Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Predpokladám, že sa v Bruseli s Ficom stretnem, budem hľadať spoločnú reč, tvrdí Fiala

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Český premiér Petr Fiala predpokladá, že sa popri rokovaní v rámci dvojdňového summitu EÚ stretne s novým slovenským premiérom Robertom Ficom. Vo štvrtok pred odletom do Bruselu uviedol, že sa bude snažiť nájsť s ním "spoločnú reč", informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Dnes sa s pánom premiérom (Robertom) Ficom stretnem prvýkrát. Predpokladám, že sa pri rokovaní Európskej rady stretneme. Uvidíme, aké bude Slovensko jeho ústami zastávať v Európskej rade postoje," povedal Fiala.

archívne video

Vymenovanie štvrtej vlády Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Komunikácia je podľa neho dôležitá

Komunikácia nielen medzi premiérmi, ale aj medzi oboma vládami je podľa neho dôležitá. "Budem sa snažiť nájsť spoločnú reč. Snažil by som sa nájsť spoločnú reč s akýmkoľvek slovenským premiérom, lebo naše krajiny sú hlboko previazané vzťahmi, a to nielen na politickej a ekonomickej úrovni, ale aj medziľudskej," vysvetlil svoj postoj predseda českej vlády. Dodal, že je povinnosťou premiérov, ale aj vlád ČR a SR snažiť sa spolu komunikovať.

Fiala tiež priblížil, že najdôležitejšími témami pre Česko na nadchádzajúcom summite EÚ budú otázka podpory Izraela a migrácia. Zopakoval, že chce dosiahnuť, aby sa jednoznačná podpora Izraela objavila aj v jeho záveroch. V otázke migrácie pripomenul, že on osobne dlhodobo zastáva rozhodnejší a tvrdší postoj voči nelegálnej migrácii ako aktuálne EÚ.

"Musíme sprísniť ochranu vonkajšej hranice EÚ, zrýchliť systém vyhosťovania tých, ktorí nemajú čo robiť na území EÚ - jedine tak odradíme aj tých obchodníkov s ľudským nešťastím," uviedol Fiala. Dodal, že názory jednotlivých štátov sa však podľa neho začínajú meniť a blížiť sa práve k jeho postoju.

Viac o téme: StretnutieSummitRobert FicoBruselPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu