Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Syn čečenského vodcu dostal už štvrté ocenenie za brutálnu bitku väzňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

ODESA - Na ukrajinské mesto Odesa v nedeľu večer zaútočila ruská raketa. Po incidente hlásia päť zranených osôb a poškodenie miestnej významnej galérie umenia. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 620

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 620 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok poďakoval ukrajinským silám za úspešný zásah ruskej vojenskej lode pri sobotnom útoku na lodenicu v prístavnom meste Kerč na polostrove Krym. Informuje agentúra AFP. "Ďakujem všetkým, ktorí zabezpečili úspešné zasiahnutie ruskej lode v lodenici v Kerči," povedal Zelenskyj v pravidelnom večerom videoodkaze.

21:25 Pri pondelkovom výbuchu zomrel blízky poradca vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného. Informuje agentúra AFP. "Za tragických okolností bol zabitý môj asistent a blízky priateľ, major Hennadij Časťakov... v deň jeho narodenín," napísal Zalužnyj. V jednom z darov, ktoré dostal, podľa jeho slov vybuchlo neznáme výbušné zariadenie. Časťakov po sebe zanechal manželku a štyri deti.

21:00 Lidiia Kviatkovska, sudkyňa, ktorá bola pred pár dňami zranená pri smrteľnej autonehode v Ternopilskej oblasti, zomrela na následky zranení v nemocnici, oznámili to miestne orgány justičnej správy.

19:30 Ruský útok na dedinu v Sumskej oblasti zabil 63-ročnú ženu, informovala regionálna prokuratúra Sumy.

18:40 Veľká skupina bývalých žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny začala trénovať so špeciálnymi silami z Čečenska. V pondelok to oznámil vodca Čečenskej republiky na juhu Ruska Ramzan Kadyrov, informuje agentúra Reuters. Kadyrov na sociálnej sieti Telegram napísal, že veľká skupina bývalých vagnerovcov intenzívne cvičí s jeho špeciálnymi silami Achmat.

16:45 Niekoľko dní po ruskom raketovom útoku na ukrajinskú vojenskú ceremóniu neďaleko frontovej línie stanovila ukrajinská armáda definitívny počet zabitých vojakov, a to 19. Informuje agentúra DPA.

16:25 Poľskí autodopravcovia dnes začali blokádu troch hlavných priechodov s Ukrajinou a žiadajú, aby poľské úrady znovu zaviedli povinné povolenia pre autodopravcov z Ukrajiny a aby ich počty obmedzili na stav pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

15:20 Vojenská pomoc Ukrajine, ktorá funguje na komerčnom základe v rámci firiem pôsobiacich na Slovensku a v Česku, nemá vplyv na postoj slovenskej vlády v tejto veci a bude pokračovať. V Prahe to povedal slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

13:10 Ruský prezident Vladimir Putin sa údajne rozhodol kandidovať v nadchádzajúcich marcových voľbách. Tento krok by ho mohol udržať pri moci najmenej do roku 2030, uviedla v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na šesť nemenovaných zdrojov.

12:42 Muftí Karačevo-Čerkeska udelil Kadyrovovmu 15-ročnému synovi "Rad za zásluhy o ummu", najvyššie štátne vyznamenanie v regióne. Ide o štvrté ocenenie pre Kadyrovovho syna za zbitie muža v centre predbežného zadržania.

12:41 Ukrajina spustila sériovú výrobu bezpilotných lietadiel kamikadze s maximálnym doletom 1 000 kilometrov, uviedol pre Ukrajinskú pravdu Herman Smetanin, šéf štátneho koncernu Ukrajinský obranný priemysel, predtým známeho ako Ukroboronprom.

10:38 Ruské sily v noci na pondelok odpálili štyri rakety a 22 útočných dronov z okupovaných oblastí na juhu Ukrajiny, uviedla ukrajinská armáda. Zranenia utrpelo osem ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10:11 Iba 7 % personálu slúžiaceho v ruských pseudoodborníckych práporoch "Sudoplatov" a "Margelov" v okupovaných častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti tvoria miestni obyvatelia, informovalo včera Národné centrum odporu ukrajinskej armády s odvolaním sa na odhady Ruska.

9:18 Počet zranených pri nočnom útoku ruského dronu a rakety na Odesu sa zvýšil na osem, informoval dnes gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

7:54 Útoky dronov poškodili infraštruktúru prístavu v Odese. Útok poškodil sklady, nakladacie zariadenia a nákladné vozidlá s obilím, informoval gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

7:05 Rusko a Ukrajina podávali v priebehu víkendu odlišné informácie o dianí na frontovej línii v Záporožskej oblasti. Moskva tvrdí, že zastavila protiofenzívu Kyjeva, ukrajinská armáda naopak vyhlásila, že pokračuje v útočení, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

6:22  Začína sa výstavba železnice spájajúcej Rostov na Done s okupovaným Krymom. Železnica povedie cez okupovanú Záporožskú oblasť a ponúkne ruským jednotkám alternatívu ku Krymskému mostu.

6:21 Rusko a Saudská Arábia potvrdili, že ich dobrovoľné znižovanie dodávok bude pokračovať až do konca roka 2023, čo zvýšilo svetové ceny ropy.

Ukrajina chce do roku 2028 zreformovať armádu, má sa stať profesionálnejšou

Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov chce v priebehu nasledujúcich piatich rokov zreformovať armádu tak, aby sa stala profesionálnejšou a bola schopná spolupracovať so štruktúrami Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z nariadenia, ktoré zverejnili v nedeľu. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. Ukrajinské ozbrojené sily na základe koncepcie prejdú na armádne kontrakty a brannú povinnosť nahradí intenzívny vojenský výcvik. Pri nábore sa bude posudzovať vzdelanie, predošlá kariéra, ale aj rodová rovnosť.

Plán zároveň predpokladá vznik "novej kultúry vzťahov medzi veliteľmi a podriadenými", čo podľa DPA naznačuje jasný odklon od postupov, ktoré sa v krajine stále používajú od čias Sovietskeho zväzu. Umerov chce tiež posilniť spoluprácu medzi ukrajinskými univerzitami a inštitúciami v členských štátoch NATO a Európskej únie. "Hlavným zámerom koncepcie je zabezpečiť uspokojenie potrieb ozbrojených síl v oblasti ľudských zdrojov počas vojny, integráciu do euroatlantického bezpečnostného priestoru a interoperabilitu (ukrajinských) ozbrojených síl so silami NATO," píše sa v pláne.

Ruský útok na Odesu si vyžiadal päť zranených osôb a poškodenie budovy galérie

"Odeské Národné múzeum výtvarného umenia 6. novembra oslávi 124 rokov," uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper s tým, že Rusi tejto pamiatke "zablahoželali raketou, ktorá dopadla neďaleko". V dôsledku útoku boli podľa neho poškodené steny objektu a vybité aj niektoré okná. Na videu zverejnenom mestskou radou bolo možné vidieť zničený strop i rozbité sklá po zemi. "Situácia je pod kontrolou, ale musíme všetko dôkladne preskúmať, aby sme si boli istí, že je všetko v poriadku," uviedol starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Po útoku zostala na ulici neďaleko múzea niekoľkometrová diera. Podľa mestských úradov sa tam zranila jedna osoba. Kiper tvrdil, že všetci piati, ktorí v meste utrpeli zranenia, sú hospitalizovaní. Ako pripomína Reuters, galéria sídli v jednom z najstarších palácov v Odese a pred vojnou, ktorú od 24. februára 2022 vedie Moskva proti Ukrajine, sa v nej nachádzalo vyše 10.000 umeleckých diel vrátane obrazov najznámejších ruských a ukrajinských umelcov z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu