Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nové desivé detaily o vyčíňaní Hamasu: Vypichnuté oko, odrezaný prst, teroristi jedli, keď mučili deti

Yossi Landau referuje o skúsenostiach, ktoré zažil počas svojej dobrovoľníckej práce.
Yossi Landau referuje o skúsenostiach, ktoré zažil počas svojej dobrovoľníckej práce. (Zdroj: x/LanceForman)

TEL AVIV - Video na X ukazuje dvoch členov neziskovej organizácie Zaka. Jeden z dvoch mužov zlomeným hlasom vysvetľuje, čo našli, keď prišli k domom napadnutým Hamasom. Scény, ktoré opisuje, sú hrozné.

Yossi Landau sa musí nadýchnuť a niekoľkokrát prerušiť svoj príbeh. Je viditeľne otrasený a hlas sa mu znova a znova láme. Zdá sa, že má blízko k slzám. 

archívne video

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Na videu na X Landau hovorí o scénach, ktoré zažil ako člen Zaka. Zaka je medzinárodná židovská nezisková organizácia uznávaná OSN. V posledných dňoch členovia Zaka navštívili domy, na ktoré zaútočil Hamas. Tamojším ľuďom sa však už nedalo pomôcť.

Koho mučili ako prvého?

Keď vošli do jedného z domov, najprv uvideli rodičov na jednej strane miestnosti. „Ležali tvárou k zemi na kolenách. Ruky mala zviazané za chrbtom,“ povedal Landau.

Na druhej strane jedálne objavili dve deti, sedemročného chlapca a šesťročné dievčatko. Deti boli nájdené v rovnakej polohe ako ich rodičia: ruky zviazané, tváre na podlahe.

Landau sa krátko nadýchne a hovorí: "Boli mučení." Potom položí depresívnu otázku: „Koho mučili ako prvého? Boli to deti, ktoré sa museli pozerať na mučenie svojich rodičov?"

Teroristi jedli pri rodinnom stole

Bez toho, aby čakal na odpoveď, Landau začne s výpočtom, ktorý zjavne považuje za ťažký. Kus po kúsku vymenúva, čo sa rodine počas mučenia stalo. „Chýbali časti tela. Niekomu vypichli oko. Prsty boli...“ preruší sa a buchne rukou o dosku stola. Človek si môže len predstavovať, čo nemôže povedať.

Hlas dobrovoľníka sa teraz počuteľne zlomí. „Nakoniec všetci dostali guľku. To však nebolo všetko." V strede jedálne bol prestretý stôl na sobotnú rodinný pokrm. Rodina sa jej však už nikdy nedožila. Video končí Landauovými poslednými slovami: "Teroristi ich svoje jedlo, zatiaľ čo mučili deti."

Viac o téme: MučenieIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu