Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V rozstavanom cestnom tuneli v Indii je stále uväznených asi 40 mužov: Záchranári im poslali lieky

(Zdroj: SITA/SDRF via AP)

NAÍ DÍLLÍ - Záchranári v stredu poslali lieky pre asi 40 mužov uväznených v rozostavanom cestnom tuneli na severe Indie. Po nedeľnom závale už štvrtý deň pokračuje snaha o ich vyslobodenie. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Po konzultácii s lekármi sme uväzneným mužom potrubím poslali lieky a udržiavame s nimi kontakt," povedal jeden z policajtov pri vstupe do tunela. O ich zdravotnom stave a prípadnom počte chorých či zranených neposkytol žiadne informácie.

Archívne video: Odovzdanie nového úseku rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat I. etapa a tunela Bikoš

Odovzdanie nového úseku rýchlostnej cesty R4 Prešov - severný obchvat I. etapa a tunela Bikoš (Zdroj: TASR/František Iván)

Uväznení robotníci dostávajú jedlo, vodu a kyslík. Vyslobodzovacie práce postupujú pomaly, záchranári sa snažia zával preraziť potrubím s priemerom 90 centimetrov, cez ktoré plánujú robotníkov vytiahnuť von.

Letecky bola v stredu na miesto dopravená ťažká technika, ktorá má záchranné práce urýchliť. Situáciu komplikuje nestabilné geologické podložie. Skaly z poškodeného stropu tunela v noci na stredu zranili dvoch ľudí pracujúcich na odstraňovaní závalu.

Tunel má prepojiť dve posvätné miesta

Po dostavaní má 4,5 kilometrový tunel v štáte Uttarákhand prepojiť dve posvätné hinduistické miesta - Uttarkaši a Jamunotri. Ide o súčasť cestného projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou.

K nehodám na veľkých infraštruktúrnych projektoch v Indii prichádza často. V januári zahynulo v štáte Uttarákhand pri prívalových povodniach najmenej 200 ľudí, experti za jednu z príčin označili zle koordinovanú stavebnú činnosť v oblasti.

Viac o téme: TunelZáchranáriLiekyIndiaUväznení muži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu