Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česko budúci týždeň zrejme predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

PRAHA - Česká vláda zrejme budúci týždeň predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom. V stredu to naznačil český minister vnútra Vít Rakušan. Ak by prístup nezmenili ani susedné krajiny, iné rozhodnutie si podľa svojich slov nedokáže predstaviť, informuje spravodajkyňa v Prahe.

"Neviem si predstaviť, že vo chvíli, ak ostatné štáty svoje kontroly na hraniciach ponechajú, ČR od nich ustúpi," uviedol minister. Viedlo by to podľa neho k sekundárnym migračným prúdom, ktoré by mierili práve do tej krajiny, kde kontroly nie sú. " Takže ak sa za ten týždeň situácia dynamicky nezmení, neviem si predstaviť, že by som na vládu niesol iný návrh než ten, že hraničné kontroly zostanú zachované," dodal.

Archívne video: Policajné kontroly na hraniciach Českej republiky a Slovenska

Policajné kontroly na hraniciach Českej republiky a Slovenska (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V reakcii na predĺženie hraničných kontrol Nemecka s ČR Rakušan uviedol, že na spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú apeloval, aby boli skutočne len náhodné a nezaťažovali českých občanov, ako sa to dialo v prvých dňoch po ich zavedení.

Česká vláda rozhodla o zavedení dočasných náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom 4. októbra pôvodne na desať dní. Podľa českého premiéra Petra Fialu tak urobila v reakcii na pripravované kroky Poľska a Rakúska. Opatrenie neskôr predĺžila o ďalších 20 dní, platiť by tak mali najmenej do 2. novembra.

Viac o téme: Česká vládaPraha-ModřanyVít RakušanKontroly na hraniciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu