Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počet popráv v Iráne medziročne vzrástol o 30%: Generálny tajomník OSN vyjadril hlboké znepokojenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Irán vykonáva popravy v znepokojivo vysokom tempe a za prvých sedem mesiacov tohto roka popravil už najmenej 419 ľudí. V porovnaní s rokom 2022 ide o 30 percentný nárast, uviedol generálny tajomník OSN António Guterres v najnovšej správe.

Guterres vystúpil so správou o stave ľudských práv v Iráne na pôde Valného zhromaždenia OSN. Uviedol, že popravy siedmich odsúdených mužov súvisia s rozsiahlymi protestami, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mashy Amíníovej v septembri 2022. Krátko predtým ju zadržala mravnostná polícia za nedodržanie pravidiel obliekania.

Počet popráv v Iráne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

Informácie OSN podľa Guterresa potvrdzujú, že ani jeden súdny proces so siedmimi popravenými nespĺňal kritériá spravodlivosti v súlade s medzinárodnými ľudskými právami. "Prístup k primeranému právnemu zastupovaniu vo vhodnom čase bol často zamietnutý," uviedol Guterres. Pripomenul aj informácie o vynútených priznaniach prostredníctvom mučenia.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (3)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

Podľa neho bolo 239 ľudí údajne popravených za činy súvisiace s drogami, čo je v porovnaní s predošlým rokom nárast o 98 percent.Generálny tajomník OSN vyjadril hlboké znepokojenie nad nedostatkom transparentných a nezávislých vyšetrovaní prípadov porušovania ľudských práv - najmä v spojitosti s celonárodnými protestmi.

Viac o téme: NárastPopravyIránOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu