Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Blinken je presvedčený, že príde pokrok v otázke členstva Švédska v NATO

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken je presvedčený, že v snahe Švédska o členstvo v NATO nastane pokrok. Povedal to v pondelok po rozhovoroch so svojím tureckým rezortným kolegom v Ankare. Informuje agentúra Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predložil návrh zákona o ratifikácii členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii do tureckého parlamentu pred dvoma týždňami, po mesiacoch odkladania tohto kroku. Návrh zákona musí schváliť výbor parlamentu pre zahraničné záležitosti, potom o ňom bude hlasovať celý zákonodarný zbor. Erdogan následne návrh podpíše a stane sa z neho zákon.

"Som presvedčený, že v tejto veci uvidíme pokrok," povedal Blinken novinárom na letisku pred odchodom z tureckej metropoly Ankara. Reagoval na otázku, či mu Turecko dalo nejaké ubezpečenia, že podporí členstvo Švédska v NATO.

Erdogan povzbudil Spojené štáty


Blinken vyhlásil, že Spojené štáty veľmi povzbudil fakt, že Erdogan predložil parlamentu ratifikačný protokol. Dodal, že Ankara a Washington si dali "spoločný záväzok" zaistiť, aby Švédsko vstúpilo do vojenskej aliancie. "Očakávam, že budeme svedkami toho, že sa to uskutoční," uviedol Blinken.

Dlhodobo neutrálne Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO vlani, aby po napadnutí Ukrajiny Ruskom posilnili svoju bezpečnosť. Členstvo Fínska bolo schválené v apríli, ale žiadosť Švédska zdržiava Turecko a Maďarsko. Predseda výboru tureckého parlamentu pre zahraničné záležitosti minulý týždeň povedal, že ratifikáciu členstva Švédska v NATO nebudú urýchľovať, ale Erdogan cez víkend vyhlásil, že sa to pokúsi zariadiť.

Viac o téme: NATOŠvédskoAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu