Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Europoslanci vyzývajú EÚ: Má podporovať práva občanov v neliberálnych režimoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali odporúčania o tom, ako by EÚ mala brániť právo občanov v neliberálnych a autoritárskych režimoch zúčastňovať sa na skutočných voľbách. Informuje o tom spravodajca.

Za uvedené odporúčanie sa vyslovilo 522 poslancov, 27 bolo proti a 53 sa hlasovania zdržalo. Poslanci upozornili, že účasť na voľbách je základné ľudské právo, avšak toto právo sa občanom v neliberálnych politických systémoch a autoritárskych režimoch pravidelne odopiera.

archívne video

Potrebujeme obnoviť mier a potrestať Rusko, myslia si europoslanci (Zdroj: TASR/Michal Svítok, TASR TV)

Organizujú falošné voľby

Podľa EP nedemokratické režimy organizujú falošné voľby, ktorých výsledok neodráža vôľu občanov. Čoraz častejšie pritom využívajú takéto voľby na svoju legitimizáciu na domácej aj na medzinárodnej úrovni. Poslanci upozornili, že až 80 percent ľudí žije v krajinách, ktoré nie sú slobodné alebo sú len čiastočne slobodné, zatiaľ čo viac ako tretina svetovej populácie žije pod autoritárskou vládou.

EÚ by preto mala využiť všetky svoje nástroje na informovanie občanov o ich práve zúčastniť sa na skutočných voľbách a bojovať proti tvrdeniam autokratických a neliberálnych režimov, že majú mandát od svojich občanov pochádzajúci z riadnych volieb. Podľa europoslancov tiež treba venovať osobitnú pozornosť zneužívaniu informačných a komunikačných technológií a umelej inteligencie na manipuláciu volieb.

Viac o téme: VoľbyPráva občanovEuroposlanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu