Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Belgicko obvinilo Tunisana z údajného napomáhania útočníkovi na Švédov v Bruseli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, sceenshot/twitter)

BRUSEL - Podozrivého Tunisana obvinili z "vraždy súvisiacej s terorizmom" po tom, čo strelnou zbraňou ozbrojený islamský radikál minulý týždeň zabil v Bruseli dvoch švédskych futbalových fanúšikov. Vo štvrtok to oznámila belgická federálna prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Belgické úrady zadržali 44-ročného Tunisana, identifikovaného iba ako Lamjed K., v stredu. Je obvinený z napomáhania útočníkovi, tuniskému občanovi Abdesalemovi Lassouedovi, tým, že zaobstaral pušku použitú pri útoku.Vyšetrujúci sudca obvinil podozrivého Lamjeda K. "z vraždy a pokusu o vraždu súvisiacich s terorizmom a tiež z účasti na činnosti teroristickej organizácie", uviedla prokuratúra v oznámení.

Prokuratúra neposkytla veľa podrobností, ale informovala, že sa snaží ešte potvrdiť, či Lamjed K. "môže byť spájaný so zbraňou použitou počas teroristického útoku".Lassoueda (45) polícia smrteľne postrelila po tom, čo pri útoku zastrelil dvoch Švédov a vážne zranil tretieho. Samotný útočník vopred vo videu povedal, že ho k násiliu inšpirovala extrémistická skupina Islamský štát (IS).

Francúzska prokuratúra pre boj proti terorizmu v utorok oznámila, že parížsky sudca obvinil aj dvoch mužov podozrivých z napojenia na Lassoueda.K útoku došlo 16. októbra v širšom centre Bruselu krátko po 19.00 h. O život prišli dvaja švédski občania, ktorí pricestovali na futbalový zápas Belgicka so Švédskom. Jedna osoba utrpela zranenia. Polícia atentátnika vypátrala o niekoľko dní, v utorok ráno, pričom ho postrelila. Po prevoze do nemocnice Lassoued zraneniam podľahol.

Viac o téme: útok BruselBelgickoNapomáhanieTunisanŠvédi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu