Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Maďarská armáda prevzala najmodernejší raketový systém protivzdušnej obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

BUDAPEŠŤ - Maďarská armáda získala pozemný raketový systém protivzdušnej obrany predstavujúci najmodernejšiu technológiu, pomocou ktorej môže poskytovať ochranu vo veľkých výškach a na stredné vzdialenosti. Podľa agentúry MTI to oznámil vo štvrtok minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Šéf rezortu pri preberaní systému povedal, že jeho najväčšou prednosťou je, že umožňuje vytvorenie siete založenej na prepojení riadiacich staníc, pričom ho používa ďalších 12 krajín.Systém funguje s raketami americkej výroby AMRAAM, ktoré sú v štátoch NATO mimoriadne rozšírené a ktoré používajú aj bojové lietadlá Gripen využívané aj maďarskými ozbrojenými silami.

Szalay-Bobrovniczky pripomenul, že vlani začalo fungovať multifunkčné operačné stredisko protiraketovej obrany protivzdušnej obrany SAMOC vyrobené spoločnosťou Airbus. Ako dodal, prebieha dodávka a montáž izraelských multifunkčných radarov LM 20-84, ktoré predstavujú "oči" známeho izraelského systému Železná kupola (Iron Dome).

Viceprezident nórskeho výrobcu zbraňových systémov Kongsberg Defence & Aerospace ASKyrre Lohne pri tejto príležitosti uviedol, že od podpisu zmluvy po dodanie uplynuli tri roky, čo sa považuje za rekordný čas. Maďarsko je podľa jeho slov prvou krajinou NATO, ktorá používa rakety NASAMS AMRAAM s predĺženým doletom. Okrem maďarskej a nórskej vlády sa na obstarávaní podieľala aj americká vláda v spolupráci so spoločnosťou Raytheon.

Viac o téme: ArmádaMaďarskoRaketový systémProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu