Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Daň za nadmerné vypúšťanie emisií: Metropolu Indie zahalil SMOG! Z Dillí je mesto duchov

Metropolu Indie Dillí zahalil smog. Deti nechodia do škôl, na stavbách sa nepracuje
Metropolu Indie Dillí zahalil smog. Deti nechodia do škôl, na stavbách sa nepracuje (Zdroj: TASR/AP)

DILLÍ – India už dlhodobo bojuje so zlou kvalitou ovzdušia, ktoré je ovplyvnené nadmerným vypúšťaním emisií. V metropole Dillí sa dokonca zatvárajú školy alebo sa rušia niektoré stavebné práce. Pre zlú viditeľnosť sa dokonca neodporúča jazdiť osobnými vozidlami, ale používať mestskú hromadnú dopravu. Všetky opatrenia boli zavedené po tom, ako sa na mesto zniesol hustý smog.

archívne video

Po 20 rokoch došlo k významnej dohode o emisných kvótach, tvrdí predseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Ján Karahuta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aj začiatkom novembra to vyzerá tak, že indická metropola je stále zahalená pod hustým smogom. Kvalita ovzdušia je pritom dlhodobo kritická vo viacerých častiach tohto rozľahlého mesta (1 483 km štvorcových). Informuje o tom NDTV. Celkový index kvality ovzdušia (AQI) dosiahol podľa Centrálneho úradu pre kontrolu znečistenia (CPCB)  hodnotu 346. 

Najviac znečistený vzduch pritom zostáva v Dillí Lodhi Road (438), Jahangirpuri (491), RK Puram (486) či na medzinárodnom letisku IGI Airport (473). v Lodhi Road je situácia tak vážna, že mestská časť kropí ovzdušie vodou, aby sa zabránilo ešte väčšiemu znečisteniu. "Problém je v tom, že netrpí len metropola Dillí. Podobná situácia je na celom severe krajiny. Všetky regióny musia spolupracovať. Apelujem na obyvateľov Dillí, aby používali verejnú dopravu, predovšetkým metro a autobusy s ekologickým pohonom," uviedol minister životného prostredia Gopal Rai. 

Desiatky cigariet denne

Niektoré školy v Dillí museli pre bezpečnosť detí a zamestnancov uzavrieť. Výučba pokračuje online formou. Po víkende sa rozhodne, či budú zatvárať aj ďalšie školy a vzdelávacie inštitúcie. Úrady dokonca vydali päťdňový príkaz na prerušenie stavebných prác desiatok budov v oblastiach s AQI (kvalita ovzdušia) nad 400. "V Dillí je kvalita vzduchu na úrovni 969. Inými slovami, každý obyvateľ mesta dýcha taký vzduch, akoby vyfajčil denne 31 cigariet," uvádza jeden z miestnych obyvateľov na sociálnejs sieti X.  

"Nachádzame sa v ročnom období, kedy narastá aj znečisťovanie ovzdušia. Zaevidovali sme nárast pacientov s dýchacími ťažkosťami a podráždenými očami. Smog postihuje všetky vekové kategórie obyvateľstva. Je načase vytiahnuť rúška a chodiť von len vtedy, keď je to potrebné," upresnil doktor Nikhil Modi z indickej siete nemocníc Apollo.  

Vláde sa podarilo spustiť kampaň "Red Light On Gaadi Off". Krajina si prenajala tisíc autobusov na CNG pohon (stlačený zemný plyn), aby posilnila mestskú hromadnú dopravu. K znečisteniu a hustnúcemu smogu prispievajú bohužiaľ aj požiare na farmách a nepriaznivé suché počasie. Lekári sa obávajú, že hustnúci smog zvýši prejavy astmy u širokej škály obyvateľstva. 

Viac o téme: EmisieOpatreniaŽivotné prostredieDillíSmogIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu