Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EXTRÉMNA situácia: Moria a oceány sú čoraz teplejšie! Svetové politické špičky ignorujú realitu, rútime sa do záhuby?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

WASHINGTON/VILNIUS – Vedci z celého sveta už mesiace bijú na poplach kvôli nezvyčajne vysokým teplotám v moriach a oceánoch. Podľa niektorých sa Európa a Amerika nachádzajú doslova v horúcej vode. I keď príchod tohtoročného leta priniesol hneď dva rekordy v podobe extrémov, politické elity sa zaoberajú prevažne vojnou na Ukrajinou alebo vesmírom.

archívne video

Slovak Press Photo začalo s vizualizáciou projektu klimatickej krízy (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zem sa otepľuje a svetoví odborníci sú si toho vedomí. Ich komunikácia so svetovými politickými špičkami však zostala na bode mrazu, resp. sa na medzinárodnej úrovni riešia v týchto dňoch úplne iné veci, ktoré klimatickú hrozbu vytesnili na neurčito. Ako informuje Politico, začiatkom júla (od 3. do 9.) bol zaznamenaný najteplejší týždeň na planéte Zem v celej jej histórii. Okrem toho bol predchádzajúci mesiac jún najteplejších v dejinách. Na celej Zemi bola priemerná teplota 17,2 stupne Celzia. 

El Niño

Experti varujú, že situáciu ešte zhorší príchod El Niña, ktorý sa postará ešte o vyššie teploty. Je to opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia v Tichom oceáne, kedy dochádza k jeho otepľovaniu. Kritická situácia je aj v severnej časti Atlantického oceán, kde sa teploty vymykajú normálom. "Toto je ukážková demonštrácia toho, že sa nachádzame na neprebádanom území," vyjadril sa Carlo Buontempo, riaditeľ programu Copernicus pre monitorovanie zmeny klímy na Zemi. Okrem toho zdôraznil, aby politici venovali patričnú pozornosť faktom, ktoré hovoria veľmi jasne.

Rozčarovanie pre všetkých klimatológov prišlo na summite NATO vo Vilniuse, kde svetoví lídri označili zmenu klímy za "výzvu, ktorá má hlboký dopad pre bezpečnosť všetkých našich spojencov". Tieto slová však prišli až na úplný koniec celého stretnutia. Oveľa väčšia pozornosť sa kládla na vesmír alebo riešenie kybernetických hrozieb. 

Padali rekordy

Povrchová teplota na planéte Zem je už teraz vyššia o 1,2 stupne Celzia ako v čase pred industrializáciou. "V severnom Atlantiku vidíme vysoké teploty napriek tomu, že El Niňo sa ešte ani poriadne nerozbehlo," povedal novinárom počas tohto týždňa Michael Sparrow, vedúci oddelenia výskumu klímy zo Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). 

Vlna horúčav počas mesiaca jún zvýšila teplotu vody okolo Británie o viac ako 5 stupňov oproti normálu. V Južnej časti Spojených štátov v okolí Floridy experti zdôraznili, že teplota vody dosahuje viac ako 30 stupňov Celzia. Tento súčasný fenomén nazývajú aj "vodou z vane". Vedci sú presvedčení, že súčasné javy sú príčinou klimatických zmien spôsobených človekom. 

Od extrému k extrému

Viditeľné zlepšenie v oblasti znečistenia morí a oceánov, ktoré priniesli prísne pravidlá s účinnosťou od roku 2020, majú tiež nepriamy podiel na stúpajúcej teplote. Emisie z oxidu siričitého totiž prirodzene ochladzovali morskú vodu, no za tri roky sme sa zbavili desiatich percent tohto odpadu. 

EXTRÉMNA situácia: Moria a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Klimatológovia tiež zistili nezvyčajnú absenciu piesku zo Sahary, ktorý má tendenciu odrážať slnečné lúče. Nad Atlantikom absentuje tento fenomén už niekoľko mesiacov. Oceány absorbujú väčšinu otepľovania, ktoré vyprodukujú ľudia, ale teplo sa šíri ďalej. "Keď sú oceány obzvlášť teplé, znamená to, že výrazne ohrievajú aj atmosféru," vysvetlil Sparrow. 

EXTRÉMNA situácia: Moria a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ničivé požiare v Kanade sú tiež podľa vedcov dôsledkom klimatických zmien. Polárne prúdenie zachytáva čoraz viac tlaku, ktoré prinášajú vysoké teploty a sucho. Podnebie nad pevninou následne prinieslo prírodnú katastrofu. Sopka Tonga, ktorá vybuchla len minulý rok, vyrchlila do stratosféry obrovské množstvo pary, ktoré sa podľa expertov taktiež premietlo na zvýšených teplotách. 

Extrémne horúčavy môžu byť samé o sebe nebezpečné. Nedávna štúdia zistila, že v dôsledku horúčav zomrelo minulé leto viac ako 60-tisíc Európanov. Okrem toho je tu aj celý prírodný ekosystém, kde sa zvýšené teploty môžu prejaviť na nedostatku úrody a následným problémom s potravinovou sebestačnosťou. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlímaŽivotné prostredieUSANATOEurópaVilniusZmena klímyCopernicusZvýšená teplotaExtrémne horúčavyMoria a oceányCarlo Buontempo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu