Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Počas izraelských náletov v Sýrii zahynulo 8 ľudí, zasiahli aj letisko v Aleppe

Izraelské nálety v Gaze Zobraziť galériu (2)
Izraelské nálety v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Ali)

TEL AVIV - Skupine ozbrojencov Hamasu sa z Pásma Gazy podarilo preniknúť do južného Izraela, kde ich ale zlikvidovala izraelská armáda. Informuje o tom server CNN s odvolaním sa na izraelskú armádu, podľa ktorej sa radikáli do Izraela dostali tunelom pod morom. V noci na dnes Izrael pokračoval v náletoch na Pásmo Gazy. Zasiahol tiež na okupovanom Západnom brehu, kde zomreli traja Palestínčania, a útočil aj na ciele v Sýrii.

Naživo z Gazy

Archívne video:

Pristál druhý repatriačný let z Izraela (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

ONLINE

22:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu po prvý raz uviedol, že bude musieť poskytnúť odpovede na bezpečnostné chyby, ktoré boli odkryté pri útoku hnutia Hamas zo 7. októbra. TASR správu prebrala z agentúry AFP.

21:34 Izrael má právo reagovať na útok hnutia Hamas, musí však tiež robiť všetko, čo je v jeho silách, na ochranu civilistov. Uviedol to v stredu americký prezident Joe Biden. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:32 Doteraz z Izraela priviezli do vlasti 445 maďarských občanov, uviedol v stredu šéf úradu vlády Gergely Gulyás. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:09 Česko kúpi od Izraela 48 protilietadlových striel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korún (približne 113 miliónov eur) bez DPH. Zmluvu s izraelskou vládou by mali podpísať do konca októbra. V stredu to oznámilo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR.

18:47 Jordánska kráľovná Ránijá v rozhovore odvysielanom v stredu obvinila západných lídrov z dvojakého metra, pretože neodsúdili zabíjanie palestínskych civilistov Izraelom počas jeho pokračujúceho bombardovania pásma Gazy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

17:08 Až 80 percent z 2,3 milióna obyvateľov Pásma Gazy bolo závislých od medzinárodnej pomoci ešte pred vypuknutím súčasného ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD), podľa ktorej dve tretiny obyvateľov tohto územia o rozlohe menšej ako Praha žijú v chudobe a 45-percentná miera nezamestnanosti je jedna z najvyšších na svete.

16:59 Osem vojakov zahynulo v stredu počas izraelského náletu na ciele v južnej Sýrii, vyhlásilo sýrske ministerstvo obrany. Izraelské letectvo neskôr štvrtý raz za 14 dní bombardovalo letisko v sýrskom meste Aleppo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a spravodajského portálu Times of Israel.

16:44 Generálny tajomník OSN António Guterres sa ohradil voči kritike zo strany izraelskej diplomacie ohľadom svojho utorkového prejavu k Bezpečnostnej rade OSN. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyzval Guterresa na okamžité odstúpenie z funkcie kvôli jeho výrokom, že útok Hamasu na Izrael "nevznikol vo vákuu" a že Palestínčania trpeli 56-ročnou "dusivou okupáciou". Guterres dnes povedal novinárom, že mylný výklad jeho prejavu ho "šokoval" a že násilné činy hnutia Hamas jednoznačne odsúdil a neospravedlňuje ich.

16:28 Britský premiér Rishi Sunak v stredu uviedol, že v konflikte medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas sú potrebné "špecifické prestávky", aby mohla do pásma Gazy prúdiť pomoc. Na prímerie však nevyzval. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

16:07 Skupina agentov hnutia Hamas, ktorá plánovala útok na Izrael zo 7. októbra, komunikovala prostredníctvom siete káblových telefónov zabudovaných v tuneloch pod pásmom Gazy. Túto komunikáciu využívala viac než dva roky, vyplýva z informácií tajných služieb. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na dva zdroje oboznámené so situáciou.

15:32 Situácia v Izraeli a v Pásme Gazy a ďalšia vojenská a finančná podpora Ukrajiny budú hlavnými témami zasadnutia prezidentov a premiérov Európskej únie, ktoré sa začína vo štvrtok v Bruseli. Najbúrlivejšia debata sa podľa všetkého povedie práve okolo diania na Blízkom východe, kde zastávajú členské štáty EÚ rozdielne postoje. Česku, ale aj Rakúsku či Nemecku, vadili niektoré formulácie v pripravených spoločných záveroch rokovaní, kde sa hovorí napríklad o podpore vyhlásenia takzvanej humanitárnej pauzy. ČR bude na summite zastupovať premiér Petr Fiala.

14:51 Zhruba 800 utečencov z južného Izraela našlo po nedávnom teroristickom útoku palestínskych radikálov azyl v hoteli Kfar Maccabiah, nachádzajúcom sa v meste Ramat Gan v telavivskej oblasti, neďaleko od Ben Gurionovho letiska. Kapacita hotela bola po začiatku vojny navýšená, v komplexe navyše vzniklo stanové mestečko, ktoré ubytuje ďalších zhruba 200 utečencov, tentoraz zo severnej časti krajiny. Prvý z nich sa do mestečka dostanú už vo štvrtok. Českým novinárom to dnes povedal Amir Gissin, výkonný riaditeľ medzinárodnej židovskej športovej organizácie Maccabi World Union, ktorá komplex vlastní.

13:50 Od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, ovládajúcim palestínske pásmo Gazy, bolo po celom okupovanom západnom brehu Jordánu zabitých už vyše 100 Palestínčanov. V stredu o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva v tejto ďalšej palestínskej enkláve. Správu priniesla tlačová agentúra AFP.

12:27 Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sa v stredu v libanonskom hlavnom meste Bejrút stretol na rokovaniach s lídrami palestínskych militantných zoskupení Hamas a Palestínsky islamský džihád. Informovala o tom agentúra AP.

12:11 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že ruší plány na návštevu Izraela v súvislosti s podľa neho "nehumánnou" izraelskou vojnou proti militantom Hamasu v pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:34 Izrael v stredu uviedol, že odmietol udeliť vízum námestníkovi generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi. Stalo sa tak v reakcii na nedávne Guterresove vyjadrenia na pôde OSN, informoval denník The Guardian.

11:02 Pápež František v stredu opätovne vyzval na prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v pásme Gazy, ako ja na umožnenie prísunu humanitárnej pomoci do tejto oblasti. Informuje o tom agentúra Reuters.

10:55 Vojnový konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy už má negatívne dopady na ekonomiky susedných krajín. Na investorskom fóre v Rijáde to povedala šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Varovala tiež, že vyhliadky globálnej ekonomiky sa môžu ďalej zhoršiť.

9:50 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN) z toho, že svojím údajným proizraelským postojom prehlbuje súčasnú krízu v Gaze. Infomruje agentúra AFP.

9:15 Zo Sýrie smerovali raketové útoky na izraelské Golanské výšiny. V reakcii na to zasiahol Izrael vojenskú infraštruktúru na sýrskom území. Sýrske raketové útoky nespôsobili žiadne väčšie škody ani zranenia, uviedila v stredu ráno izraelská armáda.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu