Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pátranie po páchateľovi hromadnej streľby v Lewistone pokračuje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne)

WASHINGTON - Stovky policajtov v americkom štáte Maine vo štvrtok pokračovali v pátraní po útočníkovi na úteku, ktorý v stredu pri hromadnej streľbe v bowlingovej hale a v bare v meste Lewiston zabil 18 ľudí. Ďalších 13 osôb pri tom utrpelo zranenia, informovala v noci na piatok agentúra AFP. Do pátrania sa zapojili aj agenti FBI.

Ako uviedla agentúra AP, policajti v rámci pátrania neďaleko mesta Bowdoin obkľúčili dom, ktorý vlastní príbuzný podozrivého Roberta Carda. Prostredníctvom výziev cez megafóny polícia vyzvala ľudí v dome, aby vyšli von, na príjazdovú cestu, s rukami nad hlavou. Oblasť okolo Lewistonu je počas pátrania po podozrivom uzavretá. Na cestách sú zátarasy, v školách bolo zrušené vyučovanie, vo veľmi obmedzenom režime pracujú obchody i služby. Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali vnútri. Guvernérka štátu Maine Janet Millsová uviedla, že podozrivý je "považovaný za ozbrojeného a nebezpečného", preto polícia občanom odporúča za žiadnych okolností sa k nemu nepribližovať.

Pátranie po páchateľovi hromadnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke)

Varovanie pred ním dostala aj kanadská pohraničná stráž, doplnila agentúra AFP. Prezident Spojených štátov Joe Biden vo štvrtok masakru odsúdil a vyzval republikánov, aby podporili zákaz strelných zbraní. Nariadil tiež na znak smútku zvesiť americké vlajky na pol žrde. Podozrivý Robert Card (40) prešiel výcvikom v americkej armáde. V lete ho na dva týždne umiestnili do psychiatrického zariadenia, pretože sa vyhrážal útokom na vojenskú výcvikovú základňu v meste Saco a tvrdil, že počuje hlasy. Útok v Lewistone bol šokom pre štát Maine, ktorý má iba 1,3 milióna obyvateľov a v rámci USA aj jednu z najnižších bilancií v počte vrážd - vlani ich tam bolo spáchaných 29.

Viac o téme: StreľbaUSAPátramie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu