Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ostré slová Orbána: V EÚ sme ako pod okupáciou Sovietskeho zväzu! Akurát teraz to nepripomína tragédiu, ale komédiu

Maďarský premiér Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Branislav Bibel)

BUDAPEŠŤ/BRUSEL – Maďarský premiér Viktor Orbán sa čoraz kritickejšie vyjadruje na adresu Európskej únie (EÚ). Nesúhlasí s prístupom Bruselu, ktorý má podľa neho dvojaký meter pre štátnikov, ktorí majú rozdielny názor na súčasný vývoj v rámci svetového politického systému. Brusel nazval zlou súčasnou paródiou a poslancov prirovnal k súdruhom. Reakcia z najvyšších priečok EÚ na seba nenechala dlho čakať.

archívne video

Pellegrini reaguje na slová maďarského premiéra Orbána o odtrhnutom území (Zdroj: Hlas-SD)

Maďarský premiér počas prejavu pri príležitosti výročia protisovietskej revolúcie v Maďarsku v roku 1956 prirovnal členstvo Maďarska v Európskej únii k sovietskej okupácii. Informuje o tom ukrainianworldcongress. "Dnes sa objavujú veci, ktoré nám pripomínajú sovietske časy. Áno, stáva sa, že história sa opakuje. To, čo bolo kedysi tragédiou, je dnes prinajlepšom komédia. Brusel nie je Moskva. Moskva bola tragédia. Brusel je len zlá súčasná paródia," povedal Orbán. "Museli sme tancovať na melódiu, ktorú pískala Moskva. Píska síce aj Brusel, ale tancujeme, ako chceme, a keď nechceme, tak netancujeme," dodal.

Ako pokračoval, EÚ používa proti Maďarsku metódy, ktoré pripomínajú časy sovietskej nadvlády. "Prednášky súdruhov zostávajú nemenné, len s tým rozdielom, že teraz sa tomu hovorí konvenčná procedúra. Pokarhanie maďarskej strany sa v súčasnosti nahrádza termínom 'bruselská procedúra právneho štátu'," dodal maďarský premiér.

Kritika už v minulom roku

Prejav odzrkadľuje Orbánove slová z minuloročného prejavu, keď naznačil, že EÚ dopadne ako Sovietsky zväz . "Netrápme a nezahadzujme sa tými, ktorí strieľajú na Maďarsko z tieňa alebo z bruselských výšin. Nakoniec skončia presne tam, kde ich predchodcovia," povedal Orbán počas príhovoru v meste Zalaegerszeg na západe Maďarska. Dodal, že pôvodní Maďari tu zotrvali aj vtedy, keď na nich zaútočila prvá dobyvateľská ríša a prežijú všetko, aj keby mali ostať ako poslední. "Znesieme všetko, čo budeme musieť. Odtlačíme každého nepriateľa. Tasme meče a vzdorujme, keď príde dlhé obdobie útlaku," dodal v Zalaegerszege.  

Reakcia Bruselu 

Po minuloročnom prejave a tohoročnom prirovnaní k tragédii a súdruhom EÚ nenechala na seba dlho čakať a vyslala Orbánovi jasný signál. "Nikto nenúti Maďarsko, aby bolo členom Európskej únie. Úprimne povedané, nevidím žiadnu podobnosť medzi sovietskou okupáciou Budapešti a tým, čo sa deje v Berlaymonte (sídlo Európskej komisie v Bruseli). Nevidel som tam ani jeden tank. Nikto nezaväzuje Maďarsko, aby bolo členom EÚ," povedal Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku,  počas konferencie Európa a svet v Bruseli. 

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

Bývalý litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius naznačil, že moderné Maďarsko by už za vlády Viktora Orbána nemalo byť súčasťou Európskej únie."Podľa zmlúv EÚ neexistuje jasný mechanizmus na vyhostenie členského štátu. Rovnako to platí aj v prípade BR OSN (Bezpečnostná rada OSN), kde sa nedá odstrániť člen, ktorý sponzoruje terorizmus. Tí, ktorí sú ochotní byť lídrami svojich krajín, by mali v prvom rade riešiť skutočné problémy," povedal Linkevičius.

Problém v BR OSN

Bola to reakcia na Rusko a Čínu, ktoré vetovali návrh USA  rezolúcie BR OSN, ktorý žiadal prerušenie bojov na Blízkom východe. V rezolúcii sa uvádzalo aj právo Izraela na sebaobranu. Vláda v Budapešti navrhla reformy, ktoré, by mali utíšiť obavy EÚ. Tá má rozhodnúť o finančných sankciách voči Maďarsku do polovice decembra. 
 

Viac o téme: PrirovnanieMaďarskoBruselViktor OrbánEurópska úniaZSSRSovietsky zväzJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu