klasických PC a mobilných telefónoch a o šesť percent na tabletoch. Na základe meraní NetMonitor to v tlačovej správe oznámilo Združenie pre internetový rozvoj.

12:43 Holandská vláda dodala súčiastky pre stíhačky F-35 Izraelu a to aj napriek obavám, že by izraelské bombardovanie pásma Gazy mohlo porušovať medzinárodné právo. Na stredajšiu správu holandského denníka NRC Handelsblad upzornil spravodajca. Izrael objednal komponenty z európskeho regionálneho skladu pre stíhačky F-35 so sídlom na holandskej leteckej základni Woensdrecht po bezprecedentnom a brutálnom útoku militantov z hnutia Hamasu zo 7. októbra.  

12:14 Izrael nemôže znovu okupovať Pásmo Gazy, po skončení terajšieho konfliktu ale môže byť stanovené prechodné obdobie. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý v Tokiu rokoval so šéfmi diplomacie skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7.

11:25 Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) zakázalo usporiadať zhromaždenie, ktoré bolo ohlásené v súvislosti s prebiehajúcim ozbrojeným konfliktom medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

10:41 Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 v stredu v spoločnom vyhlásení podporili tzv. humanitárne prestávky a vytvorenie koridorov v pásme Gazy, kde Izrael bojuje s palestínskym militantným hnutím Hamas. Na prímerie však ministri bojujúce strany nevyzvali, informuje agentúra AFP.

10:26 Izraelská armáda v stredu vyhlásila, že v pásme Gazy zabila Muhsina Abú Zínu, vedúceho vývoja zbraní palestínskeho militantného hnutia Hamas. Informuje britský denníkThe Guardian.

10:10 Izraelské úrady doteraz identifikovali 843 civilistov z asi 1400 obetí útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, podľa miestnych médií o tom dnes informovala tamojšia polícia. Podľa nej zavraždili ozbrojenci z Hamasu pri útoku na izraelské obce pri hraniciach s Pásmom Gazy asi tisíc civilistov a 400 členov izraelských bezpečnostných zložiek, uviedol server The Times of Israel (ToI).

9:20 240 nevinných žien a mužov, detí a starých ľudí – všetci unesení zo svojich domovov.

8:40 Americký poslanec Ilhan povedal americkým a svetovým lídrom: „Bolo zabitých viac ako 10 000 Palestínčanov a vy ste stále s Izraelom, vaša ľudskosť bola odmietnutá..."

8:14 Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že izraelskí ženisti používajú výbušné zariadenia na ničenie siete tunelov vybudovaných Hamásom, ktorá sa tiahne stovky kilometrov pod Gazou. Izraelské tanky čelia silnému odporu ozbrojencov, ktorí tunely využívajú na prepady, uviedli zdroje z Hamasu a skupiny Palestínsky Islamský džihád. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť. Civilisti zvyčajne utekajú počas štvorhodinového okna, ktoré denne stanovuje izraelská armáda a ktoré zabezpečuje bezpečný priechod z mesta Gazy a jeho okolia na juh.

8:00 Zaútočili na konvoj palestínskeho premiéra Mahmúda Abbása, pričom jeden zo strážcov je mŕtvy - Yeni Safak. Na internete koluje video s údajným útokom. Či bol zranený aj samotný Abbás, nebolo spresnené. K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina s názvom „Synovia Abú Jandala“.

7:20 Izraelskí predstavitelia vidia civilné obete v Gaze ako nevyhnutný aspekt porážky Hamasu - The New York Times.

6:50 Nemecká spolková polícia eviduje v krajine za uplynulý mesiac viac ako 2600 trestných činov, ktoré podľa nej súvisia s teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Informovala o tom agentúra DPA.

6:20 Americký prezident Joe Biden v pondelok v telefonáte izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedal, že trojdňové zastavenie bojov v pásme Gazy by mohlo pomôcť zabezpečiť prepustenie časti rukojemníkov. S odvolaním sa na dva zdroje z Izraela a USA o tom v utorok informoval spravodajský server Axios.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA)

6:00 Izraelská armáda od začiatku operácie proti islamistickému hnutiu Hamas pred mesiacom zaútočila na 14.000 cieľom v pásme Gazy. Zničila okrem iného viac ako 100 vstupov do tunelov a zabila početných veliteľov Hamasu, uviedol armádny hovorca Daniel Hagari v utorok večer. Informuje agentúra DPA.

Sinvár sa skrýva

Galant v televíznom vyhlásení povedal, že pozemné sily izraelskej armády zaútočili na bašty teroristov v Gaze "zo všetkých smerov, v dokonalej koordinácii s námornými a leteckými silami" a "uťahujú slučku" okolo mesta. Vodca Hamasu Sinvár sa podľa ministra skrýva vo svojom bunkri, nemá kontakt so spolupracovníkmi a bude zlikvidovaný, informoval list The Times of Israel.

Galant zopakoval, že Izrael podmieňuje akúkoľvek humanitárnu prestávku v bojoch v Pásme Gazy prepustením všetkých rukojemníkov, ktorých Hamas odvliekol po útoku na Izrael zo 7. októbra. Armáda podľa neho napriek tlaku na vyhlásenie prímeria nemôže poľaviť v bojoch až do úplnej porážky Hamasu a návratu všetkých rukojemníkov.

V Pásme Gazy, ktoré označil za "najväčšiu teroristickú základňu, ktorá kedy bola vybudovaná", nebude po skončení súčasnej vojny vládnuť ani Izrael, ani hnutie Hamas, dodal minister obrany. Podrobnosti k budúcemu usporiadaniu oblasti však neuviedol. Hovorca amerického ministerstva zahraničia v tejto súvislosti dnes uviedol, že Spojené štáty sú proti prípadnej novej dlhodobej okupácii Pásma Gazy Izraelom.

Viac o téme: VojnaBojeIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu