Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Niekoľko filipínskych miest a obcí preventívne zatvorilo školy pre sopečné výpary

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Smog obsahujúci výpary z filipínskej sopky Taal na ostrove Luzon spôsobil nevoľnosť desiatkam žiakov a prinútil 25 filipínskych miest a obcí v piatok preventívne uzavrieť školy. Uviedli to miestne úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Erupcia sopky Taal v súčasnosti bezprostredne nehrozí, tvrdia úrady provincie Batangas. Sopečné výpary s obsahom oxidu siričitého však v uplynulých dňoch spôsobili podráždenie kože, hrdla a očí najmenej 45 žiakom v školách v okolitých mestách. Prezenčná výučba bola pozastavená v 25 obciach a mestách provincie Batangas, aby žiaci zostali v bezpečí. Niektoré školy pokračovali vo výučbe dištančnou formou, s ktorou majú skúsenosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Úrady v mestách a obciach neďaleko vulkánu vyzvali obyvateľov, aby sa zdržiavali v interiéroch a neotvárali okná, napísala agentúra AFP.

Smog sa v uplynulých dňoch vyskytol aj v Manile. Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie však informoval, že ho z veľkej časti spôsobili emisie vozidiel a nie sopečná činnosť. Taal patrí k dvom desiatkam aktívnych vulkánov na Filipínach, ktoré sa nachádzajú v tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu – oblúku intenzívnej seizmickej aktivity, ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu a tichomorskú panvu. Sopka s nadmorskou výškou 311 metrov leží približne 60 kilometrov južne od Manily v strede jazera a je vyhľadávaná turistami. Taal vybuchla v januári 2020 a vychrlila obrovský oblak popola, čo podnietilo evakuáciu desiatok tisíc ľudí a zatvorenie medzinárodného letiska v Manile.

Viac o téme: ŠkolyFilipínySopečné výpary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu