Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Inštitúcie EÚ sa dohodli na pravidlách pre krátkodobé prenájmy ubytovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady EÚ (členské krajiny) sa dohodli na návrhu týkajúcom sa krátkodobých prenájmov ubytovania. Nové pravidlá majú za cieľ zvýšiť transparentnosť v tomto sektore, informoval vo štvrtok bruselský spravodajca.

Komisia návrh na krátkodobé prenájmy ubytovania predložila koncom roka 2022. Nové nariadenie má uzákoniť jasné pravidlá týkajúce sa zberu a zdieľania údajov pre prenajímateľov ubytovania a pre platformy fungujúce v tejto branži. 

archívne video

Blanár na Rade Európskej únie o situácii v pásme Gazy a humanitárnej pomoci (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Krátkodobé prenájmy sú dôležitou súčasťou ekosystému cestovného ruchu, ale nemali by byť na úkor miestnych komunít. Nová dohoda umožní miestnym orgánom riadiť krátkodobé prenájmy účinným a primeraným spôsobom," uviedol eurokomisár zodpovedný za jednotný trh Thierry Breton. 

Holandská europoslankyňa a spravodajkyňa pre toto nariadenie Kim Van Sparrentaková po uzavretí dohody upozornila, že európske mestá zápasia s "explóziou nelegálnych dovolenkových prenájmov". To podľa jej slov vyvíja tlak na cenovú dostupnosť prenájmov a krátkodobých ubytovaní. 

"Až doteraz platformy sprostredkujúce prenájom odmietali zdieľať údaje, čo sťažuje presadzovanie miestnych predpisov. Tento zákon túto prax ukončí a mestám v tejto oblasti poskytne väčšiu kontrolu," vyhlásila poslankyňa.

Viac o téme: UbytovaniePravidláRada EÚPrenájomInštitúcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu