Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri ruských náletoch v Sýrii zahynuli desiatky povstalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Pri ruských náletoch v sýrskej provincii Idlib zahynulo počas uplynulého víkendu 34 povstalcov a vyše 60 sa zranilo, informovalo ruské ministerstvo obrany.

"Ruské vzdušné sily uskutočnili 11. novembra nálety v provincii Idlib na objekty nelegálnych ozbrojených skupín, ktoré ostreľovali sýrsku armádu," uviedol rezort obrany v Moskve, z ktorého vyhlásenia v pondelok citovala agentúra AFP.Letecké útoky zničili pozemné úkryty a výcvikové strediská "teroristickej skupiny Front an-Nusra" a zabili 34 ozbrojencov. Ďalších vyše 60 z nich utrpelo zranenia, spresnilo ruské ministerstvo.

Podľa AFP Moskva použila starý názov skupiny, ktorá je teraz známa pod názvom Hajat Tahrír aš-Šám (HTS). Ide o militantnú organizáciu vedenú islamistickými bojovníkmi, ktorí v minulosti patrili k sýrskej odnoži al-Káidy.Agentúra zároveň uviedla, že tvrdenia Ruska nebolo možné bezprostredne overiť.Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo o sobotňajších náletoch ruských síl proti HTS, v dôsledku ktorých podľa centra zahynulo päť ozbrojencov.

Provincia Idlib ležiaca na severozápade Sýrie patrí medzi posledné územie Sýrie, ktoré ovládajú povstalci. Rusko i sýrska armáda zintenzívnili útoky na toto územie po tom, čo pri dronovom útoku na vojenskú akadémiu v stredosýrskej provincii Homs zahynulo v októbri vyše 100 ľudí. Sýrska armáda z útoku obvinila nemenované teroristické organizácie.

Rusko a Turecko vlani v marci uzavreli prímerie, ktoré zastavilo ofenzívu Moskvou podporovanej sýrskej vlády na Idlib. Prímerie je však sporadicky porušované a útoky si vyžiadali množstvo mŕtvych a zranených. Rusko je hlavným spojencom sýrskej vlády, zatiaľ čo Turecko podporuje opozičné skupiny.Moskva ako jeden z hlavných podporovateľov Asada sa zapojila do občianskej vojny v Sýrii, ktorá sa začala v roku 2011 a vyžiadala životy najmenej 500.000 ľudí. V roku 2015 Moskva Asadovi pomohla udržať sa pri moci - napriek požiadavkám Západu, aby bol zvrhnutý.

Viac o téme: PovstalciNáletyRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu