Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE USA Rusko zvyšuje vojenskú výrobu a pripravuje sa na dlhú vojnu: USA uvalili ďalšie sankcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KAJEV/MOSKVA - Spojené štáty uvalili vo štvrtok ďalšie sankcie voči desiatkam osôb, spoločností a zariadení, ktoré podporujú Rusko v jeho útočnej vojne proti susednej Ukrajine. Situáciu sledujeme online..

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 617

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 617 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:15 Rusko vyhostilo bulharského novinára Angela Grigorova, uviedlo v piatok ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Reagovalo tak na predchádzajúce vyhostenie ruského novinára z Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

20:36 Spojené štáty ohlásili v piatok nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 425 miliónov dolárov. Obsahuje muníciu do systémov protivzdušnej obrany, delostrelecké granáty aj protitankové zbrane, informuje TASR.

19:30 Rusko bude dodržiavať moratórium na vykonávanie jadrových testov aj po odstúpení od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT), uviedlo v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:24 Deväť ľudí zahynulo počas ukrajinského ostreľovania Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol v piatok Rusmi dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saldo. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Spod trosiek sme vytiahli deväť mŕtvych," povedal Saldo pre ruskú štátnu televíziu.

18:34 Ruskom zriadené súdy na okupovanom Kryme vydali od začiatku plnohodnotnej invázie 472 rozsudkov za "diskreditáciu" ruskej armády, informoval dnes Krym.Realii, projekt Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

18:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvažuje návštevu Izraela, ale podľa zdroja z Kyjeva v tejto veci ešte nebolo prijaté konečné rozhodnutie. Izraelský zdroj uviedol, že zámerom je, aby ukrajinský prezident navštívil Izrael budúci týždeň.

17:26 Ruská pravoslávna cirkev v piatok vyzvala ruskú popovú speváčku Allu Pugačovovú, aby sa ospravedlnila za svoje vyjadrenia o vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16:23 Ministerstvo obrany zavedie zmeny v procese testovania domácich zbraní, aby sa mohli rýchlejšie dostať na front, oznámilo dnes ministerstvo.

16:22 Auto generálneho riaditeľa ruského výrobcu zbraní GosNIImash zapálili v ruskom meste Nižnij Novgorod "predstavitelia hnutia odporu", uviedla ukrajinská vojenská rozviedka.

16:21 Moskovský súd dnes v neprítomnosti odsúdil protikremeľského aktivistu Pjotra Verzilova, bývalého hovorcu ruskej punkrockovej skupiny Pussy Riot, na 8,5 roka väzenia. Verzilov bol odsúdený na základe obvinenia zo šírenia "falošných správ" o ruskej invázii na Ukrajinu - čo je bežné obvinenie ruských orgánov voči ľuďom, ktorí odporujú oficiálnej propagandistickej verzii.

14:47 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok počas návštevy Berlína požiadal o ďalšiu podporu pre Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA. "Verte nám, podporte náš boj. A naše víťazstvo bude aj vaším víťazstvom," povedal Kuleba v nemeckej televízii ZDF.

14:29 Kremeľ v piatok poprel, že ruská žoldnierska Vagnerova skupina plánuje poskytnúť systém protivzdušnej obrany libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Už sme povedali, de facto, taká skupina (Vagnerova) neexistuje," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

14:25 Ruský súd v piatok odsúdil aktivistu Piotra Verzilova na osem a pol roka väzenia za porušenie prísnych ruských zákonov o cenzúre. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Verzilov (36) je napojený na skupinu Pussy Riot a bol odsúdený "v neprítomnosti". Od roku 2020 nežije v Rusku, informoval opozičný spravodajský portál MediaZona, ktorý aktivista založil.

14:04 Holandsko dodá Ukrajine "značné množstvo" munície v hodnote 500 miliónov eur, uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová počas svojej návštevy Kyjeva, ako informoval denník Het Parool.

13:40 Kremeľ nemá informácie o tom, že Prigozhinov syn šéfoval "Wagnerovcom".

12:54 Ukrajinskí obrancovia zablahoželali ruským okupantom ku Dňu raketových síl a delostrelectva Ukrajiny a poslali im špeciálne darčeky ATACMS.

11:38 Rusko zvyšuje vojenskú výrobu a pripravuje sa na dlhú vojnu.

11:25 Spojené štáty majú "zmätočnú, nelogickú" sankčnú politiku voči Rusku, vyhlásil v piatok veľvyslanec Moskvy vo Washingtone Anatolij Antonov. Reagoval na nový balík sankcií, ktoré oznámila administratíva prezidenta Joea Bidena. Odsúdila ich aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová s tým, že USA nikdy Moskvu neporazia.Cieľom "frontálneho útoku" Spojených štátov je poškodiť ekonomiku Ruska, narušiť jednotu krajiny a uškodiť bežným ruským občanom, uviedol Antonov. Sankcie však podľa neho škodia viac západným krajinám, než samotnému Rusku.

10:15 Ruský hromadný útok bezpilotných lietadiel proti Ukrajine zasiahol cez noc infraštruktúru a civilné miesta.

8:21 Ukrajina zostrelila 24 ruských bezpilotných lietadiel a 1 raketu.

7:38 Rusko ostreľovalo 6 komunít v oblasti Sumy.

6:42 Ruské sily zasiahli Charkov.

6:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok kritizoval Rusko za odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Krajinu zároveň požiadal o záväzok, že nebude vykonávať jadrové testy.

Zelenskyj privítal nový balík sankcií USA voči Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal nový balík sankcií USA voči Rusku a označil ho za "veľmi účinný"."Moc sankcií je silou sveta," povedal Zelenskyj v Kyjeve v pravidelnom videoposolstve v súvislosti so sankciami USA voči desiatkam osôb, spoločností a zariadení, ktoré podporujú Rusko v jeho útočnej vojne proti susednej Ukrajine.

Podľa Zelenského je potrebné zabrániť tomu, aby Moskva mohla tieto sankcie obchádzať. Rusko, ktoré v súčasnosti už viac než 20 mesiacov vedie vojnu proti Ukrajine, opakovane označilo tieto sankcie za "neúčinné".Najnovšie sankcie sú okrem iného zamerané na oslabenie ruského energetického a surovinového sektora, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia amerického ministerstva financií a zahraničných vecí vo Washingtone. Namierené sú podľa nich aj voči tým, ktorí sa podieľajú na obchádzaní platných sankcií.

MIMORIADNY ONLINE USA Rusko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Som presvedčený, že Ukrajina definitívne zvíťazí," povedal ďalej Zelenskyj. Ukrajinské médiá, ktoré prezidenta zväčša nekritizujú, poukázali na to, že Zelenskyj vo svojom videoposolstve nereagoval na vyjadrenia vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, podľa ktorého sa opotrebovávacia vojna a Ukrajine dostala do slepej uličky. Prestávky na bojisku pritom podľa neho pomáhajú len Rusku v tom, aby vyrovnalo straty svojej armády.
 

USA uvalili ďalšie sankcie na podporovateľov Ruska

Sankcie sú okrem iného zamerané na oslabenie ruského energetického a surovinového sektora, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia amerického ministerstva financií a zahraničných vecí vo Washingtone. Namierené sú podľa nich aj voči tým, ktorí sa podieľajú na obchádzaní platných sankcií.

Na sankčný zoznam pribudol prevádzkovateľ projektu veľkej ruskej plynárenskej spoločnosti Novatek so skvapalneným zemným plynom (LNG) v Arktíde; ako aj ťažobná spoločnosť Rustitan, ktorá v Rusku zodpovedá za projekt rozvoja najväčšieho ložiska titánovej rudy na svete.Na zozname sa objavilo aj meno Alexandra Sacharova, zodpovedného za výrobu ruských dronov Lancet, ktoré boli v uplynulom období vo veľkej miere nasadzované na Ukrajine.

Následkom sankcií môžu byť v Spojených štátoch zablokované prípadné aktíva spomenutých subjektov, pripomína DPA. Ďalej sa americkým občanom, alebo osobám, ktoré sa v USA nachádzajú, zakazuje obchodovanie so sankcionovanými spoločnosťami, zariadeniami či osobami. V súvislosti so sankciami je väčšinou výrazne sťažené aj medzinárodné obchodovanie dotknutých subjektov.
 

 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu