Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Izraelský minister obrany tvrdí, že Hamas stratil kontrolu nad Gazou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok vyhlásil, že palestínske radikálne hnutie Hamas "stratilo kontrolu" nad Pásmom Gazy, ktorému vládne už 16 rokov.

Naživo z Izraela

VIDEO Vojaci odovzdali 300 litrov paliva do nemocnice Shifa na naliehavé lekárske účely

Vojaci odovzdali 300 litrov paliva do nemocnice Shifa na naliehavé lekárske účely. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:24 Denník The Washington Post (WP) tvrdí, že palestínske radikálne hnutie Hamas sa pripravovalo na druhú fázu útoku na Izrael: ak by bol prvý útok zo 7. októbra úspešný, mali sa presunúť hlbšie do vnútrozemia a do väčších miest.WP sa vo svojom článku odvolal na viac ako desať zdrojov – bývalých a súčasných predstaviteľov spravodajských a bezpečnostných služieb zo štyroch západných a blízkovýchodných krajín.

20:00 Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok vyhlásil, že palestínske radikálne hnutie Hamas "stratilo kontrolu" nad Pásmom Gazy, ktorému vládne už 16 rokov."Hamas stratil kontrolu nad Gazou. Teroristi utekajú na juh. Civilisti rabujú základne Hamasu," povedal Galant bez poskytnutia dôkazov, informovala agentúra AFP."Už neveria vláde," dodal Galant vo videu, ktoré vysielali hlavné izraelské televízne stanice.

18:34 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie na pondelkovom zasadnutí v Bruseli v pondelok diskutujú o zhoršujúcej sa humanitárnej situácii v Pásme Gazy a tiež o ruskej invázii na Ukrajinu. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval na "okamžitú prestávku" v bojoch a vytvorenie humanitárnych koridorov v Pásme Gazy.

18:20 Hlavným odkazom diplomatov Európskej únie pre všetkých aktérov konfliktu v pásme Gazy je ukončiť násilnosti, znížiť napätie a zaistiť dostatok humanitárnej pomoci pre miestne obyvateľstvo. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

MIMORIADNY ONLINE Izraelský minister
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

17:50 Jordánsky kráľ Abdalláh deklaroval, že odmieta akékoľvek plány Izraela na okupáciu častí palestínskeho Pásma Gazy alebo na vytvorenie bezpečnostných zón v tejto enkláve.Jordánsky panovník svoje stanovisko zdôvodnil tvrdením, že hlavnou príčinou krízy bolo popieranie "legitímnych práv Palestínčanov" zo strany Izraela. Podľa izraelského denníka Haarec o tom v pondelok informovali jordánske štátne médiá.

17:35 Desať autobusov vezúcich dovedna 564 občanov iných štátov prešlo v pondelok z Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah do Egypta, povedal pre stanicu CNN jeden z príslušníkov egyptskej pohraničnej stráže.

17:00 Izraelská vláda v pondelok oznámila zablokovanie webových stránok proiránskeho televízneho kanála Majádín, pretože sa stali "hovorcom proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh".Toto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom "zabrániť vysielateľovi v podkopávaní bezpečnosti" štátu Izrael, vysvetlil izraelský minister komunikácií Šlomo Kar'i podľa spravodajského webu BFM.

15:40 Izraelská armáda opäť vyzvala civilistov zo severu palestínskeho Pásma Gazy, aby v pondelok v čase od 09.00 h do 16.00 h miestneho času využili vytvorený únikový koridor na evakuáciu do južnej, bezpečnejšej, časti palestínskej enklávy. Podľa agentúry DPA to oznámila na sociálnej sieti X izraelská armáda.

14:07 Palestínsky premiér Muhammad Ištajja v pondelok vyzval Európsku úniu a Organizáciu Spojených národov, aby do Pásma Gazy dopravila humanitárnu pomoc "pomocou padákov". "Vyzývam OSN a Európsku úniu, aby do Pásma Gazy, najmä do severnej časti, zhodili pomoc použitím padákov," povedal Ištajja. Na mysli mal oblasť enklávy, kde v súčasnosti prebiehajú najintenzívnejšie boje medzi izraelskom armádou a hnutím Hamas.

13:35 Turecké plavidlo s materiálom pre vybudovanie poľných nemocníc dorazilo v pondelok do egyptského prístavu al-Aríš neďaleko hraníc s palestínskym Pásmom Gazy. Informuje o tom agentúra AFP. Predstaviteľ tureckého zdravotníctva uviedol, že plavidlo vezie "materiály, generátory, sanitky na založenie ôsmich poľných nemocníc".

12:40 Skupinu 18 poľských občanov z Pásma Gazy už letecky prevážajú späť do vlasti. V pondelok to oznámil generálny štáb poľskej armády. Informuje agentúúra PAP.

11:45 Z Pásma Gazy sa cez hraničný priechod Rafah podarilo evakuovať jedného českého občana a jeho rodinného príslušníka. V pondelok to v Bruseli uviedol šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Na Informuje stanica ČT24.

11:30 Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v pondelok vyzval na "zmysluplné" humanitárne pauzy v bojoch v Pásme Gazy a na prísun dodávok pohonných hmôt pre miestne nemocnice. Informuje agentúra AFP. "Je naliehavé určiť a dodržiavať humanitárne prestávky," povedal Lenarčič na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli. Tieto pauzy musia byť podľa neho zmysluplné.

10:50 Izraelská armáda v pondelok oznámila smrť dvoch ďalších vojakov na severe Pásma Gazy, celkovo tak na tomto palestínskom území zahynulo od 7. októbra už 44 vojakov. Informuje o tom  agentúra AFP.

10:10 V Egypte pristáli dve poľské vojenské lietadlá, ktoré majú evakuovať poľských občanov z Pásma Gazy. V pondelok ráno to oznámilo ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave. Informuje agentúra PAP.

9:45 Predčasne narodené dieťa a dvaja pacienti zomreli v nemocnici Šifá v Pásme Gazy, informovalo v pondelok ministerstvo zdravotníctva ovládané palestínskym teroristickým hnutím Hamas. Ako dôvod úmrtí sa uvádza, že nemocnica počas intenzívnych bojov medzi izraelskými vojakmi a militantmi z Hamasu trpí nedostatkom paliva, čo spôsobuje výpadky elektriny. Informuje agentúra AFP.

9:15 Šéf WHO Tedros Ghebreyesus oznámil, že izraelská armáda počas pozemnej operácie zablokovala najväčšiu nemocnicu v pásme Gazy Al-Shifa, píše Reuters. Predstavitelia IDF zase uviedli, že z východnej strany je východ z nemocnice voľný a armáda kontaktovala vedenie nemocnice, aby zorganizovalo evakuáciu ľudí.

Viac o téme: IzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu