Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľké pátranie po speváčke Džamale: Rusko na ukrajinskú víťazku Eurovízie vydalo zatykač

Ukrajinská spieváčka Džamala počas Eurovízie Zobraziť galériu (2)
Ukrajinská spieváčka Džamala počas Eurovízie (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannibal Hanschke, Pool)

MOSKVA - Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú speváčku Džamalu, ktorá v roku 2016 zvíťazila v medzinárodnej piesňovej súťaži Eurovízia a v minulosti kritizovala ruskú inváziu na Ukrajinu i anexiu Krymu. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na databázu hľadaných osôb ruského ministerstva vnútra.

Speváčka krymskotatárskeho pôvodu, občianskym menom Susana Džamaladinovová, opakovane verejne odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine. Zastáva sa tiež krymských Tatárov, ktorí podľa správ o stave ľudských práv na Krymskom polostrove anektovanom Ruskom čelia represiám.

"Džamaladinovová Susana Alimovna. Hľadaná podľa článku Trestného zákonníka Ruskej federácie," píše sa v databáze ministerstva vnútra. Na základe akého trestného činu sa po speváčke pátra, databáza neuvádza. Podľa portálu Mediazona bola v neprítomnosti obvinená z "šírenia nepravdivých informácií" o ruskej armáde, pričom hľadanou osobou je už od polovice októbra.

Ukrajinská spieváčka Džamala počas Eurovízie
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinská spieváčka Džamala počas Eurovízie  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hannibal Hanschke, Pool)

V súťaži Eurovízia zvíťazila Džamala s piesňou 1944 o deportáciách krymských Tatárov z rozkazu sovietskeho vládcu Josifa Stalina počas druhej svetovej vojny. Aj keď v texte piesne nebola zmienka o ruskej okupácii Krymu, časť ukrajinskej verejnosti pieseň chápala aj ako protest proti násilnému záboru ukrajinského polostrova Ruskom na jar 2014. Moskva skladbu odsúdila ako politickú provokáciu.

Viac o téme: ZatykačEurovíziaRuskoUkrajinaDžamala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu