Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Masaker v bare v USA! Streľba v štáte Maine si vyžiadala najmenej 16 mŕtvych, útočník je na úteku

Streľbu má mať na svedomí Robert Card. Zobraziť galériu (7)
Streľbu má mať na svedomí Robert Card. (Zdroj: SITA/AP/Androscoggin County Sheriff's Office, Polícia)

WASHINGTON - Streľba na viacerých miestach amerického mesta Lewiston si vyžiadala 18 obetí, zranených je 13. O bilancii dnes popoludní na tlačovej konferencii informovala guvernérka štátu Maine Janet Millsová. Podozrivým z útokov je 40-ročný armádny záložník Robert Card, po ktorom pátrajú stovky policajtov. Muž podľa polície trpel psychickými problémami, s ktorými sa liečil. V prípade je ale stále mnoho nejasností.

V štyridsaťtisícovom Lewistone na severovýchode Spojených štátov sa strieľalo v stredu večer miestneho času (v noci na dnešok SELČ) na dvoch miestach – v bowlingovej herni a reštaurácii. Šerif Eric Samson povedal, že v herni prišlo o život najmenej sedem ľudí.

Polícia po útokoch vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej je vidieť muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine, ktorý drží zrejme automatickú či poloautomatickú zbraň. Pokyn nevychádzať dostali neskôr aj obyvatelia blízkych obcí a miest Lisbon, Auburn a Bowdoin. Zatvorené tam budú úrady a školy. Školy dnes nebudú v prevádzke ani v najväčšom meste štátu Maine Portlande, uviedla školská správa na webe.

Live Stream zo streľby

Americké médiá uvádzajú s odvolaním sa na rôzne zdroje rozdielne počty obetí streľby. Podľa stanice CNN a agentúry AP ich je najmenej 16, podľa stanice NBC News 18, denník The New York Times píše o siedmich mŕtvych. Úrady zatiaľ oficiálnu bilanciu nezverejnili.

Polícia uviedla, že pátra po Robertovi Cardovi, a varovala, že je zrejme ozbrojený a nebezpečný. Agentúra AP napísala, že Card je armádou vyškolený inštruktor v zaobchádzaní so zbraňami, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Dva týždne tento rok v lete strávil v psychiatrickom zariadení. Počul vraj hlasy a vyhrážal sa, že zaútočí na vojenské výcvikové stredisko v meste Saco v Maine.

Strelca sa zatiaľ polícii napriek rozsiahlej pátracej akcii nepodarilo objaviť, našla ale biele auto SUV, ktorým podľa nej Card odišiel z Lewistonu do 11 kilometrov vzdialeného mesta Lisbon.

archívne video

V bratislavskom Ružinove sa malo strieľať, na mieste je polícia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Masaker v bare v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Robert F. Bukaty)

Útočník identifikovaný

Polícia v Maine už identifikovala podozrivého strelca ako 40-ročného Roberta Carda, uviedli viaceré orgány činné v trestnom konaní. Podozrivý slúžil v armáde a bol inštruktorom pre zbrane. Je tiež známe, že muž bol už toto leto na dva týždne hospitalizovaný v psychiatrickom zariadení. Vtedy vraj počul hlasy a vyhrážal sa streľbou v objekte Národnej gardy.

Robert Card bol v minulosti opakovane stíhaný pre domáce násilie. Server Marca uviedol, že jedna z jeho dvoch exmanželiek dokonca dosiahla na súde zákaz jeho približovania.

Podľa médií Card ušiel z miesta činu na menšom SUV značky Subaru Outback alebo mohlo ísť aj o hondu. Strieľal z pušky AR-15. Je to variant armádnej zbrane M-16. Na rozdiel od nej však neumožňuje paľbu v dávkach.

Svedkovia v meste Lewiston, ktoré leží asi 200 kilometrov severne od Bostonu, popísali chaotické scény, ktoré sa odohrali pri bowlingovej herni a reštaurácii. Nichoel Wymanová Arelová uviedla, že keď sa so svojou dcérou vracala v stredu večer autom domov, uvidela pred bowlingovou herňou v Lewistone množstvo policajných áut a sanitiek. Všimla si aj človeka, ktorý bol celý od krvi, ale nespoznala, či bol sám zranený. Podľa nej boli na mieste aj rodiny s deťmi. „To bolo na tom asi to najhoršie – vidieť, ako odtiaľ vychádzajú rodiny, ktoré si chceli len urobiť pekný večer,“ povedala Arelová.

Útoky strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté, v štáte Maine sa ale odohrávajú len zriedka. Od začiatku tohto roka bolo v Spojených štátoch zaznamenaných 564 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenie alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočítajúc v to strelca.

Agentúra Reuters uviedla, že mŕtvych po útoku v Lewistone je takmer rovnaký počet, ktorý je v 1,4-miliónovom Maine bežne zavraždený za celý rok. Od roku 2012 sa podľa miestnej polície ročný počet vrážd v štáte pohybuje medzi 16 a 29.

Masaker v bare v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Steven Senne)

Viac o téme: ObetePolícia USAStreľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu