Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Národný ústav detských chorôb varuje: Na urgente skončili už štyria tínedžeri, TOTO je naozaj nebezpečné!

Automaty, ktoré sa stávajú čoraz nebezpečnejšími pre mladých ľudí, vrátane detí
Automaty, ktoré sa stávajú čoraz nebezpečnejšími pre mladých ľudí, vrátane detí (Zdroj: Facebook/NÚDCH)

BRATISLAVA – Lekári Oddelenia urgentného príjmu (OUP) Národného ústavu detských chorôb varujú pred voľne dostupnými návykovými látkami, ktoré si tínedžeri môžu kúpiť v automatoch. Na pohotovosti skončili už 4 deti vo veku 13 až 17 rokov.

Všetky deti sa priznali k použitiu novej návykovej látky HHC – hexa hydrocannabidol. Zdravotný stav jedného chlapca si vyžiadal dokonca hospitalizáciu. ,,U zvyšných detí prítomnosť tejto látky nevieme jednoznačne potvrdiť, pretože po nadobudnutí vedomia nevedeli udať presné, resp. ani približné  zloženie požitých látok, nakoľko požili alebo vypili látky v kombinácii. Domnievame sa, že požitie HHC je pre jeho dostupnosť veľmi časté, mnohé z detí nevyhľadajú lekársku pomoc a v mnohých prípadoch osoby v okolí týchto detí nerozlíšia  toxický účinok tejto látky. Zdravotný stav dieťaťa po požití HHC je závislý od dávky, resp. od prípadnej kombinácie HHC s inými látkami (lieky, alkohol, drogy),“ uviedol MUDr., Mgr. Marcel Brenner, primár OUP NÚDCH. ,,Deti často nevedia povedať,  čo požili, najčastejšie tvrdia že niečo pili, niečo fajčili, vapovali, niečo prežúvali,“ dodal.

Agresívne správanie 35-ročnej Bratislavčanky (Zdroj: Facebook/ Polícia - Bratislavský kraj)

Primár ďalej uviedol, že niekedy môže vychádzať z testov aj falošná pozitivita pre THC, pracujú však na tom, aby požitie tejto látky vedeli dokázať aj v testoch, nie len ako informáciu, ktorú potvrdí pacient pri vstupnom vyšetrení alebo osoby, ktoré boli prítomné pri udalosti. Lekári upozorňujú, že tieto výrobky sú voľne dostupné v automatoch a sú tak prístupné akýmkoľvek užívateľom, ktorí si vedia privodiť podobný stav ako pri požití THC. Hoci riziko toxického účinku nie je tak veľké, hrozí riziko pádu, nekontrovateľné správanie alebo navodenie poruchy vedomia.

,,Deti k nám prídu častokrát s poruchou vedomia, v bezvedomí, výrazne podchladené, môžu a nemusia mať výpadok pamäte na túto udalosť.  Toto bezvedomie alebo porucha vedomia môže trvať až niekoľko hodín. Ešte predtým, ako sa dostanú do bezvedomia, je tu, veľké riziko nechceného sebapoškodenia, dieťa môže zakopnúť, spadnúť pod dopravný prostriedok alebo z výšky a vážne sa zraniť, alebo v bezvedomí vdýchnuť do dýchacích ciest žalúdočný obsah a udusiť sa.  Ďalším rizikom je, že HHC sa môže pridávať do nápojov a iných jedál bez vedomia užívateľa, v dôsledku čoho sa môže niekto intoxikovať aj bez svojho vedomia,“ dodal primár. Rodičia by mali poučiť deti o rizikovosti týchto látok ako aj o vysokom riziku rozvoja závislosti.

Viac o téme: DetiPohotovosťAutomatyTínedžeri NÚDCHHHC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu