Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto šiesty (20. októbra 2023)

Putin navštívil vojenské veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Putin navštívil vojenské veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval vo štvrtok svojmu americkému partnerovi Joeovi Bidenovi za "životne dôležitú" podporu pre jeho krajinu a privítal dodanie rakiet dlhého doletu typu ATACMS. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 603

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 603 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Biely dom žiada pre Ukrajinu 61 miliárd dolárov.

20:00 Nemecko dodá Ukrajine ďalšie 3 zbrane Gepard.

18:07 Americký prezident Joe Biden v piatok požiadal Kongres o uvoľnenie približne 105 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.

17:42 Ruské ministerstvo obrany v piatok tvrdilo, že zmarilo pokusy ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti."Nepriateľ sa niekoľkokrát neúspešne pokúsil získať pozície na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper a malých riečnych ostrovoch," uviedol ruský rezort obrany.

17:00 Vyšetrovacia komisia OSN získala nové dôkazy o tom, že ruské sily na Ukrajine páchali útoky nerozlišujúce medzi civilnými a vojenskými cieľmi a dopúšťali sa vojnových zločinov vrátane znásilňovania a deportácii detí do Ruska. "Komisia objavila nové dôkazy o tom, že ruské úrady porušovali medzinárodné normy o ľudských právach a medzinárodné humanitárne právo a páchali tomu zodpovedajúce zločiny v oblastiach Ukrajiny, ktoré sa dostali pod ich kontrolu," uvádza sa v správe predloženej Valnému zhromaždeniu OSN, v ktorej sa okrem iného píše o ruských útokoch na ukrajinské mestá Umaň a Cherson.

16:34 Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj má nového právnika - jeho záujmy bude zastupovať Leonid Soloviov, informovala stanica Deutsche Welle (DW).Soloviov prišiel na mestský súd v meste Kovrov, keď sa v stredu 18. októbra posudzovali Navaľného sťažnosti voči vedeniu väznice IK-6 v Melechove, kde si odpykáva svoj trest.

15:20 Ukrajinský odboj v okupovanom Melitopole odpálil auto s lupičmi.

13:07 Palestínske radikálne hnutie Hamas a ruský prezident Vladimir Putin majú spoločné to, že chcú zničiť susedné demokracie, teda Izrael a Ukrajinu. V prejave k národu to uviedol americký prezident Joe Biden. Víťazstvo Izraela a Ukrajiny je podľa neho v americkom národnom záujme, inak hrozia ďalšie vojny. Dnes sa preto šéf Bieleho domu chystá požiadať Kongres o navýšenie vojenskej podpory obom krajinám. Podľa amerických médií pôjde asi o 100 miliárd dolárov.

12:12 Kazachstan zablokoval vývoz 106 výrobkov na vojenské účely do Ruska, zdôvodnil to globálnou situáciou. O štvrtkovom oznámení námestníka ministra obchodu a integrácie Kajrata Torebajeva informovala agentúra Interfax. Kazachstan opakovane čelí obvineniam, že pomáha Rusku získavať tovar, na ktorý Západ uvalil sankcie a ktoré môže byť použité na podporu vojnového úsilia Moskvy na Ukrajine. Astana pritom sľúbila, že Moskve nebude pomáhať s obchádzaním západných hospodárskych sankcií. Podľa poľského denníka Rzeczpospolita zákaz Moskve značne skomplikuje nákupy vojenského tovaru a takzvaného tovaru dvojakého použitia.

11:55 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa ohradil proti štvrtkovému vyjadreniu ruského prezidenta Vladimira Putina, že "etnicky diskriminuje" ruských a bieloruských športovcov, keď ich nechce bez obmedzení nechať štartovať na OH 2024 v Paríži. MOV v dnešnom vyjadrení uviedol, že štart na olympijských hrách nie je samozrejmý.

9:23 Prezident Vladimir Putin navštívil vojenské veliteľstvo v Rostove nad Donom, ktoré dohliada na priebeh ruskej ofenzívy na Ukrajine, oznámil v piatok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Putin navštívil vojenské veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine
Zobraziť galériu (3)
Putin navštívil vojenské veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine  (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

9:05 Rusko obnovuje útoky v Avdiivke, utrpelo však straty. Ruské sily obnovili svoj útok na Avdiivku v Doneckej oblasti a spustili neúspešné útoky okolo bokov mesta, informuje generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

8:35 Ruský prezident Vladimir Putin navštívil štáb inváznych síl ruskej armády v Rostove na Done, uviedol v noci na dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Šéf generálneho štábu Valerij Gerasimov Putina informoval o situácii okolo "špeciálnej vojenskej operácie", čo je výraz, ktorým Rusko označuje inváziu na Ukrajinu.

6:23 Ukrajina v utorok uviedla, že prvýkrát úspešne nasadila do bojov proti ruským jednotkám strelu s doletom do 165 kilometrov, ktorú Washington Kyjevu dodal v tajnosti."Ukrajina je vďačná za životne dôležitú a vytrvalú podporu USA v našom boji za slobodu a proti ruskej agresii," napísal Zelenskyj na platforme X (predtým Twitter) po telefonáte s Bidenom.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjJoe Biden USAVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu