Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Strach zo svetovej vojny rastie! Americký prezident Biden nariadil zostrojiť atómovú megabombu

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

WASHINGTON - Americká vláda pod vedením prezidenta Joea Bidena zvyšuje výrobu zbraní. To zahŕňa zostrojenie mega-nukleárnej bomby, ktorá „poskytuje ďalšie možnosti proti určitým tvrdším a rozsiahlym vojenským cieľom“.

Má tento plán slúžiť ako odstrašujúci prostriedok alebo len vyvoláva nové obavy z možného vypuknutia tretej svetovej vojny, ako sa nedávno predpovedalo? Vláda amerického prezidenta Joea Bidena začala s konštrukciou novej jadrovej bomby, pretože zvyšuje výrobu zbraní, ktoré majú nahradiť starnúce americké zásoby.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Biden nechal vyrobiť novú jadrovú bombu B61

Americké ministerstvo obrany pred pár dňami oznámilo, že pokračuje vo vývoji nového variantu gravitačnej bomby B61, typu zbrane, ktorá bola prvýkrát vyrobená v 60. rokoch minulého storočia, na vrchole studenej vojny. Až donedávna sa výroba jadrových zbraní v Spojených štátoch z veľkej časti zastavila, pretože studená vojna sa skončila rozpadom Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Zbrane série B61, ktoré tvoria významnú časť existujúceho inventára v USA, sú takzvané „taktické“ gravitačné bomby, neriadené zbrane určené na odpálenie pri cieľoch, ktoré sa dosiahnu po zhodení z lietadla. Ministerstvo obrany v tlačovej správe uviedlo, že nový variant, B61-13, je potrebný "na dosiahnutie našej schopnosti odstrašenia a ďalších cieľov."

"B61-13 posilní odstrašenie protivníkov a bezpečnosť spojencov a partnerov tým, že poskytne prezidentovi ďalšie možnosti proti niektorým tvrdším a rozsiahlym vojenským cieľom," uvádza sa vo vyhlásení.

Viac o téme: Atómová bombaUSAJoe BidenNukleárna bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu