Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Špekulácie o Kadyrovom zdraví: FOTO Putinovho spojenca vidieť stále menej, v Moskve zrejme podstupoval liečbu

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA/GROZNYJ – Po spustení "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine prišiel Vladimir Putin o viacero spojencov na medzinárodnej scéne. Jedným z mála po jeho boku včas ostal Nazram Kadyrov. Líder Čečenska, ktoré väčšina Západu neuznáva ako samostatný štát (aj Slovensko), má však zrejme zdravotné problémy. Jeho netradičné správanie neušlo ani rôznym agentúram.

archívne video

Video čečenského vojaka, ktoré je úplne na smiech (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України )

S čečenským lídrom Nazramom Kadyrovom sa čoraz častejšie spájajú možné zdravotné problémy. Jeden z hlavných spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina je podľa viacerých zdrojov chorý už mesiace, pričom jeho správanie a konanie to čím ďalej, tým viac aj dokazuje. 

Poprel kritický stav  

Na nedávnych záberoch už Kadyrov nevyzeral ako silný moslimský vodca, ktorý vládne železnou rukou. Newsweek píše, že o jeho zdraví sa začalo výraznejšie písať ešte v septembri minulého roku, keď hovorca ukrajinskej tajnej služby Andrij Jusov o ňom prehlásil, že je "už dlho chorý a v kritickom stave". Ukrajinský Obozrevatel zašiel ešte ďalej, keď uviedol, že "Kadyrov upadol do kómy a museli ho letecky previezť do Moskvy". 

Kadyrov neskôr na svojom účte na Telegrame zverejnil video, kde sa prechádza na neznámom mieste. Pod videom všetkým odkázal: "Vrelo odporúčam každému, kto na internete nevie rozlíšiť pravdu od klamstva, poprechádzajte sa na čerstvom vzduchu, urobte si poriadok v myšlienkach. Dážď je úžasne povzbudzujúci."

Možné dôkazy o problémoch

Nezávislý ruský spravodajský kanál sa mal k situácii vyjadriť, že správy za posledné obdobie majú za cieľ šíriť nepravdivé informácie o zhoršujúcom sa stave čečenského lídra. Agenstvo si malo všimnúť jeho podozrivé správanie počas večere, pri ktorej všetci silno tlieskali, no on len "slabo klopkal do stola". Agentúra porovnala tieto zábery s podobnou udalosťou z roku 2021, kde vyzeral ešte zdravo.

Počas vítania oficiálnej návštevy z Jordánska mal mať Kadyrov nepokojné pohyby a pri návšteve hrobu islamského teológa sa už dokonca opieral o palicu. Vo videách sa snaží popierať správy, že je chorý, no aj poradca ukrajinského ministra obrany Anton Geraščenko si na jednom z jeho videí všimol, že na ruke čečenského lídra sú stopy po injekciách alebo iných lekárskych zákrokoch, pričom poukázal, že na prste mal Kadyrov prístroj na meranie tlaku. 

Opakovaná absencia 

Fámy o naklonenom zdraví zvýrazňujú aj Kadyrovovu absenciu, kedy už druhý rok po sebe chýbal na Putinovom prejave pred ruským Federálnym zhromaždením. Zúčastňujú sa ho najvyšší predstavitelia a účasť zahraničných štátnikov sa považuje za česť, preto bola jeho opätovná neprítomnosť viac ako otázna. Ruský Kommersant v tom čase informoval, že Kadyrov prechladol. Novaja Gazeta Europe však uvádzala, že neprítomnosť čečenského lídra mohla byť zapríčinená z dôvodu, že podstupoval inú formu liečby.  

Na Kadyrovom profile na Telegrame sa podľa analýzy Agenstva objavoval čečenský líder v minulosti oveľa častejšie. Do Moskvy lieta Kadyrovo súkromné pravidelne od februára tohto roku. Účet VchK-OGPU však uvádza, že tieto presuny už nie sú potrebné, pretože všetko potrebné už má Kadyrov zabezpečené aj doma. Teraz majú k nemu pravidelne chodievať rôzni lekári. 

Viac o téme: Zdravotný stavMoskvaČečenskoGroznyjNazram Kadyrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu