Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovský úlovok: El Talibán je opäť v rukách polície, v Európe verboval nových členov pre teroristické skupiny

Mustafa Zobraziť galériu (3)
Mustafa "amaya" Maya (59) bol najväčším verbovačom pre teroristické džihádistické skupiny v rámci Európy. (Zdroj: Twitter/Sr. Liberal, Getty Images)

MELILLA – Španielskej polícii sa podarilo zadržať muža, bol považovaný za najlepšieho náborového pracovníka pred džihádistické teroristické skupiny v rámci Európy. El Talibán sa pritom dostal z väzenia za rovnakú činnosť len minulý rok. Teroristická organizácia Islamský štát (ISIS) či Al-Káida mu môžu ďakovať za rozšírenie svojej pôsobnosti a nových členov. Jeho dni sú už druhýkrát zrátané.

archívne video

Prezident Zelenskyj označuje Rusko za teroristický štát (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

V priebehu tohto týždňa sa španielskej polícii podarilo zadržať Mustafu "Maya" Amaya (59), tiež známeho ako "El Talibán". Tento človek dlhé roky verboval v Európe nových ľudí a prívržencov pre radikálne džihádistické a teroristické skupiny. Amaya zatkli v španielskej enkláve v severnej časti Afriky pri hraniciach s Marokom. Ako informuje Politico, El Talibán bol zatknutý za vnucovanie doktríny, prijatie radikálnych názorov bez kritického myslenia (indoktrinácia) s cieľom velebiť teroristické skupiny (glorifikácia). 

Amay sa narodil v Bruseli, no má španielsku národnosť. Za podobný trestný čin bol zatknutý už v roku 2014, pričom v roku 2018 dostal osem rokov nepodmienečne za nábor takmer 30 ľudí z rôznych krajín. Malo ísť o pomoc pre teroristické skupiny Al-Káida a ISIS. Ako uvádza El Español, vytvoril jednu z najväčších sietí pre nábor a následné vysielanie radikálov, aby sa pripojili k radikálnym teroristickým skupinám vyznávajúcim džihád.  

Prvé zatknutie 

Mustafa Amay praktikoval túto činnosť od roku 2012. Zameriaval sa najmä na Mali, Sýriu a Líbyu. Až neskôr začal podnikať podobné kroky aj v Európe. Pri jeho prvom zadržaní bola v marci 2014 vykonaná aj domová prehliadka. Organizáciu, ktorú vtedy viedol, sa podarilo rozložiť. Bol jej riaditeľom a hlavným propagátorom. Vyšetrovatelia našli v jeho byte množstvo dôkazového materiálu. Boli tam mapy s vyznačenými trasami, označené hraničné body medzi Tureckom a Sýriou, dokumenty s pokynmi na vstup do Sýrie, pokyny na vyhnutie sa hraničným kontrolám. Amay prechovával vo svojom byte aj zbrane, vojenské oblečenie, počítače, telefóny, pamäťové karty či letenky do Istanbulu. 

V tomto procese boli okrem neho zadržaní aj spolupáchatelia Paul Audren Lawrence Cadic, Sylvain Bertrand Guillaume Decker, Farid Cheikh a Davide de Angelis. Píše to ABC España. Všetci dostali nepodmienečný trest odňatia slobody na šesť rokov. Ten mal byť najprv vyšší, ale počas vypočúvania sa priznali k páchaniu protiprávnych činov. 

Rómsky pôvod

Na pojednávaní, ktoré sa konalo 11. a 13. decembra 2017, Maya prehlásil, že je rómskeho pôvodu a konvertoval na islam. Potvrdil, že prostredníctvom sociálnych sietí poskytoval informácie veľkému počtu ľudí, ktorí "chceli pracovať, nájsť zmysel života" alebo sa "nechať viesť Koránom a dodržiavať pravidlá džihádu". Podotkol, že nevie, do ktorých teroristických skupín napokon jeho zverenci konvertovali. Rozsudok z 18. januára 2018 zdôrazňuje, že ide o "jednu z najväčších sietí na nábor a vysielanie radikálov, aby sa pripojili k teroristickým organizáciám džihádistickej povahy, ktoré sú súčasťou hnutia a ideológie 'globálneho džihádu'".

Súčasný stav

Amay udržiaval v Európe trvalú komunikáciu s moslimami, ktorí žili najmä vo Francúzsku. Len svojou propagandou a presviedčaním sa mu podarilo zmanipulovať a prekonvertovať na islam asi 200 mladých ľudí. Vo veľa prípadoch išlo len o komunikáciu cez počítač. 

Obrovský úlovok: El Talibán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V španielskej Mellile vyvinul stratégiu "Hegira pred Hegirou" (odkaz na Mohamedovu púť z Mekky do Mediny), pomocou ktorej získal ďalších kandidátov pre teroristov. Po skončení fázy sa bojovníci pripojili k džihádistom v Líbyi. "Som synom španielskeho cigána a kastílsko-andalúzskej matky. Alah ma obdaril veľmi praktickými myšlienkami, ktorými sa musím zaoberať," takto sa prezentoval v jednom z blogov na sociálnych sieťach. Tento týždeň ho zatkli práve za jeho praktiky v Mellile. Španielske úrady zasiahli proti extrémistickým skupinám od eskalácie násilia v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a islamistických útokov vo Francúzsku a Bruseli.

Viac o téme: TeroristiŠpanielskoVerbovanieEurópaIslamMellilaKrimiŽihádEl TalibánMustafa Amaya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu